ARDEIUL IUTE ȘI ACELE PROPRIETĂȚI ALE SALE PE CARE NU LE CUNOȘTEAI


 Proprietățile și beneficiile introducerii în dieta cotidiană a ardeiului iute

Pe lângă faptul că poate opri un atac de cord în 30 de secunde, ardeiul iute mai are multe alte beneficii. Cercetătorii care studiază ardeiul iute, spun că ar mai putea avea multe alte beneficii  ce nu au fost inca gasite si altele care nu au fost inca explicate.

CE ESTE ARDEIUL IUTE?

Ardeiul iute este un fruct (deoarece conține semințe) , ce îl putem găsi în mai multe soiuri, circa 3000 de varietăți, de la clasicul ardei iute ce-l găsim în curtea bunicii, până la acel ardei ce arde ca focul când guști din el.  Planta, cu denumirea științifică Capiscum l. făcând parte din familia Solanacee, este originală din America, în momentul actual este cultivată în toată lume.
Foarte aprețat pentru proprietățile și gustul său, ardeiul iute conține mulți nutrienți foarte importanți : vitamine, în particular vit.A, beta caroten, vit. C și vit. E ; conține sodiu și potasiu în cantități considerabile, și alte săruri minerale cum ar fi de : calciu, fosfor, fier, magneziu și seleniu, fundamentale pentru întreținerea sănătătii globale ale organismului. 

Cea mai iute varietate din anul 2015, 
deoarece din an in an se face actualizarea in Guinness  World Records, este ‘Carolina Reaper’, ce a declasificat pe ‘Trinidad Moruga Scorpion’ ales in anul 2014. Pentru masurarea iutelii ardeilor, exista o unitate de masura speciala - unitate Scoville -, bazata pe continutul de capsaicina, substanta care confera gustul iute.
Multi credeau ca iuteala este data de seminte, dar, in realitate este partea interna a ardeiului care contine majoritatea cantitatii de capsaicina.





 PROPRIETĂȚILE ARDEIULUI IUTE
Nu este nimic mai uimitor decât efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau trigliceridelor. Având în vedere că bolile cardiovasculare sunt ucigaşul numărul unu la nivel mondial, proprietăţile ardeiului iute sunt deosebit de importante. Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac cât şi tractul intestinal, deoarece stimulează mişcarea peristalică a intestinului, ajută la eliminarea fecalelor şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale. Atunci când se consumă ardei iute, acesta declanşează o senzaţie de căldură în tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate în caz de degerături. Usturător şi picant, ardeiul iute este adăugat în diverse feluri gustoase de mâncare din întreaga lumea. 

Interesant si acest articol ce vorbeste despre TERMOTERAPIE.

Lupta împotriva inflamaţiei
Ardeiul iute conţine capsaicină, care încălzeşte corpul şi este un inhibitor puternic al substanţei P, o neuropeptidă asociată cu procesele inflamatorii. Cu cât este mai iute un ardei, cu atât aconţine mai multă capsaicină. În prezent se studiază efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburările fibrelor nervoase senzoriale, inclusiv dureri asociate cu artrita, psoriazis şi neuropatie diabetică. Atunci când animalele injectate cu o substanţă care provoacă artrita inflamatorie au fost hrănite cu alimente care conţineau capsaicină, debutul artritei a fost întârziat şi inflamaţia a fost redusă în mod semnificativ.

Ameliorarea pe cale naturală a durerii
Capsaicina aplicată local, s-a demonstrat în urma studiilor, ar fi un tratament eficient pentru durerile de cap şi cele provocate de osteoartrită. Multe din studiile care se refereau la gestionarea durerii cauzate de neuropata diabetică, au enumerat beneficiile aplicării locale a capsaicinei şi rolul ei în atenuarea durerii asociate cu această condiţie. În urma unui studiu de amploare, pacienţi cu psoriazis au folosit preparate topice care conţineau fie capsaicină, fie placebo. Cei din prima categorie au raportat o îmbunătăţire semnificativă a simptomelor. Principalul efect secundar ar fi resimţirea unei senzaţii de arsură în zona aplicată.

