CASTANELE COMESTIBILE AJUTA IN TRATAREA VARICELOR


Castanul comestibil sau castanul bun, cum e denumit popular, este folosit de sute de ani pentru proprietatile sale curative. Zeama rezultata din fierberea castanelor era leac pentru degeraturi. 
Castanele comestibile contin ulei, protide, hidrati de carbon, vitaminele B1, B2, C si saruri minerale. Frunzele sunt bogate in tanin, vitamina E, iar lemnul, in acizi si saruri minerale. Terapeutic, se folosesc fructele coapte fara coaja. Acestea sunt un bun antiseptic pentru tubul digestiv, antianemic, energetic, remineralizant, tonic nervos si muscular. Contribuie la refacerea oaselor, prin continutul de fosfor. Potasiul ajuta inima si vasele de sange, fiind foarte util mai ales in tratarea varicelor.

Cum recunoaştem castanele comestibile ?

Castanele comestibile se recunosc dupa
 invelisul spinos si dupa numarul de castane continut

Castanele comestibile au un înveliş exterior spinos asemănător unui arici de mare, care se deschide numai atunci când fructele sunt coapte. În interiorul acestui înveliş vom găsi 3 castane. 

Castanele sălbatice nu au codiţă şi sunt mai mari şi mai rotunde decât cele comestibile, iar învelişul lor exterior are ţepi rari şi mici iar în interior vom găsi 1- 2 castane. 
Castanele sălbatice nu sunt comestibile deoarece contin esculina, o substanţă toxică cu potenţial anticoagulant.
 Acestea se folosesc la fabricarea săpunului foarte indicat pentru micoze ale pielii sau în diverse produse de cosmetică.

Cum se prepara castanele?

Castanele comestibile se consumă coapte, fierte sau sub formă de făină.
Se pot consuma în orice cantitate, dar sunt contraindicate persoanelor supraponderale sau care sufera de diabet. 

Se recomanda consumul lor in:
  • afectiuni coronariene, 
  • afectiuni venoase sau arteriale,
  • astenie fizica si psihica, 
  • anemie, 
  • batranete,
  • convalescenta, 
  • crestere, 
  • decalcifiere, 
  • depresie, 
  • flebite, 
  • hemoroizi, 
  • osteoporoza,
  •  stomatita, 
  • tromboflebita, 
  • varice. 

 Curiozitati

 In traditia populara, scoarta acestui arbore se folosea la tabacitul pieilor, iar coaja, la vopsitorie.\

Informațiile prezentate în aceast articol sunt pur informative, nu înlocuiesc recomandările medicului de încredere personal . Dacă doriți să probați, informați-va medicul, țineți cont de recomandările sale în legătură cu aceste informații. Nu-mi asum răspunderea în eventualitatea în care cineva dorește să urmeze indicațiile de mine prezentate. Aceastea sunt doar o mărturie personală în urma consumării și culegerii de informații.