Porii pielii și sebumul sunt cheia unui ten sănătos, hidratat și neted.Prin pori, tenul respiră , elimină deșeuri, se hidratează și se protejează. 

Acesta este modul natural al tenului de a se metine în formă;  o importantă vitală având-o sebumul secretat de către glandele sebacee prin porii tenului. Cu cât secreția este cantitativ mai mare cu ață porii tind să fie mai dilatați. Acest lucru nu este rău ci dimpotrivă, în acest mod sunt evitate infecțiile la nivelul porilor, pielea este mai lubrificata și mai protejată. Singurul lucru care deranjează, este aspectul lucios, gras al tenului, dar cu o corectă întreținere putem evita sau ameliora acest inestetism.

  Sebumul , sau acea patina uleioasă, mai mult sau mai puțin abundantă, care o regăsim  la suprafața tenului, este cheia unui ten frumos și sănătos. El are rolul de a menține pielea  moale și hidratata dar și  protejează de agenții externi cum ar fi impuritătile, razele soarelui, vânt, prea frig, prea cald, etc. În compoziția chimică a sebumului găsim acizi grași și colesterol. Secreția de sebum și compoziția sa chimică variază de la persoană la persoană dar și de la zonă la zonă. Persoanele care trăiesc în părtile nordice au o compoziție și o cantitate secretată de sebum diversă de cei ce trăiesc în zona proximă ecuatorului  sau în zona europeană. Aceste caracteristici pot fi influențate și condiționate și de : dereglări hormonale, dereglări nutriționale, stres  sau sistem nervos.  Deci, știind aceste câteva lucruri, ideal ar fi să nu folosim substanțe foarte agresive (ex. săpun)  la curătarea tenului, pentru a nu elimina în totalitate sebumul de la suprafață.

   De obicei persoanele care au tendința de a avea o secreție de sebum mai abundantă, deci au un ten mai gras, au porii foarte dilatați. Acești pori se blochează, dacă nu sunt foarte bine curățați și au tendința de a forma deseori acele puncte negre, atât de antipatice și inestetice, care de fapt nu sunt altceva  decât impuritătile, resturile machiajului zilnic dar și sebumul oxidat.

  Dacă, în ceea ce privește cantitate de sebum produsă de piele, nu putem interveni decât după ce consultăm un medic, putem interveni în schimb, în ceea ce privește curătarea și micșorarea porilor folosind câteva metode și măsti foarte simple.
  Orice metodă sau mască intenționăm să folosim, este necesar în prealabil să curătăm tenul foarte bine, și eventual să o facem după un duș sau o baie mai caldă când tenul este ralaxat iar porii sunt dilatați la maxim. Este foarte utilă și benefică și o baie de aburi , cu apa fierbinete în care am aruncat o mană de musețel sau levănțica, gălbenele, petale de trandafir.

 Câteva metode și măști simple la îndemâna oricui 

 Metodă cubului de gheață -pentru micșorarea porilor  
 Este o metodă fulger , aceea a cubului de gheță, da rezultate imediate acționând ca astringent imediat, reducând din mărime porii și punând în circulație sângele. Tenul pare imediat iluminat și mai tânăr. În apa care o punem la înghețat putem pune suc de lămâie, suc de castraveți sau apa distilată de trandafiri. Acesta metodă reduce și din cearcăne . După nu mai mult de 2 minute, timp în care ați aplicat cubul de gheață direct pe piele sau învelit într-o bucățica de tifon, puteți aplică tratamentul preferat, când încă tenul este rece.  Atenție-Nu  puneți cubul de gheață pe ten imediat ce l-ați scos din congelator

 Zahăr și ulei de măsline-curățarea în superficie a porilor 
 Ia 2 linguri de zahăr adăugăm o lingură de ulei de măsline și câteva picături de suc de lămâie. Amestecați foarte bine aceste ingrediente, aplicați pe zona interesată masând ușor în mod circular, de jos în sus, timp de 30 -60 de secunde. Clătiți cu apă rece. Pentru rezultate mai bune, utilizați acest remediu o dată pe săptămană.

 Cafea măcinată și ulei esențial de Tee Tree-curățarea în superficie a porilor                         Se amestecă impreună jumătate cească de cafea măcinată  (proaspăt sau zat), cu 1/2 cană zahăr brun, 1/4 de ulei de măsline și 5 picături de ulei esențial de Tee Tree. Aplicați pe ten și lăsati  pentru 10 minute. Masați ușor fața și gâtul pentru a indepărta impuritătile, clătiti și aplicați crema hidratanta favorită. Pielea va rămâne curată, hidratata, hrănită, energizată și lumionoasă.

Masca cu albuș de ou - curățarea în profunditate a porilor
 Albușul de ou conține aminoacizi care refac pielea și curată porii. După ce bateți bine albușul de ou aplicați pe tenul foarte curat, eventual după un dus sau o baie de aburi, aplicați peste stratul de albuș o foaie de scotex (sau hârtie igienică. important e să fie moale și subțire ca să se umezească de la albuș)  și așteptați câteva minaute până se usucă complet. Îndepărtați scotexul ușor și clătiți cu apa rece pentru a închide porii.

Sigur te intereseaza si aceast articol : MASCA PENTRU UN TEN STRALUCITOR

Bicarbonat de sodiu - pentru reducerea sebumului 
 Cu puțin bicarbonat între palme, masați zonele interesate, după care clătiți cu apa caldă. Pielea va rămâne curată și veți vedea o reducere semnificativă a grăsimii de pe ten și fără a folosi produse agresive.

 Ulei de in - pentru reglarea producției de sebum  
 Uleiul de in: o linguriță pe zi. Uleiul din semințe de in hrăneste și protejează organismul, în special sistemul digestiv. Bogat în acizi grași omega, acest produs va regla producția de sebum, doar cu condiția că acesta să fie luat zilnic.

Un articol oferit de INFOMIX

Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te si vei primi toate noutatile.

Deja vrei sa pleci ??? Aici gasesti cateva postari care au avut cele mai multe vizionari.