LAVANDA - 9 DINTRE UTILIZARILE SALE CELE MAI IMPORTANTE




Se știe acum, ca și pe vremuri, că un buchețel de levănțica uscată pus în șifonier, ține departe moliile dar și parfumează în mod plăcut hainele. Această obișnuință, care face ca intimitatea casei să fie delicat parfumată, a devenit la modă din nou, aducând din rafturile prăfuite ale timpului, tradiții străvechi.  Dar Lavanda poate fii utilizată cu succes și în infuzie pentru diferite probleme de sănătate dar și sub formă de ulei esențial, datorită proprietăților terapeutice pe care le deține.

LAVANDA

 Lavandula este un gen de plante din familia Lamiaceae, native din regiunea mediteraneană pană în Africa tropicală și pană în regiunile sud-estice ale Indiei. Genul include circa 40 (pană la 60) de specii de plante anuale, plante ierboase, arbuști. Zonele native se întind de la Insulele Canare, nordul și estul Africii, sudul Europei și Mediterana, Arabia și India. Deoarece formele cultivate sunt plantate în grădini din toată lumea, sunt uneori găsite și în sălbăticie, departe de mediul natural.

 Varietatea ce mai faimoasă este aceea cultivată în zona Provenza, în sudul Franței; fu o plantă prețioasă deja pentru Romani, care foloseau buchete de levănțică în băile lor termale.
 Incă de atunci era utilizată ca bază pentru parfumuri rafinate sau pentru a prepara ceaiuri și infuzii ce se foloseau în îngrijirea pielii sau a părului. 




 Chimicul Francez, Renè Maurice Gattefossé, căruia i se atribuie invenția termenului de “aromaterapie” în anul 1928, și care a contribuit la renașterea interesului pentru folosirea uleiurilor esențiale în scop terapetutic, a notat pe pielea sa că, uleiul esențial de lavandă de el folosit în producerea de parfumuri, are capacități de vindecare a rănilor provocate de arsuri. În timp ce lucra la parfumurile sale, se arde la un braț, și în mod instintiv își introduce brațul în primul lichid găsit la îndemână, cazul fu că era tocmai uleiul de lavandă; ceea ce îl vindecă în puțin timp.

  Proprietăți terapeutice ale lavandei 

 – cicatrizante (prin activarea circulației sângelui);
 – antiseptice, antiastmatice, febrifughe, sudorifere;
 – carminative (elimină gazele intestinale), colagoge (favorizează secreția bilei), vermifuge, dezinfectante, insecticide;
 – calmant al sistemului nervos, analgezice (suprimă senzația de durere), hipnotice, întăritoare ale nervilor;
 – tonic cardiac;
 – diuretice, afrodisiace.
 
 Utilizare uz intern:
 Infuzie dintr-o linguriță de flori uscate la 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 3 minute 2-3 căni pe zi, între meșe, având acțiune calmantă asupra sistemulul nervos și a tusei și rol în mărirea diurezei și a secreției biliare.

 Utilizare uz extern:
 Băi cu infuzie din 200 g de flori la 3 litri de apă clocotită; se toarnă în cada de baie, având efecte analgezice, calmante, antiseptice, antimicrobiene și cicatrizante în dureri reumatice, gută, pareze, paralizii, răni purulente și cu efecte tonifiante și sedative pentru copii, bătrâni și convalescenți bolnavi de nevroze astenice, migrene, insomnii și stări gripale.
 Inhalații cu aburi din infuzia concentrată pentru tratamentul în guturai, gripă, bronșită, angină.
 Flori arse pe jăratec, plită sau reșou, cu efect de dezinfectare a aerului din încăpere și imprimarea unui miros plăcut.
 Buchet de flori de lavandă pus sub pernă, seara, cu efect de calmare a durerilor de cap și asigurarea unui somn liniștit.




Uleiul esențial de Lavandă
 Uleiul esențial de lavandӑ este unul dintre cele mai cunoscute și folosite uleiuri, acest lucru din cauza multelor întrebuințări pe care le poate avea. Are multe proprietăți ; deja din antichitate era folosit în medicină tradițională, în tratamentele de frumusețe dar și ca parfum sau diverse întrebuințări practice. 
 De asemenea, nu este intamplător faptul că uleiurile de masaj conțin adesea și lavandă. Uleiul acestei plante este absorbit ușor de piele, iar efectul lui sedativ asupra sistemului nervos central te ajută să te relaxezi.

 Uleiul de lavandă  fiind antiseptic, analgezic, antibiotic și vasodilatator, nu ar trebui sa lipseasca din nici o casa. S-a dovedit a fii foarte eficient in multe cazuri, printre care urmatoarele:
  •  Este folosit cu rezultate optime în toate cazurile de răceală, tuse, sinuzită, febră, gât inflamat. 
  •  Având efecte relaxante poate fii folosit și la copiii nou născuți, în cazul în care sunt agitați noaptea, au coliche sau sunt răciți, câteva picături pe un prosop pe care să-l puneți pe pernă, sau un masaj lejer pe pielea capului.
  •  Un bun aleat al pielii, chiar și în cazul copiilor, poate fii folosit în cazul arsurilor și iritațiilor, în cazul înțepăturilor de insecte, iritațiilor făcute de meduze.
  •  UIei de lavandă consumat zilnic câte 5 picături pe zahăr, pentru întărirea digestiei și restabilirea poftei de mâncare.
  •  Câteva picături de ulei se pot pune în șamponul preferat, în cremă  sau loțiunea pe care o folosim, pentru a complementa atât  cu parfumul dar și cu proprietățile pe care le deține.
  •  Deasemeni câteva picături în săpunul lichid ce-l folosești pentru a-ți spăla tenul, pe lângă faptul ca parfumează , îți va proteja pielea de agresivitatea săpunului, lăsând în urmă un ten curat și luminos.
  •  Pentru perioadele de stres intens, folosit în cada plină cu apă, câteva picături de ulei va vor da un plus de relax, lăsându-va pielea moale, igienizată și parfumată.
  •  Problemele de somn vor fii ameliorate, dacă puneți câteva picături de ulei pe perna pe care va odihniți.
  •  Se poate folosi cu succes în cazul acneei, fiind un bun dezinfectant dar și astrigent și cicatrizant.
  •  Uleiul de lavandă este foarte bun și împotriva insectelor;  de ex. : o picătură de ulei aplicată pe pielea din spatele urechilor ține departe păduchii, dar si amelioreaza mancarimea unei intepaturi de tantar.



Lavanda nu este folosită doar în scopuri cosmetice sau medicinale, ci şi în domeniul gastronomic! Exista foarte multe reţete care includ această plantă minune, fie pe post de garnitură decorativă, fie ca ingredient în salate, şerbet sau îngheţată. Totuşi, deoarece este foarte parfumată, trebuie folosită cu măsură!



Surse:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te si vei primi toate noutatile.

Deja vrei sa pleci ??? Aici gasesti cateva postari care au avut cele mai multe vizionari.