CARDAMOMUL VERDE SI UTILIZĂRILE SALECardamomulsau cardamonul, cum apare în unele texte, este un condiment cunoscut încă din cele mai vechi timpuri. – Planta Elettaria cardamomum, cea din care se obtine cardamomul verde este raspandita intre Iran, India si Malaezia. Se zice că era cultivat şi îngrijit cu mare atenţie în celebrele Grădini suspendate ale Semiramidei. Din Orientul Apropiat, a fost dus în Egipt unde i-au fost descoperite şi virtuţile: era mestecat pentru albirea dinţilor şi pentru parfumarea respiraţiei. Cei care au descoperit însă însuşirile medicale ale cardamonului au fost indienii. Ei l-au descris în mai multe tratate de medicină tradiţională ayurvedică şi-l recomandau că leac potrivit în afecţiunile renale, pentru tratarea bolilor de piele şi pentru înlăturarea obezităţii. Romanii şi grecii l-au folosit atât în bucătărie cât şi la prepararea uleiurilor parfumate foarte folosite în băile lor foarte celebre. Celebrul bucătar Apicius l-a socotit însă cel mai bun leac împotriva moleşelii şi a lenei.
Cardamomul verde conţine multă vitamina C, potasiu şi magneziu, dar este bogat şi în mangan, mineralul ce ajută organismul în asimilarea vitaminelor.  Printre utilizările sale, amintesc:

Digestie – ajută în cazurile în care dorim să înlăturăm senzaţia de vomă sau meteorismul. Uleiul esenţial din cardamom ajută la producţia sucurilor gastrice şi stimulează apetitul.
Tuse şi răceală- o cană de ceai făcută din seminţe de cadamom, lăsată la infuzat şi strecurat, ne ajută şi în acest caz  prin eliberarea cailor respiratorii, furnizându-ne în acelaşi timp şi un plus de energie foarte utilă, dealtfel ,  aceste cazuri.

Alitoza –Mestecarea cardamomului ajută la înlăturarea mirosului urat al gurii, iar pe vremuri era folosit şi pentru albirea dinţilor. E necesar să folosim păstaia întreagă şi să nu consumămâ mai mult de 4-5 pe zi.
Metabolism lent – Consumul sau stimulează apetitul  dar accelerează şi metabolismul.
Antidepresiv – împreună cu ceaiul verde obţii  o ceaşcă de energie benefică cu efect imediat.
Probleme ale pelii- uleiul esenţial poate fi aplicat pe pielea afectată de psoriazis sau acnee iar folosit pe pielea matură, da un plus de vitalitate, tonificând şi revitalizând.
Probleme de cădere a părului – aplicat la rădăcina firului uleiul esenţial stimulează foliculul .
Fiind un condiment nu putea lipsi din bucătăriile tradiţionale arăbeşti sau orientale. Este optim adăugat la reţetele pe baza de carne, la supe , pâine făcută în casă şi chiar la dulciuri şi băuturi alcolice.
Cafea şi cardamom - De ce nu ? - combinaţie ce o regăsim în tradiţiile orientale, în faimoasa cafea turcească, cea arăbească sau în ceaiul iranian. Pe lângă un plus de sapoare beneficiem şi de un plus de energie. Cum se prepară puteţi citi în articolul dedicat.


Un articol oferit de InfoMix.
OREZUL ROSU SI DE CE AR TREBUI SA-L INTRODUCEM IN DIETA NOASTRA
Orezul roșu este o varietate de orez de o frumoasă culoare roșu cognac, denumit și orez sălbatic sau thailandez, foarte apreciat în bucătărie pentru sapoarea sa intensă și gustul sau dulceag, unic.--->CITITI MAI DEPARTE

