CAJU - UN SNACK SPECIAL, DOAR PENTRU CUNOSCATORI
Caju sau anacardi, sunt seminţele unei plante originale din Brazilia (Amazonia). Anacardium occidentale, ce aparţine familiei Anacardiace, este un copac fructifer ce produce atât fructul proaspăt mărul de acagiu, cum îl chiamă băştinaşii dar şi sămânţa acestui măr sau fructul uscat , numit “nuca de acagiu sau acagiu”.

 Fiecare măr produce o singură sămânţa, are pulpa galbenă, un gust acru-dulceag, foarte bogat în vitamina C. În ţările producătoare, în special Brazilia şi Caraibi, mărul este considerat o delicatesă, este mult mai apreciat decât sămânţa, care de multe ori este aruncată.  Mărul se consumă crud sau copt şi fiind foarte suculent, se extrage sucul foarte utilizat în producerea de vinuri şi lichioruri. Nu-l vom gasi insa pe rafturile magazinelor, intrucat nu se comercializeaza.

Nuca Caju, care creşte la exteriorul mărului, este învelită de două straturi de protecţie.  Între aceste două straturi găsim un lichid uleios numit balsamul de acagiu, foarte coroziv pentru piele, acesta este şi motivul pentru care de multe ori băştinaşii aruncă seminţele, fiind dificil de extras. Nucile desprinse de măr, trec printr-un dublu proces de decojire, realizat mecanic. În urma acestui proces se obţine şi balsamul de acagiu, folosit în producerea de vopseluri şi răşini de protecţie a lemnului împotriva termitelor, produse impermeabile, cerneală şi insecticid.
Caju, acest produs al pământului, este puţin cunoscut în România, probabil şi pentru preţul elevat ce-l are la raft, în cazul în care îl găsim în vânzare.  Anacardi este o sămânţă, dar face parte din categoria fructelor uleioase precum nucile, alunele etc…  Acestea se consumă crude sau uşor prăjite, întegi sau măcinate sau sub formă de unt. Se pot adăuga la multe reţete: sunt delicioase în salate, optime cu orez şi paste, un ingredient surpriză în aluatul de biscuiţi, şi de ce nu , introdus în reţetele cu carne de miel sau orice alt tip de carne. Însă, consumul lor cel mai jetonat este sub formă de snack, între mese când foamea da târcoale.
Din punct de vedere nutrițional, nucile caju au multe proprietăți interesante. În primul rând conţin grăsimi bune, in cea mai mare parte acizi grași nesaturaţi, printre care acidul oleic, acelaşi ce se găseşte în uleiul de măsline şi care este foarte util inimii noastre. Foarte bogate în Magneziu, un mineral fundamental pentru organismul nostru, vitamine din grupul B, aminoacizi esențiali şi minerale precum potasiu, fosfor, sodiu, zinc, cupru, fier şi seleniu. Această concentraţie de nutrienţi completată de prezenţa unei cantităţi considerabile de triptofan (cca.300mg/la 100gr de produs) face ca acest produs să modifice starea noastră de dispoziţie în bine într-un mod mai mult decât natural. Si nu numai, 

Compozitia
/100gr
Proteine
15 g
Lipide
46 g
Carbohidrati
33 g
Energia kcal
598
Energia kj
2501
Sodiu
16 mg
Potasiu
565 mg
Fier
6 mg
Calciu
45 mg
Fosfor
490 mg
Magneziu
260 mg
Zinc
6 mg
Cupru
2 mg
Seleniu
12 mg
Vitamina B1
0,2 mg
Vitamina B2
0,2 mg
Vitamina B3
1 mg

Proprietatile acestor nuci
Cocteilul de nutrienți ce îl regăsim în acest produs este un indiscutabil aleat al sănătații ochilor, al oaselor, al inimii . Prezanța triptofanului, un percursor al seretoninei şi al melatoninei, face din anacardi un adevărat antidepresiv, echilibrând in acelaşi timp şi ciclul somn-veghe. Acidul oleic conținut ajută organismul in combaterea colesterolului, bucurându-se de acest efect tot sistemul cardiovascular.


Contraindicatii in consumul de nuci de acagiu
Este contraiddicat consumul acestor fructe uscate persoanelor ce sunt alergice la Nichel, contin 5,1 µg/ 1gr de anacardi. 

Un articol oferit de InfoMix

Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te si vei primi toate noutatile.

Deja vrei sa pleci ??? Aici gasesti cateva postari care au avut cele mai multe vizionari.