SEMINŢELE DE AMARANTH - O ALTERNATIVĂ PENTRU CEI CE SUNT INTOLERANŢI LA GLUTEN



Seminţele de Amaranth cine a mai auzit de ele? Acest extraordinar produs al pământului îşi are originile în îndepărtată America centrală, unde reprezenta alimentul de baza al populaţiilor băştinaşe în timpuri străvechi. Foarte mult timp a fost exclusă din dietele şi obiceiurile culinare, dar de curând, reevaluat , a fost reintrodusă în America şi Europa pe lista alimentelor alternative. Ceea ce face din seminţele de amaranth un aliment foarte căutat este lipsa de gluten, un aspect foarte important pentru acele persoane ce suferă de intoleranţă la această substanţă.  
Moţul curcanului

Amaranthus este o plantă cunoscută în ţară noastră sub denumirea populară “Moţul curcanului” sau “Trompa elefantului” fiind plantată în grădini ca şi plantă ornamentală.  Ceea ce mulţi nu cunosc este faptul că seminţele sunt comestibile, ba mai mult, pot înlocui cu succes oricare din cerealele folosite la momentul de faţă.
În cadrul genului Amaranthus, clasificată ca fiind o pseudocereală,  sunt trei specii mai importante : Amaranthus caudatus (L), Amaranthus hypochondriacus (L) şi Amaranthus cruentus (L). Interesul manifestat pentru aceste specii, este dat de calitatea seminţelor de Amaranthus, comparabilă şi chiar superioară cerealelor propriu-zise datorită conţinutului ridicat în carbohidraţi, proteine, grăsimi, fibre şi aminoacizi esenţiali. Din aceste seminţe se poate obţine făină pentru panificaţie (se foloseşte până la 20% la fabricarea pâinii sau 100%  pentru diferite produse de patiserie). De asemenea, se pot utiliza la diversificarea sortimentului de produse alimentare destinate persoanelor cu intoleranţă la gluten.





Un articol oferit de InfoMix
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK

TRANDAFIRUL INTRE PARFUM SI BENEFICII



ULEIUL ESENTIAL DIN PETALE DE TRANDAFIR

Varietatea de trandafir folosită pentru extragerea uleiului esențial este rosa damascena.
Trandafirul de Damasc (sau rosa damascena), este o specie de trandafir ce își are originile in apropierea capitalei Siriei. Il găsim cam peste tot acolo unde condițiile climatice ii sunt favorabile, însă plantațiile, in vederea valorificării, se află predominant în zonele orientale și în Bulgaria. Cu timpul s-au infiintat culturi pe arii mai restrânse și în alte zone; de exemplu în România, pe lângă părțile Brașovului, putem admira o mică plantație a acestui trandafir.

Despre această floare se spune că ascunde în petalele sale secretul tinereții. Și pe bună dreptate, deoarece petalele sunt partea folosită a acestei plante.  36 (cca.) la fiecare floare, acestea, asa cum spune traditia, trebuiesc adunate dis de dimineață când încă sunt ude de rouă iar soarele încă nu s-a ridicat, doar asa se poate obtine un produs de o calitate superioară.
 Parfumul acestui trandafir este foarte delicat și inconfundabil. Compus din 400 de substanțe aromatice diverse, ne donează  multe proprietăți extraordinare, motiv pentru care este numit și Regele Trandafirilor. Pentru a obtine un strop de ulei esenţial  sunt necesare 30 flori.


  Petalele trandafirului de Damasc pot fi folosite pentru a obține dulceaţă, sirop, apă de trandafiri sau miere cu parfum de trandafiri.
Sunt tări în care petalele de Rosa Damascena sunt folosite pentru a da gust unor mancăruri, și există chiar și consemnări din Roma antică potrivit cărora vinul parfumat cu astfel de petale era foarte apreciat.
Datorită proprietăților sale este foarte folosit și în cosmetică și parfumerie. Sub formă de ulei esențial sau apă distilată, influențează în mod pozitiv hormonii, fiind comparat cu un afrodiziac.
Motiv pentru care dintodeauna trandafirul a fost considerat simbolul pasiunii, dragostei și frumuseții, tocmai pentru actiunea care o are asupra organismului nostru.