Beneficii cardiovasculare
Ardeiul roşu iute, s-a dovedit a reduce nivelul colesterolului din sânge, a trigliceridelor şi agregarea plachetară, crescând în acelaşi timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanţă cu rol important în formarea cheagurilor de sânge. Oamenii care consumă din belşug ardeiul iute, au şanse mai mici de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară.
Ardeiul iute ameliorează sinusurile congestionate
Capsaicina nu reduce doar intensitatea durerii ci stimulează fluidizarea secreţiilor de mucus din plămâni sau fosele nazale. Capsaicina este similară cu un compus care se regăseşte în multe remedii pentru răceală, cu rol în ameliorarea congestiei nazale, diferit fiind doar timpul de acţiune (capsaicina acţionează mult mai repede). Un ceai cu ardei iute stimulează rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale, ameliorând nasul înfundat şi congestionat.

Stimulează imunitatea
Ardeiul iute de culoare roşu aprins are un conţinut ridicat de betacaroten sau provitamina A. Două linguriţe de ardei iute pisat, furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A, cu rol important în lupta anti-infecţie şi esenţială pentru sănătatea ţesuturilor epiteliale, inclusiv membranele mucoase care acoperă pasajele nazale, plămânii, tractul intestinal şi cel urinar. De asemenea, vitamina A este prima linie de apărare împotriva agenţilor patogeni, invadatori.

Prevenirea ulcerului gastric
Ardeiul iute are o reputaţie negativă şi nemeritată de a contribui la apariţia ulcerului gastric. Nu doar că ardeiul iute nu provoacă ulcerul gastric ci chiar poate ajuta la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriei Helicobacter Pylori, una dintre cauzele ulcerului gastric sau duodenal, stimulând în acelaşi timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecţie, care împiedică formarea ulcerului. De fapt, consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric.

Pierderea kilogramelor
Căldura care este resimţită de către o persoană în urma consumului de ardei iute este energie care rezultă în urma arderii caloriilor. Chiar şi ardeii roşii conţin substanţe care contribuie la termogeneză şi la consumul de oxigen, chiar şi mai mult de 20 de minute după ce sunt consumate.

Pentru a scăpa de kilogramele în plus, trebuie să ne ajutăm corpul să îşi accelereze procesele de ardere, indică nutriţioniştii. Potrivit specialiştilor, unul dintre cele mai cunoscute alimente care are efect de stimulare a metabolismului este ardeiul iute. Acest lucru este demosntrat şi de cercetările de specialitate.
Deşi nu necesită un regim alimentar strict, este important ca produsul să fie asociat cu un stil de viaţă sănătos, bazat pe alimentaţie corectă şi exerciţiu fizic. Suplimentul promite o scădere în greutate de până la 4 kilograme pe lună şi previne apariţia efectului de yo-yo, cauzat de curele de slăbit stricte.



 Evident că, pentru a avea parte de beneficiile consumului de ardei iute, ar trebui să consumăm o cantitate non indiferentă de ardei iute, ce ar putea, pe de altă parte să ne dea probleme cu adevărat grave, ca în cazul în care suferim de ulcer gastric sau duodenal.  Soluţia vine sub forma unui supliment nutritiv pe bază de ardei iute, care, potrivit producătorului, nu cauzează reacţii iritative la nivelul stomacului.
Pe lângă faptul că stimulează metabolismul şi arde grăsimile, suplimentul reglează digestia, reduce pofta de mâncare şi împiedică noi depuneri de grăsime.
In comerț mai putem gasi produse și pentru uz extern. 
  Eu, personal , am folosit o cremă specială pentru dureri  în general , denumire comercială ‘Capsolin’,  foarte eficientă aș putea spune.  Există și diverse retete care pot fi făcute în casă, cum ar fi tinctura de ardei iute ce are proprietatea de stimulare a creșterii părului.  O poți prepară din 20 g de ardei iute, care se lasă la macerat timp de 7-8 zile in100 ml de apă. Se fac în fiecare zi fricțiuni la rădăcina părului.



Sursa partiala: http://www.stil-naturist.com/







ULTIMELE NOUTATI DE PE BLOG


Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK


Comentarii