FLOAREA CAPTALANULUI ARE UN MIROS URÂT DAR ESTE UN EXCELENT EXPECTORANT ȘI UN FOARTE BUN ANTIHISTAMINIC


Captalan - petasites hybridus

    Captalan (Petasites hybridus) această plantă mai este cunoscută și sub denumirea populară de sudoarea laptelui, pălăria diavolului, iarba ciumei, reputația numelui dobândinduși-o în perioada epidemiilor de ciumă. 

Este o plantă care poate fi găsită în întreaga Europă, în special pe terenurile umede de-a lungul cursurilor de ape. Frunzele imense ale plantei erau de asemenea utilizate pentru a înveli bucățile de unt, protejând-ul astfel de căldură și umiditate. 

În medicina tradițională, folosim de la captalan rizomii bine spălați și uscați. Au un miros urât și un gust amar, dar conțin ulei esențial, mucilagii, tanin, inulină, rezină, ce face din floare un remediu excelent în diverse probleme de sănătate. 

La ce este bun Captalanul?

Captalanul este folosit in principal pentru a trata rinita alergică și afecțiunile bronho-pulmonare. 

Planta conține principii antispasmodice, diuretice si vermifuge, fiind indicată și in tratamentul entorselor. În cazul rinitei alergice a fost condus un studiu ce ne dezvaluie că captalanul are un efect...cititi mai departe 

- pentru stările de insomnie, coşmaruri – se administreaza sublingual pulbere de captalan. Adulții pot lua  2 inguriţe rase de pulbere, cu 4 ore înainte de culcare. Dacă se răspunde dificil la tratament se va administra și in timpul zilei aceeași doza.

- în cazul afecțiunilor  respiratorii precum: astm bronsic, tuse convulsivă, tuse, guturai, catar bronhie -de administreaza  pulbere de captalan sau macerat la rece. Captalanul are un efect antispasmodic și implicit ușurează mult afecțiunile manifestate prin tuse si congestie. Cel mai rapid sunt ameliorate bolile respiratorii cronice care se agravează în condiții de tensiune psihica

- pentru stări anxioase, depresie, atacuri de panică – se administreaza tot pulbere de captalan. Este bine să se asocieze cu o alta plantă antidepresivă și anxiolitică cum ar fi sunătoarea. Se administrează strict, foarte regulat, de 4 ori pe zi, mai multe săptamani. Dupa tinerea lor sub limbă, este recomandat ca plantele să se inghită cu puțin lapte cald.

-pentru stările de hipertensiune cu aspecte clinice aterosclerotice se administreaza ceai de captalan combinat cu alte plante medicinale. Reglarea tensiunii arteriale se va simti cel mai bine la persoanele care se confrunta si cu stari anxioase, insomnii, stress accentuat.

- pentru cei care sufera de hiperexcitabilitate, hiperemotivitate –  captalan-ul se va administra sub forma de pulbere, sublingual, 20 de minute

- in afectiuni precum hipertiroidie, boala Basedow  – se va administra pulbere de captalan și se va face gargară cu macerat de captalan. Efectele sunt foarte bune dacă se asociază cu sanzienele galbene și traista ciobanului într-un tratament lung de patru până la șase luni


- in cazul stărilor febrile neurovegetative (cu precădere la femei) – se administrează macerat de captalan la rece, câte un litru pe zi.

- pentru cei care suferă de nevroze vegetative Maranon-Greene, sindrom neurodistonic Iatuberculos, ataxie vasomotorie Solis-Cohen – se administreaza pulbere de captalan, pe perioade lungi.

- in afecțiuni precum nevroze cardiovasculare, ulcer gastroduodenal – cel mai bine se administreaza pulbere de captalan. Are un rol adjuvant, și amplifică rezistența la stres și stări de tensiune psihică.

- in cazul copiilor care sufera de  pavor nocturn, enurezis – se administrează sub formă de pulbere. Daca este mai greu suportata este bine să se amestece cu miere. Doza maximă admisă pentru copii este de 4 ori pe zi câte o jumatate de linguriță.

- pentru cei care suferă de colici intestinale, colici biliare, colici renale – se bea ceai de captalan combinat cu alte plante

- in caz de reumatism, artrită – se administrează sub formă de pulbere. Are un rol adjuvant, este foarte bun pentru diminuarea senzaţiilor dureroase prin relaxare şi calmare.

Putem sa facem o infuzie de captalan folosind o linguriță de planta uscata la o ceașcă cu apă, de 3 ori pe zi. Unele persoane folosesc frunze proaspete pentru a trata ganglionii inflamați, umflături, erupții și dureri reumatismale. 

Veterinarii folosesc captalanul ca cicatrizant. 

IL PUTETI ACHIZITIONA SUB FORMA DE CEAI