BĂUTURĂ RĂCORITOARE PROBIOTICĂ CE NE ÎMBUNĂTĂŢEŞTE SĂNĂTATEA
Chefirul este o conglomerare de bacterii şi ciuperci ţinute într-o matrice de polizaharide creată de bacterii. Sunt două tipuri de chefir, cel de lapte despre care v-am povestit aici şi cel de apă. Diferenţa între ele constă în numărul divers de culturi de bacterii şi ciuperci  pe care le conţin. Cel de lapte are cca. 30  iar cel de apă are doar 10 -15, iar dacă aveţi răbdarea să citiţi tot articolul veţi găsi mai jos lista cu denumirile lor.
Produsul obţinut în urma fermentaţiei pentru care am folosit chefirul de apă este o băutură uşor alcolica (până în 1%) şi acidulată. Printre ingredientele utilizate zahărul este cel mai important, deoarece reprezintă materia prima consumată de către bacteriile din care sunt compuse granulele de chefir. Alte ingrediente ce pot fi folosite, în funcţie de reţetele şi gusturile personale, sunt: lămâie, suc de struguri, suc de fructe, fructe uscate, malț, frunze proaspete de mentă şi plante aromatice, cum ar fi fenicul, chimen sau anason şi chiar miere sau rădăcini de ghimbir. Băutura rezultată este foarte revigorantă, plină de vitamine și bogată în probiotice despre care ştim că sunt foarte utile în restabilirea florei bacteriene de la nivelul aparatului digestiv.
Chefirul utilizat este cel folosit şi la fermentarea laptelui, dar este necesară adaptarea acestuia la noul mediu. Această adaptare se face pe parcursul a 2-3 procese de fermentare, procesul fiind ireversibil, adică o dată efectuată adaptarea, granulele de chefir nu mai sunt capabile să fermenteze laptele, pierzându-şi din componentele necesare procesului. Produsul obţinut în faza de adaptare nu este bun pentru consum. Transformarea granulelor constă în pierderea din compoziţia lor a bacteriilor ce ajută la fermentarea laptelui, boabele de chefir pierzându-şi treptat din culoare, devenind transparente.
Ca orice cultură bacterica, există riscul, dealtfel foarte mare, de contaminare cu alte bacterii. Din acest motiv este necesar ca, atunci când manipulaţi granulele şi recipientele în care produceţi băutură fermentată, să dezinfectati foarte bine ambientul şi ustensilele folosite. În orice caz, oricât ne-am strădui, se poate întâmpla ca totuşi cultura noastră să fie compromisă, produsul final să-şi schimbe gustul şi mirosul. Dar acest lucru nu este întodeauna în detrimentul băuturii noastre, deoarece granulele de chefir sunt disponibile mereu la adoptarea a noi elemente din ambient. Chefirul preparat într-o casă poate avea un gust divers faţă de cel preparat în altă casă, chiar dacă se foloseşte aceiaşi metodă şi aceleaşi ingrediente, totul depinde de încărcătură bacterica din mediul în care se dezvoltă granulele noastre.


Dar să vedem cum se prepară această minunată băutură.

Avem nevoie de următoarele :
- Un recipient de sticlă de 2 litri prevăzut cu capac
- o strecurătoare, important să nu fie din metal
- o lingura de lemn,
- 2-3 linguri de boabe de Kefir (la 1l de apă între 30 g şi 80 g de granule),
- O jumătate de lămâie tăiată în felii (nu se folosesc lămâi cu coaja tratată, dacă nu avem de ales eliminăm coajă)
- De la 30gr la 40gr de zahăr la 1 l apa;
- 1 litru de apă (nu de la robinet deoarece tratată cu Cl !);
Pentru a îmbogăţi gustul şi proprietăţile pot fi folosite şi următoarele:
- 1 lingură de miere
- 1 lingură de malț lichid (la alegere)
- 1 sau 2 smochine sau prune sau 2 linguri de stafide sau amestecuri de fructe uscate, la alegere (cele deja menţionate sau chiar mango, ananas, etc ..)
- 1 lingură de seminţe la alegere (chimen, anason, chimen dulce) sau frunze proaspete de mentă.
Se umple recipientul cu 2/3 din volumul său cu apă, se adaugă zahărul , sucul de lămâie şi orice altceva ce aţi ales din ingredientele de mai sus. Peste toate se adaugă boabele de chefir clătite bine de la ultima fermentaţie, se amestecă bine, se acoperă recipientul şi se pune la un loc ferit de razele soarelui. Timpul necesar pentru a-şi completă fermentaţia este de aproximativ 48 de ore. Este important să verificaţi din când în când ce se întâmplă în recipientul nostru, descoperindu-l; nu umpleţi mai mult recipientul deoarece există posibilitatea de a se face o presiune prea mare ,  riscul  ar fi acela de face o explozie datorită acumulului de bioxid de carbon rezultat în urmă fermentației. Băutură noastră poate fi păstrată la rece nu mai mult de trei zile.
Se pot inventa diverse reţete, înlocuind o parte din zahăr cu miere, înlocuind apa si zahărul cu suc natural din fructe, lămâia cu portocala sau cu căpşunile, ananasul, strugurii, …etc dar orice reţetă folosiţi, important să fie o sursa da zaharuri. Băutura obţinută va fi mereu gustoasă şi revigorantă uşor acidulată, ce va aduce întodeauna un plus sănătăţii voastre, o optimă alternativă băuturilor răcoritoare din comerţ, indicată atât copiilor cât şi adultitilor în zilele toride de vara, şi nu numai. 
Atentie : daca folosiți și miere, trebuie sa stiți că în timp aceasta, având proprietăți antibaterice, incetinește proliferarea bacteriilor din kefir, și există posibilitatea de a pierde toata cultura. 

