Toate părțile plantei sunt toxice, mai ales rizomul. Au un gust neplăcut și un miros ca de carne în putrefacție și poate produce intoxicații cu tulburări digestive, circulatorii, urogenitale.
Cu toate acestea curcubețica are o valoare medicinală extraordinară. In tradiția populară întâlnim urmatoarele recomandări:
- Frunzele crude se pun pe răni;
- Cu decoctul tulpinilor florifere se spală rănile, pecinginea, abcesele, și se făceau scăldători si oblojeli bolnavilor de brânca.
- Cu rădăcina fiarta, pisată, amestecată cu faina de porumb, se fac legături contra amigdaelelor infectate, ungându-se deasupra cu grasime de porc ori undelemn.
- In Banat, planta cu rădăcină cu tot se fierbe in oțet sau în vin roșu bătrân. Cu lichidul obținut se spală rănile de mai multe ori pe zi.
- Se mai folosea contra frigurilor.
- Decoctul rizomului uscat și pus in lapte se ia pentru tratarea ulcerului la stomac.
Acțiunea farmacologică a plantei constă in rolul ei antiinfecțios si de refacere celulară. De asemenea, ajută în refacerea și marirea rezistenței organismului.
Fitoterapeuții o indică și în foarte multe forme de cancer cu diferite localizări sau stadii de evoluție. Are o foarte importantă actiune antitumorala recunoscută.
Extern, se poate folosi decoct din două lingurițe de plantă la 250 ml de apă fiert timp de 15' și se folosește la pansamente sau aplicații pe piele, la curățarea tenului acneic.
Cataplasma împreună cu tătăneasă ținută timp de o ora repetat pana se repară și se cicatrizează pielea in urma unei intervenții chirurgicale.
Deasemeni se pot obține rezultate foarte bune folosind tinctura de curcubețică, foarte eficientă îmbibat în pansament și ținută pe o rană purulentă care se inchide greu.
Spălături vaginale cu infuzie pentru infecție cu papiloma virus sau chlamidya timp de șapte - zece zile cu două săptămâni pauză pentru refacerea florei bacteriene, continuat până nu mai sunt recidive.
Clismele cu infusie o data la doua zile ajuta in caz de cancer genital, rectal sau intestinal.
Intern, se va folosi doar sub supraveghere medicala deoarece gradul de toxicitate este mare.
Afectiunile in care e buna curcubețica sunt: anorexie, arsuri, constipație, dismenoree, dureri premenstruale, eczeme, escare, faringite cronice, fistule anale sau chiar dentare, infecții renale, laringite, sterilitate, ulcerațiile pielii, ulcere cronice ale gambei.
Comentarii
Trimiteți un comentariu