PINUL - UN ALIAT DE LUAT IN SERIOS IN CAZUL TUSEI SI CATARULUI LA COPII SI LA ADULTI




Este primăvară, un anotimp ce trezeşte dorinţa de a ieşi la o plimbare în natură. Dacă sunteţi la munte şi plimbările va împing până peste 1500 m înălţime, aveţi şansa să întâlniţi pe cărările din pădure  acest conifer, Pinul (Pinus mugo)denumit şi Jneapăn. Îl veţi recunoaşte destul de repede, are acele lungi dispuse două câte două în mănunchiuri de 2- 5 şi nu creşte foarte înalt.

Pinul (Pinus mugo) este un conifer din familia Pinaceae, mereu verde ce creşte spontan ca un arbust nu mai mare de 4 m în zonele muntoase.  Această varietate de pin  vegetează predominant  în zona alpină, deasupra pădurilor de conifere, până la max  2.500 m, dar şi  în tot lanţul Carpatic, mai rar în munţii Apuseni, unde coboară până la 1.500 m altitudine. Se poate întâlni foarte uşor crescut între două stânci, sau întins aproape de sol, şi asta pentru că este considerat coniferul care rezistă cel mai bine la condiţii climatice şi de teren nu chiar adapte pentre el.  Pinul creşte alături de brad şi molid şi i se mai spune cifar sau luciu şi zetin.
Proprietăţile medicinale ale acestui conifer  sunt foarte valoroase în special pentru tratamentul tulburărilor şi bolile tractului respirator. Extractul  obţinut din conuri, muguri şi frunze este un excelent balsam, anti-inflamator şi expectorant, este  utilizat cu succes în cazul răcelii, gripei şi bronşitei.  Preparatele din pin au o acţiune fluidificantă a catarului bronşic, dezinfectează întregul tract respirator şi acţionează ca un sedativ calmând tusea şi excesele de astm bronşic.
Studii recente ne arată, de asemenea, că are efect benefic  chiar şi în caz de infecţie şi inflamaţie la nivelul tractului urinar (prostatite, cistite) şi hepatobiliara (colecistită, hepatită, calculi biliari). În final, în uzul extern, este un excelent antiseptic pentru piele, contribuie, de asemenea la calmarea durerilor de natură reumatică, artritică şi cele cauzate de crizele de gută.
Conurile, mugurii si acele de jneapăn sunt utilizaţi pentru obţinerea uleiului esenţial  prin procesul de distilare, dar şi siropuri şi macerate prin diferite procedee, care de altfel destul de simple şi usor de realizat şi in casă.



Sirop din conuri de pin
Acest sirop este extraordinar pentru tuse şi inflamaţii ale gâtului. Conurile, adunate încă verzi în lunile iunie- iulie, se dispun într-un recipient de sticlă şi se acoperă cu zahăr (alb sau din trestie). Se ţine bine închis şi la soare toată vara, răsturnând din când în când vasul în intenţia de amestecă bine, până se formează siropul şi s-a topit tot zahărul, semn că siropul este bun de administrat. Este posibil ca la fundul vasului să mai rămână zahăr ce nu s-a topit, asta înseamnă că soluţia este saturată şi deci nu se v-a mai topi.  Se filtrează şi se depozitează într-un loc uscat şi răcoros. 
Se administrează, de preferat pe stomacul gol  3-4 linguriţe  pe zi la copii mici si 3-4  linguri la cei mai mari. Consultaţi-vă medicul de încredere înainte de administrare.


Un articol oferit de InfoMix
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK



ASOCIEREA CORECTĂ A ALIMENTELOR - Omul primitiv mânca alimentele în modul cel mai simplu posibil. Pornind de la această premisa, Dr. Herbert Shelton dezvoltă teoria combinaţiilor corecte ale alimentelor, care va fi baza a ceea ce se numeşte igiena alimentară - adică consumarea alimentelor respectând regulile primordiale ale alimentaţiei, in acord absolut cu chimia organismului uman.---->CITESTE MAI DEPARTE


ACEL LAPTE FERMENTAT CE FACE MINUNI ORGANISMULUI NOSTRU - Se zice că pe vremea lui Mahomet, pe undeva prin munții Caucaz, oamenii au primit de la acesta în dar primele granule de kefir; de aici si denumirea populară "meiul profetului". În realitate a fost foarte dificilă stabilirea originii primelor granule, întrucât acestea reprezintă un cumul de bacterii și drojdii într-un amestec de proteine, lipide și zaharuri. Această băutură este considerată un aliment minune pentru organismul nostru, deoarece conține, --->CITESTE MAI DEPARTE


Informațiile prezentate în aceast articol sunt pur informative, nu înlocuiesc recomandările medicului de încredere personal . Dacă doriți să probați, informați-va medicul, țineți cont de recomandările sale în legătură cu aceste informații.