CICOAREA HEPATOPROTECTOARE O OPTIMĂ ALTERNATIVĂ A CAFELEI



Cicoarea Cichorium intybus , denumită popular și doruleț, încingătoare, ochiul fetei și paza drumului, este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale curative, iar mai recent, s-a descoperit ca este un inlocuitor excelent al cafelei. 
Conține un derivat de insulina foarte eficient care transformă compușii non-alimentari în compusi biodegradabili. 
La prepararea plantei pentru uz intern, se folosește atât planta, cât și rădăcinile. În medicina populară, cicoarea se întrebuința la tratarea rănilor (comprese cu frunze proaspete de cicoare), a durerilor de cap, a durerilor abdominale (ceai de cicoare), a problemelor ochilor (decoct de cicoare). 
Egiptenii tratau cu fiertură de cicoare bolile de ficat și consumau mari cantități de cicoare, deoarece credeau în puterea acesteia de a curăța sângele și ficatul de toxine.
 
Rădăcina de cicoare era folosită ca înlocuitor al cafelei încă de la începutul secolului XIX , o băutură preparată din rădăcina prăjită și măcinată, fiartă la fel ca și cafeaua, care inca se mai prepară in nordul Europei, evident nu conține cofeina dar în schimb este bogată în substanțe minerale și are un gust foarte plăcut; în timp ce frunzele și florile se utilizează în scopuri medicinale sau culinare (salate).  
Ca si cafeaua, cicoarea stimuleaza sistemul nervos, ajutând la creșterea puterii de concentrare. Este recomandata in starile de somnolență sau în astenie. 
Datorită substanțelor conținute, în special cicorina și colina, are puternice efecte laxative, stimulând digestia. 
Reglează secretia hormonilor pancreatici și, deci, a nivelului glicemiei. 
Rădăcina este bogată în inulină, cicorină, colină, tanin, acid cicoric, protide, minerale și vitamine. Aceste substanțe reduc mult riscul de apariție al cancerului intestinal, au proprietăți astringente, dezinfectante, detoxifiante și ușor antibiotice. 
Cicoarea stimulează digestia, funcția hepatică si ajută la absorbția calciului și a altor minerale în organism. 
Este recomandată în: gastrite, hepatite, septicemii, enterocolite, paraziți intestinali, hemoroizi, acnee, anemie, anorexie, artrită, depresii, dermatite, migrene, infecții urinare, litiaze sau reumatism. 

Infuzia se obține adaugând două linguri de cicoare uscată la un litru de apă clocotită. Se acoperă și se lasă circa 10 minute. Se pot bea doua căni de ceai de cicoare pe zi. 



ULTIMILE NOUTATI DE PE BLOG


Informațiile prezentate în aceast articol sunt pur informative, nu înlocuiesc recomandările medicului de încredere personal . Dacă doriți să probați, informați-va medicul, țineți cont de recomandările sale în legătură cu aceste informații. Nu-mi asum răspunderea în eventualitatea în care cineva dorește să urmeze indicațiile de mine prezentate. Aceastea sunt doar o mărturie personală în urma  culegerii de informații.