CALINUL, BULGARELE DE NEA CARE TE RELAXEAZA


Calinul, in denumirea latina Viburnum opulus, este un arbust stufos, usor de recunoscut pentru florile de culoare alb-verzuie, formand o inflorescenta sub forma unui bulgare de nea. Infloreste in lunile mai-iunie.

Ce folosim de la Calin?

De la calin se foloseste in scop terapeutic coaja de pe ramurile si tulpinile tinere, recoltata primavara si preparate in aceeiasi zi pentru a profita cat mai mult de substantele continute in aceasta. 

Ca principii active, scoarta contine tanin, rezine si flavonoide, glicizatul vibunina. Coaja de calin se foloseste in industria de medicamente la prepararea unor extracte cu actiune calmanta si homeostatica.

 Preparatele obtinute sint diuretice, astringente, anstispastice, antiinflamatoare,  si sedative asupra sistemului nervos. 

Din fructele sale rosii, grupate sub forma de ciorchini, se produce un medicament antihipertensiv. 

Avand proprietati sedative, extractele de calin calmeaza crampele musculare si contribuie la destinderea intregului organism in conditii de stres si emotii puternice. Ajuta la intarirea inimii si previne infarctul. Datorita actiunii astringente, reduce pierderile excesive de sange la menstruatie. 

Cum preparam pentru uz intern?

Din coaja de calin se poate prepara un decoct din doua lingurite de planta, fierte timp de 10 - 15 minute intr-o cana de apa. Se bea cald, indulcit cu miere de albine, cite o cana, de trei ori pe zi. Este ideal in bronsite, alergii, hipertensiune, hemoragii, prolaps uterin, dismenoree, spasme muscolare. Are un excelent efect cardiotonic si de calmare a sistemului nervos. 

 Tot din coaja de calin se poate prepara tinctura : intr-un vas care se poate inchide ermetic se pun 5 linguri de coaja maruntita peste care se toarna 500 ml di alcol rafinat de 70 grade, se tine la loc ferit de lumina 2 saptamani timp in care se agita in fiecare zii, trecut acest timp se strecoara si se consuma inainte de masa 3 lingurite. 
 
Curiozitati 

Fructele calinului pot fi folosite iarna la decorarea interioarelor. Fructele bine coapte, desi sint toxice, au proprietati tinctoriale. Acestea vopsesc fibrele naturale in nuante de rosu. Chiar si in medicina veterinara calinul are intrebuintari terapeutice, fiind recomandat in tratamentul pierderilor de sange la animalele mari, dar si la cele mici facand atentie la administrare.


ULTIMILE NOUTATI DE PE BLOG




Informațiile prezentate în aceast articol sunt pur informative, nu înlocuiesc recomandările medicului de încredere personal . Dacă doriți să probați, informați-va medicul, țineți cont de recomandările sale în legătură cu aceste informații. Nu-mi asum răspunderea în eventualitatea în care cineva dorește să urmeze indicațiile de mine prezentate. Aceastea sunt doar o mărturie personală în urma consumării și culegerii de informații.