PEPENELE - PROTAGONISTUL NR. 1 AL VERII IN DIETELE DE SLĂBIT


Pepenele roşu, fructul preferat al sezonului estiv, este foarte apreciat şi pentru calităţile sale curative, în lume existând peste 1.200 de varietăţi de pepeni verzi.




Dar sa vedem mai intai ce ne spune istoria despre acest dulce fruct.
David Livingstone, un explorator al Africii, povestea că în deşerul Kalahari pepenele creştea spontan, fiind, după spusele lui, locul de origine al acestei plante.  Pentru populaţia băştinaşă, aceasta constituia o sursă importantă de apă, fiind în acelaşi timp şi un aliment de bază, atât pentru oameni cât şi pentru animale. Nu se ştie  perioada exactă de când a fost cultivată prima dată, dar avem cea mai veche documentaţie a unei producţii de pepeni  în câteva hieroglife de pe mormintele din Egiptul antic de acum 5000 de ani . S-au găsi urme de pepeni  alături de mumiilor marilor faraoni, depuşi ca şi mod de susţinere în viaţă de apoi. În legendele egiptienilor pepenele avea origine din sămânţa zeului Seth,  zeu al fulgerelor, al deşerturilor şi al războaielor.
Din Egipt s-au răspândit de-a lungul Mării Mediterane. În secolul al X-lea apar în China, iar, trei secole mai târziu, invadează practic întreagă Europa, aduşi de mauri. Mulţumită lui Cristofor Columb, după a doua sa expediţie spre Lumea Nouă, pepeni  ajung şi în America.
Pepenele, (Citrullus lanatus)  numit în unele regiuni şi harbuz (Moldova şi Republica Moldova), lubeniţă (Banat şi Oltenia) sau curcubete (Ardeal), este o plantă erbacee anuală ce face parte din familia Cucurbitaceae , esteo  agăţătoare da şi târâtoare în acelaşi timp, prezintă o textura aspră, rugi piloşi prevăzuţi cu cârlige şi frunze cu cinci lobi profunzi. Florile sunt mari, galbene şi unisexuate.
Pepenele  este protagonistul nr.1 al zilelor fierbinţi de vara, fiind un fruct ipocaloric ce ne răcoreşte şi ne potoleşte setea.  Conţine 93% apă şi numai  16calorii, circa 3,7 gr zaharuri , 0,4 gr proteine şi 0,2 gr fibre la 100 grame de pepene.  Reprezintă o sursă importantă de:  vitamine antioxidante (A şi C) , vitamine din grubul B-urilor şi săruri minerale în particular potasiu 112mg, fosfor 11mg  şi magneziu 10mg la 100 gr.
Ipocaloric şi diuretic, pepenele se îmbină excelent cu dietele de slăbit estive, ajutând pierderea kilogramelor în plus într-un timp record. Aici găsesti o dieta extraordinara in efectele sale dar si foarte usor de urmat..
Pe lângă vitamine şi săruri minerale, pepenele conţine carotenoide, elemente cu o puternică acţiune antioxidantă şi o cantitate importantă de licopen 4,5 la 100gr, ce are rolul de a reduce riscul formării anumitor forme de cancer şi de boli cardiovasculare.
Pepenele roşu conţine şi un aminoacid “citrulina”, care se găseşte îndeosebi în coajă.  Acest aminoacid este folosit de organism la producerea argininei; consumul acesteia are efecte relaxante , acest lucru duce la o dilatare a vasele sanguine, reducându-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii apărute în corp.
Pepenele roşu a căpătat de curând şi titulatura de Viagra naturală, deoarece citrulina ajută la relaxarea vaselor de sânge, permiţând astfel un flux sangvin mai abundent, deci o mai bună irigare a organelor, inclusiv a celor genitale.
Dar nu doar pulpă pepenelui roşu este utilă organismului ci şi seminţele acestuia. Acestea sunt pline de nutrienţi valoroşi şi pot fi consumate atât crude, direct din pepene, dar şi uscate sau coapte, adăugate în salate şi alte preparate.
Seminţele sunt de culoare neagră, maro sau albă şi sunt bogate în vitamina E, triptofan, acid glutamic, lizină tiamină, riboflavină, vitamina B6 şi acid pantotenic

Consumul pepenelui  trebuie făcut pe stomacul gol cu cca. 30min înainte de a mânca sau după 3-4 ore de la masă.  Dacă este combinat cu alte alimente fermentează generând, în acest mod ,diverse probleme pe tot tratul digestiv. Un consum greşit are ca efect şi pierderea nutrienţilor săi foarte importanţi, aceştia nefiind absorbiţi de către organism, ci eliminaţi.



Un articol oferit de InfoMix
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK



ACEL LAPTE FERMENTAT CE FACE MINUNI ORGANISMULUI NOSTRU - Se zice că pe vremea lui Mahomet, pe undeva prin munții Caucaz, oamenii au primit de la acesta în dar primele granule de kefir; de aici si denumirea populară "meiul profetului". În realitate a fost foarte dificilă stabilirea originii primelor granule, întrucât acestea reprezintă un cumul de bacterii și drojdii într-un amestec de proteine, lipide și zaharuri. Această băutură este considerată un aliment minune pentru organismul nostru, deoarece conține, --->CITESTE MAI DEPARTE

Comentarii