CUM SE FACE CLĂTIREA GURII CU ULEI ȘI DE CE AM FACE ACEST LUCRU ?




In primul rând să înțelegem de ce ar trebui să ne spălam gura cu ulei in fiecare dimineață imediat ce ne-am ridicat din pat. Este foarte simplu, aceasta practica ayurvedica, foarte utilizată de altfel încă din antichitate chiar și numai in scop preventiv, și de ce să nu fim sinceri pe vremurile acelea chiar nu exista pasta de dinti  :) , o practicau aceia ce aveau probleme ale cavității bucale precum: carii, gingii inflamate, halitoza, gura uscată, buze crăpate.
Dar beneficiile aceste practici nu se opresc aici, spălarea gurii cu ulei măcar o data pe zi imediat ce ne-am ridicat din pat zi de zi ne ajuta și in:
  • reducerea alergiilor;
  • reducerea intensității durerilor de cap;
  • ne ajută în intoleranțele alimentare;
  • favorizează echilibrul hormonal;
  • reduce inflamația;
  • ajuta digestia;
  • reduce intensitatea eczemelor;
  • ajută vederea;
  • ne ajuta expulsia metalelor grele.
           

Dar ce se întâmplă în gură în timpul clătitului cu ulei?

Practic in urma acestei acțiuni are loc o detoxifiere în adevăratul sens al cuvântului. Vă asigur că efectul de curățire se simte deja imediat dupa prima clătire. Astfel, se elimină toxinele din zona cavității bucale, nas, gât, urechi, ganglioni. Cert este că foarte multe bacterii și 'deșeuri' se adună în gură în timpul nopții, iar simplul spălat pe dinți nu le elimină pe toate. În plus, obiceiul unor persoane de a amâna spălatul dinților până după micul dejun le face să le înghită și acestea să reintre în corp.

Clătirea gurii cu ulei este indicată dacă, de obicei, ai limba încărcată și te trezești cu un gust amar dimineața, dacă îți miroase gura fără să ai infecții dentare, dacă ai paradontoză, gingii inflamate, infecții ORL. Previne cariile, întărește și albește dinții, combate durerile de gât.
Studii medicale recente arată că are efecte mai bune decât simplul spălat pe dinți în a reduce placa bacteriană dentară ajutand la sănătatea gingiilor. 

Ce ulei putem folosi?

Bineânțeles uleiul cel mai la îndemână pe care îl avem in bucătărie, cel mai bine dacă nu este rafinat. Dar dacă dorim să avem un rezultat mai bun, folosim uleiul de susan, fiind uleiul cel mai indicat din cauza proprietăților sale. Se mai pot folosi si uleiul de măsline, uleiul de cocos, uleiul de floarea soarelui. 

În ce constă această tehnică?

Momentul ideal al acestei practici este imediat ce ne-am ridicat din pat, inainte de a deschide ochii dacă se poate, sigur însă înainte de a bea prima gura de apă, și asta doar pentru a evita inghitirea  bacteriilor si 'deseurilor' acumulate peste noapte; evident este momentul când avem gura puțin uscată si cu un miros caracteristic ce pe mulți dintre noi ne împinge să bem imediat puțină apă și/sau să ne clătim macar puțin gura si să ne spălam pe dinți.


Se iau 2 -3 linguri de ulei și se clătește foarte bine cavitatea gurii timp de 15 - 20 minute, in nici un caz nu se înghite ci se scuipă imediat. Nu se ține mai mult de 20 minute si nu mai puțin de 15 minute.

Pentru a avea mai multe beneficii putem adăuga câte o picătură din alte uleiuri esențiale precum: ulei de teetree, lavandă, cuișoare sau lămâie. 

Știu, este destul de dificil să clătești atâta timp gura cu ulei și mai ales să te obișnuiești cu gustul uleiului oricare ar fi el,  dar dupa primele incercari vei reuși, trebuie sa reusesti. Beneficiile le vei simți imediat, iar dacă o vei face zi de zi vei observa diverse schimbări ale organismului.

Este una din metodele la îndemână pe care le avem pentru a ne curăța organismul, încercați, rău nu face. Aștept să-mi împărtășiți experiența voastra.