Uleiul esenţial de trandafiri, este un reechilibrant excelent, dacă este inhalat, ne deschide şi ne întăreşte inima, ne relaxează sufletul şi ne activează dorinţele impingandu-ne spre tandreţe şi dragoste, devotament  şi stimă de sine. Mai mult decât atât, în momente agitate alungă gândurile negative, echilibrează  emoţiile negative provocate de mânie, gelozie şi de stres. Acest ulei esenţial  este un suport minunat, psihologic şi fizic în timpul sarcinii: ajută viitoarea mămică să-si întâmpine nou născutul cu blândeţe şi dragoste;  foarte util în momentele de crize psihologice ce se pot prezenta după naştere.  În menopauză ajută la ameliorarea depresiei şi tristeţei.

Echilibraează sistemul hormonal feminin. Se poate utiliza în masaje a abdomenului, calmează spasmele în cazul durerilor premenstruale.  Indicat în tulburările legate de dezechilibrele hormonale, anxietate şi iritabilitate, care caracterizează sindromul premenstrual şi in menopauză.

Uleiul esenţial de trandafiri se potriveşte la toate tipurile de ten, calmează pielea inflamată sau delicată. În caz de piele sensibilă, uscată sau matură, are un efect astringent, tonifiant  şi de eliminare a ridurilor. Diluat în ulei de migdale este eficient pentru a pregăti şi proteja pielea femeilor însărcinate, menţinând elasticitatea prevenind astfel vergeturile.

 Revigorant tonic împotriva asteniei sexuale, util pentru masaje în cuplu sau o băi relaxante cu efect afrodiziac: este uleiul erotismului, deoarece scoate în evidenţă frumuseţea interioară şi atenuează conflictele .

Apa din petale de trandafiri este de fapt un produs de scart obținut în urma procesului de distilare al
petalelor, cu scopul de a obține uleiul esențial. Este foarte folosită și
aceasta, atât în cosmetică dar și în parfumerie. În parfumerie este utilizată în
producerea de apa de corp iar în cosmetică sunt apreciate 
proprietăților sale astringente, tonice, calmante și cicatrizante.  
Aplicarea unei comprese cu apă de trandafiri pe ochi timp de 15 minute, atenuează cearcănele
și tonifica pielea delicată din jurul ochilor. Având calități astringente da bune rezultate și în cazul acneei si cuperozei.
Apa de trandafiri poate substitui cu succes tonicul ce-l folosiți abitual. Reinprospateaza tenul
în mod instantaneu, redându-i o strălucire aparte.
Apa de trandafiri și dermatita seboroica - În cazul acestei afecțiuni, tamponarea zonei cu apă de trandafiri, va purifica și prepara pielea pentru tratamentul necesar, dând o senzație de prospețime. Si mai mult de atat, va reduce inflamatiile locale ajutand radacina firului de par sa-si revina, stimuland astfel cresterea parului . 
Folosirea zilnică a apei de trandafiri relaxează îndepărtând tristețea și gândurile negative,

aumenteaza autostima și deschiderea către iubire.

INTERESANT SI ACEST ARTICOL : Uleiul din Krill și ce beneficii am putea avea dacă îl consumăm.

Sparanghel si mix de orez integral si negru



Despre Sparanghel se spun multe, și v-am vorbit si eu intr-un articol dedicat special acestei plante, ce-l puteți citi aici.  Sparanghelul are un gust fantastic şi o grămadă de efecte benefice asupra organismului nostru, ceea ce face din el un ingredient extraordinar in retetele culinare. Astazi vă propun o rețetă foarte simplă in care l-am folosit .                                       Ingredientele sunt:  500gr sparanghel
Mix de orez integral si negru pentru 4 porții
Ulei de măsline, parmezan, pătrunjel, sare, piper.            
                                                  
 In primul rând se curăță sparanghelul, se elimină partea lemnoasă pe care o punem la fiert într-o oala cu apa si sare. Partea mai frageda a sparanghelului o taiem bucatele si o aruncam intr-o tigaie in care am  pus deja uleiul de masline. Orezul, in funcție de timpul de fiert, se adaugă in apa in care am fiert timp circa 15 minute partea lemnoasa a sparanghelului. Când este aproape fiert adaugam sparanghelul călit, parmezanul răzuit, piperul, pătrunjelul și potrivim de sare. Se amestecă ușor și se stinge focul. Se servește cald fără a-l combina cu altceva.          
Poftă bună.


Un articol oferit de InfoMix
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te si vei primi toate noutatile.

Deja vrei sa pleci ??? Aici gasesti cateva postari care au avut cele mai multe vizionari.