MORCOVII - BENEFICIILE EXTRAORDINARE IN URMA CONSUMARII LOR



Suntem mereu în căutarea fructului exotic care are nu ştiu ce proprietăţi, sau a plantei x ce cu greu putem ajunge în posesia ei, dar uităm sau pur şi simplu nu ştim, că în cămară deseori avem exact ceea ce ne trebuie.Această foarte comună plantă, deoarece la îndemână tuturor, are în compoziţia elemente foarte importante pentru sănătatea noastră.
 Morcovul, este o plantă originală din zona Mediteraneană, cu o radacina carnoasa și crocanta, bogat mai ales în vitamina A, pe lângă alți micronutrienti cum ar fii: vtamina C, B1, B2, PP, D, E, SODIU, POTASIU, CALCIU, FOSFOR, multe fibre solubile (cum ar fi pectină) și apă în procent de 95%. 
Această bogăție nutritivă este un excelent produs al pământului cu proprietăți antioxidante, depurative, digestive, antianemiche, imunostimulante, antiambătraâire. Culoarea galben intens, portocaliu sau vinețiu, este datorată pigmentului dat de carotenoizi  în care este foarte bogat, acestia sunt prezenți și în roșii, ardei, porumb... etc. Aceste substanțe, carotenoizii, ajută la protejarea vieții plantei; împreună cu clorofila absorb lumina soarelui pentru a o transformă în energie.  In mod special protejează planta de la lumina foarte puternică a soarelui fiind niste excelenți antioxidanți. Efectele acestea le au și asupra organismului uman: îl protejează de daunele cauzate de razele soarelui și il apără de radicalii liberi.


 Sunt utili și în combaterea bolilor degenerative ale cataractei, pielii, plămânilor, intestinului, stomacului, sânului, esofagului.
InfoMix - Sănătatea mea 
 Există circa 600 de asemeni carotenoizi, dar numai 50 fac parte din dietă noastră.  Din aceștia, doar 20 au fost individuati și au și un nume, și din aceștia ultimi, doar 6  sunt în gradul de a acționa în organismul nostru:  alfa carotene, beta carotene, licopene, luteina, zeaxantina, criptoxantina.  In morcovi găsim mai mult alfa carotene și beta carotene.

 Dar care este modul cel mai bun de a-l consuma:  crud sau fiert?
 De obice ne gândim  că, orice verdeață, fruct sau legumă, este mai bună de consumat crudă, însă nu este așa și în cazul morcovului mai ales atunci când punctăm în asimilarea Vitaminei A. 
 Să zicem că, elementul în care este foarte bogat morcovul, Vitamina A (betacaroten), nu se deteriorizează la temperatură mare, și chiar mai mult, după ce este fiert (sau orice altă metodă de a-l găti) pentru o perioadă de timp nu foarte mare, pereții celulari ai țesutului vegetal se distrug, acest lucru facilitând asimilarea de către sistemul digestiv al vitaminei atât de prețioase pentru noi. Pentru a maximiza asimilarea, deoarece Betacarotenul este liposolubil, nu uitați să puneți  puțin ulei peste ei. Este recomandat să mâncăm minim 5 morcovi pe săptămâna.


Morcovii – de ce ar trebui să-i consumăm mai des.

Foarte util acelora ce suferă de colită sau reflux
 Consumul de morcov este foarte indicat pentru acei ce suferă de probleme la nivel digestiv, în particular mod colite și reflux; cantitatea mare în betacaroten inbunatateste funcționalitatea și structura mucoasei, reducând, în acest fel, problemele legate de colon iritat și protejând de agresiuni pereții stomacului și al intestinului.  Acțiunea mucoasei se extinde și la gură, nas și plămâni ce , în acest mod blindat, sunt mai puțin sensibile la infecții și la diverși viruși și germeni.
Evident, morcovii sunt foarte gustosi si cruzi.
Chiar dacă nu asimilăm toate cantitatea de Betacaroten conținută într-un morcov, beneficiem de Vitamina C și de ceilalți nutrienți care la temperaturi elevate își pierd din proprietați. In salată, în suc sau pur și simplu întreg, cel mai bine dacă este crescut biologic.

 Suc de morcovi la micul dejun si nu numai



 A bea la micul dejun un pahar de suc de morcovi, pe stomacul gol, înseamnă a începe ziua în modul cel mai plăcut posibil. Imbinat cu sucul unui măr sau a unei portocale, sau oricarui alt fruct sau legumă, îți asiguri o optimă depurare a colonului, ficatului și al rinichilor; îți faci plinul de antioxidanți naturali și favorizezi o optimă evacuare.

Protejează pielea de acțiunea radiațiilor solare
 Pielea este prima barieră în calea factorilor de risc din mediul înconjurător. De aceea, pentru a încetini procesul de îmbătrânire trebuie să ne asigurăm că pielea noastră este perfect hidratată, consumând sucuri proaspete și multă apa. Substanțele nutritive din sucul de morcovi au proprietatea de a reduce fotosensibilitatea, protejând pielea de acțiunea nocivă a razelor solare.

Interesant si articolul : MERELE - 8 MOTIVE PENTRU A LE MANCA MAI DES
 
 Ajuta in cazul dermatitei, eczemei, iritațiilor și ridurilor
 Are o acțiune antiinflamatoare, revitalizează și tonifiază pielea. Experții susțin că sucul de morcovi este folosit în tratamentul dermatitelor, a eczemelor, a iritațiilor și ridurilor cauzate de acțiunea radicalilor liberi. De asemenea, accelerează vindecarea juliturilor și a tăieturilor ușoare. Dacă tenul tău suferă din cauza toxinelor din organism, experții recomanda  sucul de morcovi pentru eliminarea toxinelor.

 Masca cu morcovi pentru un ten curat
Sucul de morcovi se amesteca cu o cantitate egala de suc de ananas si se aplica mixtura pe fata. Se lasa sa actioneze timp de 15 minute si se indeparteaza cu apa rece. Este recomandata folosirea zilnica pentru tonifierea si curatarea tenului.





ULTIMELE NOUTATI DE PE BLOG


Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK


Comentarii