CUM SE COC CASTANELE


 Toamna tarzie este perioada castanelor. Coapte sau fierte castanele au un gust delicat, usor dulceag inconfundabil. Daca suntem la munte si ne aventuram la o drumetie le gasim printre frunzele uscate, de multe ori deja rontaite de vre-un animal, mai mult ca sigur un mistret. 

Cum recunoaştem castanele comestibile ?

Castanele comestibile au un înveliş exterior spinos asemănător unui arici de mare, care se deschide numai atunci când fructele sunt coapte. În interiorul acestui înveliş vom găsi 3 castane. In schimb castanele sălbatice nu au codiţă şi sunt mai mari şi mai rotunde decât cele comestibile, iar învelişul lor exterior are ţepi rari şi mici iar în interior vom găsi 1 castana.
Castanele sălbatice nu sunt bune de mâncat din cauza prezenţei esculinei, o substanţă toxică cu potenţial anticoagulant. Acestea se folosesc la fabricarea săpunului foarte indicat pentru micoze ale pielii sau în diverse produse de cosmetică.
Castanele comestibile se pot consuma în orice cantitate, dar sunt contraindicate persoanelor supraponderale sau care sufera de diabet. 


Cum se coc castanele
Cum recunoastem castanele comestibile?

Cele comestibile se consumă coapte, fierte sau sub formă de făină.

ULTIMILE NOUTATI DE PE BLOG



Coacerea castanelor se poate face in mai multe modalitati, de obicei cum prefera fiecare. Indiferent daca avem o vatra, un foc la gratar, focul de la aragaz sau la cuptor , gustul ramane nealterat. 

Cel ma simplu se frig direct pe foc într-o tigaie prevăzută cu găuri, după ce le-am crestat una câte una. Crestarea trebuie sa fie facuta destul de adanc pe parte mai bombata in asa fel incat sa se vada miezul.

 În cazul în care o castană nu este crestată aceasta exploadeaza în adevăratul sens al cuvântului.

 Se ţin pe foc până sunt rumenite pe toate părţile sau până coaja se desprinde uşor de pe miez. Odată coapte se consumă calde sau reci, simple, fără a le combina cu altceva.

 Au un gust delicat şi dulce, datorat conţinutului mare în carbohidraţi.

Castanele se pot coace si la cuptor si in acest caz se cresteaza pe partea mai bombata in asa fel incat sa se vada miezul. Se tin la cuptor intre 25-30 minute sau pana sunt coapte bine, adica coaja se desprinde de pe miez. 

Mie personal imi plac coapte direct pe foc, tu cum le preferi?


Informațiile prezentate în aceast articol sunt pur informative, nu înlocuiesc recomandările medicului de încredere personal . Dacă doriți să probați, informați-va medicul, țineți cont de recomandările sale în legătură cu aceste informații. Nu-mi asum răspunderea în eventualitatea în care cineva dorește să urmeze indicațiile de mine prezentate. Aceastea sunt doar o mărturie personală în urma consumării și culegerii de informații.