SEMINŢELE DE CÂNEPĂ - SURSA VEGETALA DE PROTEINE NOBILE“Nici un aliment nu poate fi paragonat cu cânepa în cea ce priveşte valoarea sa nutrioțională. O jumătate de kilogram de seminţe de cânepă furnizează organismului uman proteinele, acizii graşi şi fibra necesare pentru două săptămâni.”
Sursa – Medic Nutritionist  Udo Erasmus  in “Fats that heal, fats that kill”, 1993.

Pe timpurile marilor descoperiri şi cuceriri de noi teritorii, pe când corăbiile erau ancorate in porturi si inca nu deveniseră o poveste, plantaţiile de cânepă erau foarte numeroase, iar comerţul său era în floare. Pentru mai mult de 10.000 de ani, cânepa era o sursă importantă pentru fabricarea țesuturilor, corzilor, hârtiei, seminţele sale folosite ca hrană, şi nu mai puţin important, era considerată un optim medicament. Folosirea în medicină a cânepii datează încă din 28oo î.h. când împăratul Chen Nou fondează bazele medicinei chinezeşti. Pe timpurile sale rănile luptătorilor veniţi din război erau medicate cu frunzele de cânepă. De-a lungul istoriei umanităţii noastre, s-au găsit nenumărate alte dovezi ce confirmă folosirea canabisului în medicină, dar cu toate acestea, astăzi, în aproape toată lumea este interzisă folosirea sa.Clasificarea botanică a cânepii a fost mult timp un subiect de controversie; la un moment dat se credea că există mai multe specii, dar astăzi se tinde în a considera doar variaţiile morfologice ca semne tipice ale unor subspecii sau soiuri.
Prin “cânepă”,  înţelegem o plantă care aparţine grupului botanic al familiei Cannabaceae, gen canabis; de aici, diferenţierea diferitelor tipuri de cânepă este mult mai complexă  şi,  în conformitate cu metoda de clasificare, se pot distinge specii şi / sau subspecii şi / sau varietăţi.  Probabil, clasificarea cea mai fiabilă se bazează pe o singură specie (Cannabissativa) şi diferenţierea ulterioară în multe varietăţi (erratica, doetes, lupulus, macrosperma, gigantea, excelsa, compressa, sinensis). Doar cea  indiana (nomenclatorul binom: Canabis indica) "ar putea" fi considerată o specie diferită de Cannabis sativa.

Cânepa indiană sau Canabis, (este interzisă cultivarea ei în majoritatea statelor), este cunoscută, în perioada modernă, mai ales pentru proprietăţile sale stupefiante, dar mă simt datoare să adug că, pe vremuri, nu foarte îndepărtate de altfel, canabis era foarte folosită  în medicină, având prorietăţi importante, printre altele amintesc cateva : antidolorific, antianemic, bronchodilatator,  şi cel mai important  puternic antitumoral.  În partea uleioasă a mugurilor, frunzelor, seminţelor şi florilor, cânepa indiană conţine molecule dintr-o substanţă cunoscută  sub numele de THC (acronimul de la tetra-hydro-cannabinol) care provoacă persoanei care o fumează sau o digera o senzaţie de euforie , substanţă ce este absentă în celelalte varietăţi.

 Întreagă sau prelucrată, cânepa indiană este un produs narcotic, posesul său fiind interzis în legislaţia românească.

Cânepă sativa, în schimb, este utilizată pentru producerea de ţesături, ulei sau hrană pentru animale şi a fost testată  o posibilă utilizare în industria biocombustibililor. Planta de cânepă care se prestează în mod optim   producerii de seminţe este o varietate “pitică”, în schimb cea care este folosită în mod major pentru producţia textilă este o varietate “gigantă”.

Interesant si acest articol : ASOCIEREA CORECTĂ A ALIMENTELOR

  Dintodeauna a fost considerată un aliment al săracilor, reconsiderată în perioada modernă, acest aliment a devenit foarte important mai ales pentru cei ce au adoptat o alimentaţie vegană.
Seminţele de cânepă pot fi consumate decorticate sau nu, crude sau  gătite, întregi sau sub formă de făină, simple sau elaborate.
 Gustul  lor în statul crud decorticat este delicat, aproape că se pierde când este combinat  cu alte alimente, aduce mult cu gustul seminţelor de floarea soarelui crude sau cu cel al nucilor de pădure.
  Având în compoziţia sa toţi aminoacizii esenţiali, cânepa, sau mai exact seminţele sale,  este considerată că fiind alimentul de origine vegetală  cel mai complet din punct de vedere al conţinutului în proteine , concurând chiar cu alimentele de origine animală. Proteina din cânepă conţine toţi cei 21 de aminoacizi cunoscuţi, inclusiv cei 8 aminoacizi esenţiali pe care organismul uman adult nu îi poate sintetiza singur (leucină, lizină, metionină, fenilalanină, triptofanul, valină şi treonina), într-o proporţie cu adevărat extraordinară, unică în regnul vegetal.
 La 100 de grame de seminţe avem cca. 25 grame de proteine nobile, asta în condiţiile în care, şi dau un exemplu, la 100 gr carne de porc avem numai 18,5 gr cca. proteine.
Dar, seminţele de cânepă nu excelează doar prin  conţinutul lor proteic extraordinar  ci şi prin conţinutul în acizi graşi esenţiali omega-3 şi omega-6 , prezenţi  într-o proporţie  de 1:3, perfectă pentru consumul  uman. Acizii graşi esenţiali ajută sistemul imunitar, sunt antioxidanţi puternici , ne apară de soare şi construiesc o piele frumoasă. Acizii graşi esenţiali ne ajută de asemenea să ardem grăsimile în exces si ajutându-ne astfel sa pierdem din greutate.

Pentru  100 gr  seminte de canepa decorticate avem:

Proteine
24,5 gr
Grasimi
35 gr
Acid linolenic
6 gr
Acid linoleic
18 gr
Fibra
35 gr
Calciu
168 mg
Fosfor
83 mg
Fier
18 mg
Vit.B1
0,9 mg
Vit. B2
1,1 mg
Vit. B3
2,5 mg

Un articol oferit de InfoMix
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOKNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te si vei primi toate noutatile.

Deja vrei sa pleci ??? Aici gasesti cateva postari care au avut cele mai multe vizionari.