De-a lungul timpului, s-au găsit diverse rețete și modalități de preparare și uz a cuișoarelor, in felul acesta, noi azi putem să beneficiem, atât de faptul că sunt la îndemână oricui cât și de descoperirile proprietăților făcute până acum.
CUIȘOARELE, sau în denumirea
botanică, Syzygium aromaticum, sunt de fapt bobocii uscați ale florilor
copacului mereu verde cu aceiasi denumire, ce face parte din Fam.Myrtaceae. Acesta are o inăltime ce variază între 10 -15 m, original din Indonezia, este cultivat în plantații de mai mult de 2000 de ani.
Această plantă, de
fapt florile acesteia, era si este folosită ca și condiment dar și în prepararea de leacuri pentru diverse probleme de
sănătate. Acest ultim uz va face din aceste mici floricele, unele din cele mai
căutate în timpul medieval, când bolile din acea perioadă au disperat
populația.
In Europa, cuișoarele
au fost aduse pentru prima dată de către arabi, în perioadă sec. IV – sec.V,
dar au fost accesibile populației mult mai târziu, prin sec. IX- X, chiar dacă
omul de rând din acea perioadă nu reușea să-și procure prea ușor acest
condiment și leac foarte renumit .
Azi, cuișoarele ocupă un loc important în medicină naturistă, anumite proprietăti terapeutice fiind cunoscute incă din antichitate; în numeroase texte vechi de medicină chineză erau prescrise pentru dureri articulare, picioare reci, dureri de burtă și dureri de dinți.
Principiul activ din
cuișoare este uleiul volatil, în componența căruia intră eugenolul,
acetileugenolul, taninul, flavonoidele, uleiul gras, acizi organici
(oleanolic), substanțe mucilaginoase, grăsimi.
Aroma lor specifică este datorată conținutului de cariofilenă.
Eugenolul, principiul
activ în cantitate majoră, a făcut subiectul a numeroase studii de prevenire a
toxicitătii produse de poluanții din mediu (precum tetraclorură de carbon) și
studii privind prevenirea cancerului tractului digestiv sau a inflamațiilor
articulațiilor.
Uleiul volatil are
efect antimicrobian puternic, antimicotic, analgezic și antiseptic, de aceea
își găsește întrebuințare în multe din problemele de sănătate .
De-a lungul
timpului, s-au găsit diverse rețete și modalități de preparare și uz a
cuișoarelor, astfel, noi azi putem să beneficiem, atât de faptul că sunt la
îndemână oricui cât și de descoperirile proprietăților făcute până acum.
Interesant si articolul : LEVANTICA SI PROPRIETATILE SALE EXTRAORDINARE
Interesant si articolul : LEVANTICA SI PROPRIETATILE SALE EXTRAORDINARE
MODALITĂTI DE
PREPARARE ȘI UZ TERAPEUTIC
CEAIUL DIN CUIȘOARE
O lingură de cuișoare
într-un litru de apa, se lasă in infuzie pentru cca. 10 min.
Are proprietăți antimicotice
Are proprietăți antimicotice
Ceaiul de cuișoare este
utilizat atât pentru uz intern cât și pentru uz extern, în cazul paraziților
intestinali, micozelor pielii și mucoaselor.
Combinându-l cu
coriandru, vaniglie, cimbru și chimion, ceaiul din cuișoare poate fii utilizat
cu succes în cazul micozelor instalate pe mâini și la nivelul picioarelor; se țin în baie de ceai cald pentru o perioadă
de 10 – 15 min.
Combate problemele
respiratorii.
Ceaiul de cuișoare
ajută la tratarea răcelilor, a nasului înfundat, a durerilor de gât, a
infecțiilor virale, a bronșitei și a afecțiunilor sinusurilor. în acest caz il
combinăm cu o linguriță de miere și o felie de lămâie.
Imbunătătesc
digestia.
Cuișoarele previn
balonarea și formarea gazelor intestinale, ajutând digestia. Ele stimulează
producerea de enzime care contribuie la procesul digestiv și au un efect
pozitiv asupra durerilor de stomac, acționând la nivelul întregului tract
gastro-intestinal.
Elimină respirația urât mirositoare
Fiind un antiseptic
natural, cuișoarele sunt foarte eficiente la inlăturarea mirosului neplăcut din
gură, eliminand o mare parte din bacteriile responsabile de acest fenomen. Se clateste cavitatea
bucală, insistând minim 5 min.