Lista bacteriilor ce se găsesc în granulele de apă:
Specia Lactobacillus
L. brevis,
L. casei,
L. hilgardii,
L. hordei,
L. nagelii,
Specia Leuconostoc
L. citreum
L. mesenteroides
Specia Acetobacter
A. fabarum
A. orientalis
Specia Streptococcus
S. lactis

Ciuperci:
Hanseniaospora valbyensis
Lachancea fermentati
Saccharomyces cerevisiae
Zygotorulaspora florentina


Un articol oferit de INFOMIX

Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOKALIMENTELE SI CONTINUTUL LOR PROTEIC - Proteinele le găsim atât în alimente de origine animală cât şi în cele de origine vegetală. Cantitatea necesară unui adult ce nu face efort fizic deosebit sau sport de întreţinere sau performanţă, este de 0,8 gr/kg , ceea ce înseamnă că ... CITITI MAI DEPARE AICI


PEPENELE - PROTAGONISTUL NR. 1 AL VERII IN DIETELE DE SLĂBIT - Nu se ştie  perioada exactă de când a fost cultivat prima dată, dar avem cea mai veche documentaţie a unei producţii de pepeni  în câteva hieroglife de pe mormintele din Egiptul antic de acum 5000 de ani ..... Ipocaloric şi diuretic, pepenele se îmbină excelent cu dietele de slăbit estive, ajutând pierderea kilogramelor în plus într-un timp record. CITITI MAI DEPARTE AICI

CARDAMOM – UN PLUS DE ENERGIE UNEI CESTI DE CAFEA
O cafea cu aromă de cardamom este exact ceea ce-mi trebuie într-o dupamiaza rece de toamna, când simt că am nevoie de un plus de energie. Nu trebuie decât să usuc la foc câteva păstăi  de cardamom, să scot bobiţele să le usuc bine si pe ele, sa le pisez bine, după care să le adaug la cafea înainte de a o pune la fiert.  Câteva păstăi -5-6-7  - la 250gr de cafea măcinată sunt suficiente pentru a avea un delicat iz de cardamon. Are un gust şi o aromă deosebită, un parfum intens,unic de care nu poţi să nu rămâi impresionat, ba mai mult, să te îndrăgosteşti.
Este folosit atat in bucătărie cat si ca remediu natural in diferite cazuri. Amintesc aici că se poate folosi in cazul in care dorim să inlăturăm mirosul neplăcut ce ni-l dă consumul de usturoi sau ceapă,  inbunătăţind si digestia in acelasi timp, si este deajuns să mestecăm doar cateva bobiţe, .

Si ce să mai zic. că acum la moda este o ceaşcă de cafea cu arome orientale. Cum să nu mă aliniez acestui trend? :)

Această combinaţie reuşită o regăsim în tradiţiile orientale, în faimoasa cafea turcească, cea arăbească sau în ceaiul iranian. Şi nu numai, acest condiment este folosit şi în bucătătrie, aroma sa prestandu-se  foarte bine şi în patiserie. Cardamomul face parte din amestecurile de condimente foarte folosite prin părţile Indiei, Chinei şi Iranului şi în general în zonele estice. Proprietăţile sale sunt diverse, folosit in ceaiuri, sub formă de uleiuri esenţiale sau pur si simplu in forma sa naturala, este un remediu naturist excelent, despre care am scris in mod detaliat in articolul Cardamomul verde si utilizarile sale.
Evident a trecut graniţele orientului şi a ajuns de ceva timp şi prin zonele noastre, ceea ce era şi firesc. Este cel mai cunoscut şi folosit în parte nordică a Europei, îl vom găsi prezent în bucătăriile tradiţionale ale Finlandiei şi Suediei.

