Uleiul din Krill și ce beneficii am putea avea dacă îl consumăm.



Să vedem ce înseamnă " Krill" 
   Termenul Krill (un termen de origine norvegiană) se referă la diferite specii de nevertebrate marine ce aparțin familiei Euphausiacea . Aceste crustacee mici care trăiesc în toate oceanele lumii, preponderent  în apele polare reci, sunt organisme mici și foarte mici ( max 2 cm. deși unele specii, puține la nr., ajung și la 15 cm. ) care alcătuiesc zooplanctonul, aceasta fiind mâncarea primară a anumitor viețuitoare marine și nu numai, cele mai cunoscute fiind  balenele, rechinii  balenă, păsări marine, peștele albastru,  etc....
 Catena alimentară marină pornește de la fitoplnacton, care perpetuă prin utilizarea substanțelor nutritive dizolvate în apă și aer dar și de prezenta luminii soarelui. Fitoplanctonul reprezintă  hrana zooplanctonului, prin urmare și a nevertebratelor, ce noi le numim Krill. Deci, Krill face parte din a doua treaptă  a catenei alimentare existente în mare.
Uleiul de krill este un produs introdus recent pe piața suplimentelor alimentare; el reprezinta o sursă excelentă de acizi grași esențiali polisaturati din familia omega-3 .

 Uleiul de krill, spun unii experți, este un produs cu o calitate alimentară și nutrițională net superioară tuturor altor suplimente de omega 3 existente până acum.
Pentru a justifica o astfel de declarație am putea considera următoarele:
  •     Cum am spus deja , Krill face parte din a două treaptă a catenei alimentare marine, poate fi găsit în apele mării, preponderent în apele reci și foarte reci ale oceanelor unde eventualele asimilări și acumulări, de către pești , de mercur și dioxine este minor. Având în vedere că substanțele nocive, precum dioxinele, tind a se acumula în grăsimea peștilor mai mari într-o perioadă de timp relativ mare,  acest lucru nu se poate întâlni la Krill datorită dimensiunilor lor mici dar și a ciclului de viață redus  ( ce sunt Dioxinele? cititi aici ).
  •      Uleiul de krill, în ciuda altor suplimente sau produse alimentare derivate din uleiuri vegetale (ulei de in, soia, semințe de struguri, etc),  are o cantitate majoră de acizi grași de tip omega-3:  acid osapentaenoic (de EPA-20: 5 n-3) și acid docosahexaenoic omega 3 (DHA-20: 6 n-3);  două molecule care, spre deosebire de acidul alfa-linolenic (ĂLA-18: 3 n-3), sunt extrem de disponibile și active din punct de vedere biologic, fiind absorbite de către organism în totalitate. 
  •      Mai mult decât atât, uleiul de krill garantează prezența unei cantităti considerabile de antioxidanți; o cantitate importantă de retinol (vitamină A) , tocoferoli (vitamină E) și anstaxanthina (un anumit carotenoid, deci, un precursor al vitaminei A). Potențialul antioxidant al uleiului de krill este considerabil mai mare decât cel al altor uleiuri vegetale și  decât  acela al uleiurilor obținute din grăsimile extrase din pești (ulei de ficat de cod și somon); fiind  estimat de  zece ori mai mare decât oricare alt produs  similar ce poate fi găsit pe piață. 



 Pentru ce este bun acest ulei
 Ca toate uleiurile bogate în Omega 3, introducerea sa în dietă poate avea un impact pozitiv terapeutic în persoanele care:
  1.  nu întroduc suficiente cantități de Omega3
  2.   prezintă condiții clinice caracterizate de inflamare cronică și sistemica 
  3.   prezintă  Dislipidemie a colesterolului     ( reprezintă creșterea  concentrației lipidelor (grăsimilor) în sânge)
  4.   au hipertensiune 
  5.   sunt afectați de diabet  sau sunt hiperglicemici
  6.   sunt hipertriglicemici (creșterea trigliceridelor din sânge)
Interesant si acest articol : ULEIUL DE PALMIER ESTE SAU NU NOCIV SANATATII NOASTRE ?

Utilizarea terapeutică a acestui ulei este încurajată de faptul că este foarte bogat în grăsimi Omega 3 și DHA și, nu mai puțin important, este foarte bogat în vitamine cu putere antioxidanta  (Viț.E,  A și Astaxantina).  Vreau să precizez că, deși raportul dinte acizii grași Omega 3 și Omega 6 este de 15:1, în timp ce cel al uleiului de peste normal este de 3:1, absorbția de către organism este de doar 10% mai mare, acest lucru nu ar trebui să justifice diferență de preț  foarte mare dintre cele două. Cantitatea de antioxidanți majoră este irelevantă, în condițiile în care, în urmă unei diete normale deja introducem în organism o cantitate suficientă din aceste vitamine.

In concluzie, ramane faptul ca acest ulei este, fără urmă de dubiu, un integrator  alimentar calitativ superior, din toate punctele de vedere, dar, caracteristicile sale nu justifica eccsesiva enfatizare a sa.

Surse:
Informațiile prezentate în aceast articol sunt pur informative, nu înlocuiesc recomandările medicului de încredere personal .


ULTIMELE NOUTATI DE PE BLOG


Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK


Comentarii

Trimiteți un comentariu