Este primăvară, un anotimp ce trezeşte dorinţa de a ieşi la o plimbare în natură. Dacă sunteţi la munte şi plimbările va împing până peste 1500 m înălţime, aveţi şansa să întâlniţi pe cărările din pădure acest conifer, Pinul (Pinus mugo)denumit şi Jneapăn. Îl veţi recunoaşte destul de repede, are acele lungi dispuse două câte două în mănunchiuri de 2- 5 şi nu creşte foarte înalt.
Pinul (Pinus mugo) este un conifer din familia Pinaceae,
mereu verde ce creşte spontan ca un arbust nu mai mare de 4 m în zonele
muntoase. Această varietate de pin vegetează predominant în zona alpină, deasupra pădurilor de
conifere, până la max 2.500 m, dar
şi în tot lanţul Carpatic, mai rar în
munţii Apuseni, unde coboară până la 1.500 m altitudine. Se poate întâlni foarte
uşor crescut între două stânci, sau întins aproape de sol, şi asta pentru că
este considerat coniferul care rezistă cel mai bine la condiţii climatice şi de
teren nu chiar adapte pentre el. Pinul
creşte alături de brad şi molid şi i se mai spune cifar sau luciu şi zetin.
Proprietăţile medicinale ale acestui conifer sunt foarte valoroase în special pentru
tratamentul tulburărilor şi bolile tractului respirator. Extractul obţinut din conuri, muguri şi frunze este un
excelent balsam, anti-inflamator şi expectorant, este utilizat cu succes în cazul răcelii, gripei
şi bronşitei. Preparatele din pin au o
acţiune fluidificantă a catarului bronşic, dezinfectează întregul tract
respirator şi acţionează ca un sedativ calmând tusea şi excesele de astm
bronşic.
Studii recente ne arată, de asemenea, că are efect
benefic chiar şi în caz de infecţie şi
inflamaţie la nivelul tractului urinar (prostatite, cistite) şi hepatobiliara
(colecistită, hepatită, calculi biliari). În final, în uzul extern, este un
excelent antiseptic pentru piele, contribuie, de asemenea la calmarea
durerilor de natură reumatică, artritică şi cele cauzate de crizele de gută.
Conurile, mugurii si acele de jneapăn sunt utilizaţi pentru obţinerea uleiului esenţial prin procesul de
distilare, dar şi siropuri şi macerate prin diferite procedee, care de altfel
destul de simple şi usor de realizat şi in casă.
Sirop din conuri de pin
Se administrează, de preferat pe stomacul gol 3-4 linguriţe pe zi la copii mici si 3-4 linguri la cei mai mari. Consultaţi-vă medicul de încredere înainte de administrare.
ASOCIEREA CORECTĂ A ALIMENTELOR - Omul primitiv mânca alimentele în modul cel mai simplu posibil. Pornind de la această premisa, Dr. Herbert Shelton dezvoltă teoria combinaţiilor corecte ale alimentelor, care va fi baza a ceea ce se numeşte igiena alimentară - adică consumarea alimentelor respectând regulile primordiale ale alimentaţiei, in acord absolut cu chimia organismului uman.---->CITESTE MAI DEPARTE
ACEL LAPTE FERMENTAT CE FACE MINUNI ORGANISMULUI NOSTRU - Se zice că pe vremea lui Mahomet, pe undeva prin munții Caucaz, oamenii au primit de la acesta în dar primele granule de kefir; de aici si denumirea populară "meiul profetului". În realitate a fost foarte dificilă stabilirea originii primelor granule, întrucât acestea reprezintă un cumul de bacterii și drojdii într-un amestec de proteine, lipide și zaharuri. Această băutură este considerată un aliment minune pentru organismul nostru, deoarece conține, --->CITESTE MAI DEPARTE
Informațiile prezentate în aceast articol sunt pur informative, nu înlocuiesc recomandările medicului de încredere personal . Dacă doriți să probați, informați-va medicul, țineți cont de recomandările sale în legătură cu aceste informații.
Comentarii
Trimiteți un comentariu