Îl putem cumpăra în magazinele cu specific oriental, arăbesc sau chinezesc, dar eu vă propun metoda on-line, de unde am cumpărat şi eu 200 gr

Un articol oferit de InfoMix
Va astept la o cafea cu aroma de cardamom pe pagina mea Facebook  ;)IATĂ PLANTELE CELE MAI EFICIENTE ÎN PURIFICAREA ŞI OXIGENAREA AERULUI DIN CASĂ
A avea plante în casă îţi dă senzaţia plăcută de a fi constant în legătură cu natura, pe de altă parte culoare verde care umple spaţiile din casă, cunoscută în cromoterapie ca fiind culoarea care ajută la însănătoşire, ne da un plus de relax.--->CITESTE MAI DEPARTE.

OREZUL ROSU SI DE CE AR TREBUI SA-L INTRODUCEM IN DIETA NOASTRA
 Mereu în căutare de noutăți de pus pe masa familiei mele, ultima care mi-a ieșit în cale a fost orezul roșu. La o prima tentativă de a avea  informații, ce privesc acest aliment, m-au băgat în ceață. Sunt diverse site-uri ce fac confuzie între orezul roșu ca varietate de orez și orezul roșu fermentat. 

 Orezul roșu este o varietate de orez  sau este acel orez roșu fermentat atât de apreciat pentru proprietățile sale în fitoterapie ?

  Este o mică – mare diferență între ele. Este drept că ambele au o culoare asemănătoare, dar, în timp ce orezul roșu este o varietate de orez, orezul roșu fermentat este un orez simplu, care a trecut printr-un proces de fermentare; drojdia numită Monascus purpureus, folosită în acest proces, fiind cea care îi dă orezului, atât culoarea cât și proprietățile care le are produsul finit. Dacă primul îl găsim în magazin mult mai ușor, cel fermentat este mai greu să-l vedem în formă de boabe, ci mai degrabă sub formă de făină sau extract concentrat în capsule. 
 
 OREZ ROȘU

 Orezul roșu este o varietate de orez de o frumoasă culoare roșu cognac, denumit și orez sălbatic sau thailandez, foarte apreciat în bucătărie pentru sapoarea sa intensă și gustul sau dulceag, unic. Este cultivat în terenuri umede argiloase iar bobul de orez este lungueţ si subţire; se găseşte numai integral,  acest lucru face ca orezul să fie forte bogat în fibre; dacă orezul alb nu conține deloc  iar cel  integral mai puțin de 2 gr la sută de grame de orez, orezul roșu conține 3 gr la 100 gr de orez, o cantitate ce face din acest aliment o a doua resursă de fibre în alimentație. 
Valoarea nutritiva
Unul din motivele pentru care ar trebui să-l introducem in dieta noastră este că are o valoare nutritivă excelentă , cu  mult peste cea a orezului normal. In mod particular este bogat in  :
  • Vitamine din grupul B, merita amintite vitaminele  B1, B2 si B6
  • Mangan
  • Magneziu (cca 140mg la 100gr)
  • Fier in cantitati mici
  • Proteine, amilază (enzima care ajută la digestie o găsim și în sucul pancreatic și în salivă)
  • Antioxidanti
Interesant si articolul : Ardeiul iute - si acele proprietăți ale sale pe care nu le cunoasteti

NO OGM - un alt motiv important 
 Deoarece consumul său nu este foarte răspândit, acest tip de orez nu este genetic modificat, așa cum s-a întâmplat cu grâul, porumbul, orezul sau multe alte produse ale pământului, acum cca 50 de ani când s-a introdus prima data OGM în producție.
 Orezul roșu, ca și celelalte tipuri de orez , nu conține gluten, ceea ce face să fie de ajutor acelora care suferă de celiachie. 

 Timpul de fierbere

 Orezul roșu, fiind un orez integral, are nevoie de 40-45 minute de fierbere. Apa la fierbere se colorează lejer în roșu. O data fiert se poate îmbina foarte bine cu orice: peşte, carne albă sau roșie, dovlecei, ciuperci, etc...   Orezul roşu se poate achiziționa din magazinele naturiste dar  şi on-line.  Accesand acest link  găsiţi o ofertă de unde puteți alege in funcţie de preferinţele dumneavoastre.

Un articol oferit de InfoMix
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK


Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te si vei primi toate noutatile.

Deja vrei sa pleci ??? Aici gasesti cateva postari care au avut cele mai multe vizionari.