Suntem mereu în căutarea fructului exotic care are nu ştiu ce proprietăţi, sau a plantei x ce cu greu putem ajunge în posesia ei, dar uităm sau pur şi simplu nu ştim, că în cămară deseori avem exact ceea ce ne trebuie.Această foarte comună plantă, deoarece la îndemână tuturor, are în compoziţia elemente foarte importante pentru sănătatea noastră.
Morcovul, este o plantă originală din zona Mediteraneană, cu o radacina carnoasa și crocanta, bogat mai ales în vitamina A, pe lângă alți micronutrienti cum ar fii: vtamina C, B1, B2, PP, D, E, SODIU, POTASIU, CALCIU, FOSFOR, multe fibre solubile (cum ar fi pectină) și apă în procent de 95%.
Această bogăție nutritivă este un excelent produs al pământului cu proprietăți antioxidante, depurative, digestive, antianemiche, imunostimulante, antiambătraâire. Culoarea galben intens, portocaliu sau vinețiu, este datorată pigmentului dat de carotenoizi în care este foarte bogat, acestia sunt prezenți și în roșii, ardei, porumb... etc. Aceste substanțe, carotenoizii, ajută la protejarea vieții plantei; împreună cu clorofila absorb lumina soarelui pentru a o transformă în energie. In mod special protejează planta de la lumina foarte puternică a soarelui fiind niste excelenți antioxidanți. Efectele acestea le au și asupra organismului uman: îl protejează de daunele cauzate de razele soarelui și il apără de radicalii liberi.
Sunt utili și în combaterea bolilor degenerative ale cataractei, pielii, plămânilor, intestinului, stomacului, sânului, esofagului.
InfoMix - Sănătatea mea
|
Există circa 600 de asemeni carotenoizi, dar numai 50 fac parte din dietă noastră. Din aceștia, doar 20 au fost individuati și au și un nume, și din aceștia ultimi, doar 6 sunt în gradul de a acționa în organismul nostru: alfa carotene, beta carotene, licopene, luteina, zeaxantina, criptoxantina. In morcovi găsim mai mult alfa carotene și beta carotene.
Dar care este modul cel mai bun de a-l consuma: crud sau fiert?
De obice ne gândim că, orice verdeață, fruct sau legumă, este mai bună de consumat crudă, însă nu este așa și în cazul morcovului mai ales atunci când punctăm în asimilarea Vitaminei A.
Să zicem că, elementul în care este foarte bogat morcovul, Vitamina A (betacaroten), nu se deteriorizează la temperatură mare, și chiar mai mult, după ce este fiert (sau orice altă metodă de a-l găti) pentru o perioadă de timp nu foarte mare, pereții celulari ai țesutului vegetal se distrug, acest lucru facilitând asimilarea de către sistemul digestiv al vitaminei atât de prețioase pentru noi. Pentru a maximiza asimilarea, deoarece Betacarotenul este liposolubil, nu uitați să puneți puțin ulei peste ei. Este recomandat să mâncăm minim 5 morcovi pe săptămâna.
Morcovii – de ce ar trebui să-i consumăm mai des.
Foarte util acelora ce suferă de colită sau reflux
Consumul de morcov
este foarte indicat pentru acei ce suferă de probleme la nivel digestiv, în
particular mod colite și reflux; cantitatea mare în betacaroten inbunatateste
funcționalitatea și structura mucoasei, reducând, în acest fel, problemele
legate de colon iritat și protejând de agresiuni pereții stomacului și al
intestinului. Acțiunea mucoasei se
extinde și la gură, nas și plămâni ce , în acest mod blindat, sunt mai puțin
sensibile la infecții și la diverși viruși și germeni.
Evident, morcovii sunt foarte gustosi si cruzi.
Chiar dacă nu asimilăm toate cantitatea de Betacaroten
conținută într-un morcov, beneficiem de Vitamina C și de ceilalți nutrienți
care la temperaturi elevate își pierd din proprietați. In salată, în suc sau
pur și simplu întreg, cel mai bine dacă este crescut biologic.
Suc de morcovi la
micul dejun si nu numai
A bea la micul dejun
un pahar de suc de morcovi, pe stomacul gol, înseamnă a începe ziua în modul
cel mai plăcut posibil. Imbinat cu sucul unui măr sau a unei portocale, sau oricarui
alt fruct sau legumă, îți asiguri o optimă depurare a colonului, ficatului și
al rinichilor; îți faci plinul de antioxidanți naturali și favorizezi o optimă
evacuare.
Protejează pielea de acțiunea radiațiilor solare
Pielea este prima
barieră în calea factorilor de risc din mediul înconjurător. De aceea, pentru a
încetini procesul de îmbătrânire trebuie să ne asigurăm că pielea noastră este
perfect hidratată, consumând sucuri proaspete și multă apa. Substanțele
nutritive din sucul de morcovi au proprietatea de a reduce fotosensibilitatea,
protejând pielea de acțiunea nocivă a razelor solare.
Interesant si articolul : MERELE - 8 MOTIVE PENTRU A LE MANCA MAI DES
Interesant si articolul : MERELE - 8 MOTIVE PENTRU A LE MANCA MAI DES
Ajuta in cazul dermatitei,
eczemei, iritațiilor și ridurilor
Are o acțiune
antiinflamatoare, revitalizează și tonifiază pielea. Experții susțin că sucul
de morcovi este folosit în tratamentul dermatitelor, a eczemelor, a iritațiilor
și ridurilor cauzate de acțiunea radicalilor liberi. De asemenea, accelerează
vindecarea juliturilor și a tăieturilor ușoare. Dacă tenul tău suferă din cauza
toxinelor din organism, experții recomanda
sucul de morcovi pentru eliminarea toxinelor.
Masca cu morcovi
pentru un ten curat
ULTIMELE NOUTATI DE PE BLOG
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK
Comentarii
Trimiteți un comentariu