PROTEINELE

Adică carnea, aşa cum mulţi ar răspunde la întrebarea: ce sunt proteinele?
Găsim scris în Wikipedia : Proteinele sunt substanţe organice macromoleculare formate din lanţuri simple sau complexe de aminoacizi; ele sunt prezente în celulele tuturor organismelor vii în proporţie de peste 50% din greutatea uscată. Toate proteinele sunt polimeri ai aminoacizilor, în care secvenţa acestora este codificată de către o genă. Fiecare proteină are secvenţa ei unică de aminoacizi  determinată de secvenţa nucleotidică a genei.
În cuvinte mai simple, proteinele sunt nişte molecule formate dintr-un lanţ de aminoacizi.
 Când mă gândesc la aminoacizi, mi-i imaginez ca nişte litere ce pot construi diferite cuvinte, ca un alfabet al proteinelor. Acest alfabet al proteinelor conţine 20 de aminoacizi, care în funcţie de modul în care se combină pot da naştere oricărui tip de proteină. O moleculă poate conţine 300 de aminoacizi. Fiecare proteină are un număr şi o secvenţă de aminoacizi unică, astfel putem avea milioane de tipuri de proteine, fiecare unică în secvenţă şi număr de aminoacizi fie că sunt de origine animală sau de origine vegetală. Unii dintre aceşti aminoacizi pot fi produşi de corpul nostru, dar, există o categorie specială pe care corpul nostru nu îi poate sintetiza. Aceşti aminoacizi se numesc esenţiali şi este important ca ei să se regăsească în alimentaţia noastră.



Digestia proteinelor
Digerarea proteinelor constă în dezmembrarea proteinei în aminoacizi, în acest mod organismul nostru dispune de ei pentru a construi noile proteine specifice de care are nevoie. Acest lucru se întâmplă în stomac, care, cu ajutorul sucurilor gastrice desface legăturile dintre aminoacizi, eliberându-i. De fapt, acesta este produs si introdus in stomac încă dinainte că noi să ingerăm ceva, având informaţiile relative la ceea ce vom mânca de la creier. Acest lucru este posibil atunci când intainte de masă mirosim sau vedem mâncarea pe care o vom avea la masă, dar, chiar şi în cazul în care numai ne gândim la ceea ce vom mânca şi procesul digestiei acelui aliment începe deja.


Este foarte important să reţinem că proteinele se digeră într-un mediu acid.
În urma procesului de digestie cca. 99% din aminoacizii rezultaţi sunt absorbiţi de către organismul nostru la nivelul intestinului subţire şi transportaţi către ficat, cel ce va decide ce anume să facă cu aceştia în funcţie de nevoile organismului; restul de 1% este eliminat ca şi reziduu. Deci dacă mâncăm multă carne, ficatul este cel care resimte primul, find cel ce trebuie să lucreze cel mai mult. Surplusul de aminoacizi, este eliminat, organismul neavând posibilitatea de a-i depozita sub această formă îi reciclează în două moduri : în cazul în care lipsesc alte surse de energie organismul le transformă în energie, acest lucru se întâmplă atunci când dieta este iperproteica, sau le transformă în grăsime, depozitând-o .
Cam acestea sunt informaţiile esenţiale pe care ar trebui să le cunoaştem în ceea ce priveşte această grupă a proteinelor. Nu este necesar să reţinem denumiri sau formule complexe, care dealtfel , doar ne-ar confuziona.

Necesarul mediu de proteine zilnic
Probabil că aţi auzit că proteina este nutrientul cel mai important pentru organismul nostru. Aceasta stă la baza celor mai importante procese ale organismului. Organismul foloseşte proteinele pentru a construi, a repara şi a menţine funcţionale aproape toate ţesuturile care îl alcătuiesc.

Acest lucru, însă, nu justifică un consum exagerat. Cantitatea necesară a unui adult ce nu face efort fizic deosebit sau sport de întreţinere sau performanţă, este de 0,8 gr/kg , ceea ce înseamnă că o persoană ce cântăreşte 80 kg necesarul său zilnic este de doar 64 gr proteine . Această cantitate se dublează sau chiar se triplează în cazul tinerilor şi copiilor ce se află în perioada de creştere şi a persoanelor ce fac o muncă ce necesită un efort fizic deosebit, sau , a celor ce fac sport de întreţinere sau performanţă.
Fiecare aliment cu concentraţie proteică mare are o cantitate specifică de proteine ; de exemplu : 100 gr de piept de pui are 22 gr , 100 gr ou întreg are 13 gr.


CONTINUTUL IN PROTEINE AL ALIMENTELOR  aici veti gasi un tabel cu cateva alimente in ordine alfabetica şi relativa cantitate de proteine la 100 gr de aliment .

CASTANELE COMESTIBILE - UN DELICIU AL TOAMNEI PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ - Coacerea castanelor se face direct pe foc într-o tigae prevăzută cu găuri, după ce le-am crestat una câte una. În cazul în care o castană nu este crestată aceasta exploadeaza în adevăratul sens al cuvântului. Se ţin pe foc până ---->CITESTE MAI DEPARTE AICI

ULTIMELE NOUTATI DE PE BLOG


Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK


Comentarii