Pentru a obține
același efect, se pot mesteca câteva cuișoare pentru câteva minute.
Ameliorează starea
de greață
O ceașca de ceai
călduț de cuișoare și o felie de lămâie, fără a adaugă zahăr, va poate ajută să
scăpați de starea de greață.
Probleme oculare
In cazul ochilor
inflamați sau cu conjuctivita, comprese călduțe cu ceai de cuișoare puse pe
pleoape vor ajuta și ameliora situația.
Proprietăți
antioxidante
Un studiu recent
făcut în universitatea Alicante din
Spania, demonstrează că aceste floricele uscate au proprietăți antioxidante,
poate chiar cele mai puternice din câte se cunosc până acum, având cea mai mare
concentrație de polifenoli întâlnită într-o plantă până acum.
Interesant si articolul : LAVANDA - 9 DIN UTILIZARILE SALE CELE MAI IMPORTANTE
Interesant si articolul : LAVANDA - 9 DIN UTILIZARILE SALE CELE MAI IMPORTANTE
ULEIUL ESENȚIAL DE
CUIȘOARE
Proprietăți
analgezice
Este un optim
analgezic în cazul durerilor de dinți; cu o picătură de ulei masați gingia la
nivelul dintelui inflamat; în scurt timp veți simți o ameliorare.
Gargarisme cu soluție
de 60ml apa și 2-3 picături de ulei, împrospătează respirația, previne sau
ameliorează inflamația la nivelul amigdalelor, reduce di bacteriile
responsabile de carii.
Proprietăți
cosmetice
Cu un parfum energic, dulce piperat are proprietăți de
tonifiere a pielii. Il puteți adaugă la crema voastră preferată, 5-6 picături,
sau poate fii utilizat și în combinație cu ulei de măsline și aplicat imediat
după baie, când încă pielea este umedă și relaxată; 10-15 picături de ulei sunt
îndeajuns la 100 ml de ulei de măsline.
Un articol oferit de INFOMIX
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK
CITESTE SI :
ACEL LAPTE FERMENTAT CE FACE MINUNI ORGANISMULUI NOSTRU - Se zice că pe vremea lui Mahomet, pe undeva prin munții Caucaz, oamenii au primit de la acesta în dar primele granule de kefir; de aici si denumirea populară "meiul profetului". În realitate a fost foarte dificilă stabilirea originii primelor granule, întrucât acestea reprezintă un cumul de bacterii și drojdii într-un amestec de proteine, lipide și zaharuri. Această băutură este considerată un aliment minune pentru organismul nostru, deoarece conține, --->CITESTE MAI DEPARTE
OREZUL ROSU SI DE CE AR TREBUI SA-L INTRODUCEM IN DIETA NOASTRA -- Orezul roșu, este o varietate de orez de o frumoasă culoare roșu cognac, denumit și orez sălbatic sau thailandez, foarte apreciat în bucătărie pentru sapoarea sa intensă și gustul sau dulceag, unic.Unul din motivele pentru care ar trebui sa-l introducem in dieta noastra este ca are o valoare nutritivă excelentă , cu mult peste cea a orezului normal. ---->CITESTE MAI DEPARTE
CITESTE SI :
ACEL LAPTE FERMENTAT CE FACE MINUNI ORGANISMULUI NOSTRU - Se zice că pe vremea lui Mahomet, pe undeva prin munții Caucaz, oamenii au primit de la acesta în dar primele granule de kefir; de aici si denumirea populară "meiul profetului". În realitate a fost foarte dificilă stabilirea originii primelor granule, întrucât acestea reprezintă un cumul de bacterii și drojdii într-un amestec de proteine, lipide și zaharuri. Această băutură este considerată un aliment minune pentru organismul nostru, deoarece conține, --->CITESTE MAI DEPARTE
OREZUL ROSU SI DE CE AR TREBUI SA-L INTRODUCEM IN DIETA NOASTRA -- Orezul roșu, este o varietate de orez de o frumoasă culoare roșu cognac, denumit și orez sălbatic sau thailandez, foarte apreciat în bucătărie pentru sapoarea sa intensă și gustul sau dulceag, unic.Unul din motivele pentru care ar trebui sa-l introducem in dieta noastra este ca are o valoare nutritivă excelentă , cu mult peste cea a orezului normal. ---->CITESTE MAI DEPARTE
ULTIMELE NOUTATI DE PE BLOG
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK
Comentarii
Trimiteți un comentariu