BĂUTURA RĂCORITOARE PROBIOTICĂ CE NE ÎMBUNĂTĂŢEŞTE SĂNĂTATEA


 

Bautura despre care vreu sa va vorbesc astazi este produsa de chefirul de apa.

 Chefirul este o conglomerare de bacterii şi ciuperci ţinute într-o matrice de polizaharide creată de bacterii.
 Sunt două tipuri de chefir, cel de lapte despre care v-am povestit aici  şi cel de apă. Diferenţa între ele constă în numărul divers de culturi de bacterii şi ciuperci  pe care le conţin. Cel de lapte are cca. 30  iar cel de apă are doar 10 -15, iar dacă aveţi răbdarea să citiţi tot articolul veţi găsi mai jos lista cu denumirile lor.

Produsul obţinut în urma fermentaţiei pentru care am folosit chefirul de apă este o băutură uşor alcolica (până în 1%) şi acidulată. Printre ingredientele utilizate zahărul este cel mai important, deoarece reprezintă materia prima consumată de către bacteriile din care sunt compuse granulele de chefir. Alte ingrediente ce pot fi folosite, în funcţie de reţetele şi gusturile personale, sunt: lămâie, suc de struguri, suc de fructe, fructe uscate, malț, frunze proaspete de mentă şi plante aromatice, cum ar fi fenicul, chimen sau anason şi chiar miere sau rădăcini de ghimbir. Băutura rezultată este foarte revigorantă, plină de vitamine și bogată în probiotice despre care ştim că sunt foarte utile în restabilirea florei bacteriene de la nivelul aparatului digestiv.
Chefirul utilizat este cel folosit şi la fermentarea laptelui, dar este necesară adaptarea acestuia la noul mediu. Această adaptare se face pe parcursul a 2-3 procese de fermentare, procesul fiind ireversibil, adică o dată efectuată adaptarea, granulele de chefir nu mai sunt capabile să fermenteze laptele, pierzându-şi din componentele necesare procesului. Produsul obţinut în faza de adaptare nu este bun pentru consum. Transformarea granulelor constă în pierderea din compoziţia lor a bacteriilor ce ajută la fermentarea laptelui, boabele de chefir pierzându-şi treptat din culoare, devenind transparente.


Ca orice cultură bacterica, există riscul, dealtfel foarte mare, de contaminare cu alte bacterii. Din acest motiv este necesar ca, atunci când manipulaţi granulele şi recipientele în care produceţi băutură fermentată, să dezinfectati foarte bine ambientul şi ustensilele folosite. În orice caz, oricât ne-am strădui, se poate întâmpla ca totuşi cultura noastră să fie compromisă, produsul final să-şi schimbe gustul şi mirosul. Dar acest lucru nu este întodeauna în detrimentul băuturii noastre, deoarece granulele de chefir sunt disponibile mereu la adoptarea a noi elemente din ambient. Chefirul preparat într-o casă poate avea un gust divers faţă de cel preparat în altă casă, chiar dacă se foloseşte aceiaşi metodă şi aceleaşi ingrediente, totul depinde de încărcătură bacterica din mediul în care se dezvoltă granulele noastre.


Dar să vedem cum se prepară această minunată băutură.

Avem nevoie de următoarele :
- Un recipient de sticlă de 2 litri prevăzut cu capac
- o strecurătoare, important să nu fie din metal
- o lingura de lemn,
- 2-3 linguri de boabe de Kefir (la 1l de apă între 30 g şi 80 g de granule),
- O jumătate de lămâie tăiată în felii (nu se folosesc lămâi cu coaja tratată, dacă nu avem de ales eliminăm coajă)
- De la 30gr la 40gr de zahăr la 1 l apa;
- 1 litru de apă (nu de la robinet deoarece tratată cu Cl !);
Pentru a îmbogăţi gustul şi proprietăţile pot fi folosite şi următoarele:
- 1 lingură de miere
- 1 lingură de malț lichid (la alegere)
- 1 sau 2 smochine sau prune sau 2 linguri de stafide sau amestecuri de fructe uscate, la alegere (cele deja menţionate sau chiar mango, ananas, etc ..)
- 1 lingură de seminţe la alegere (chimen, anason, chimen dulce) sau frunze proaspete de mentă.
Se umple recipientul cu 2/3 din volumul său cu apă, se adaugă zahărul , sucul de lămâie şi orice altceva ce aţi ales din ingredientele de mai sus. Peste toate se adaugă boabele de chefir clătite bine de la ultima fermentaţie, se amestecă bine, se acoperă recipientul şi se pune la un loc ferit de razele soarelui. Timpul necesar pentru a-şi completă fermentaţia este de aproximativ 48 de ore. Este important să verificaţi din când în când ce se întâmplă în recipientul nostru, descoperindu-l; nu umpleţi mai mult recipientul deoarece există posibilitatea de a se face o presiune prea mare ,  riscul  ar fi acela de face o explozie datorită acumulului de bioxid de carbon rezultat în urmă fermentației. Băutură noastră poate fi păstrată la rece nu mai mult de trei zile.


Se pot inventa diverse reţete, înlocuind o parte din zahăr cu miere, înlocuind apa si zahărul cu suc natural din fructe, lămâia cu portocala sau cu căpşunile, ananasul, strugurii, …etc dar orice reţetă folosiţi, important să fie o sursa da zaharuri. Băutura obţinută va fi mereu gustoasă şi revigorantă uşor acidulată, ce va aduce întodeauna un plus sănătăţii voastre, o optimă alternativă băuturilor răcoritoare din comerţ, indicată atât copiilor cât şi adultitilor în zilele toride de vara, şi nu numai. 
Atentie : daca folosiți și miere, trebuie sa stiți că în timp aceasta, având proprietăți antibaterice, incetinește proliferarea bacteriilor din kefir, și există posibilitatea de a pierde toata cultura. 

Lista bacteriilor ce se găsesc în granulele de apă:
Specia Lactobacillus
L. brevis,
L. casei,
L. hilgardii,
L. hordei,
L. nagelii,
Specia Leuconostoc
L. citreum
L. mesenteroides
Specia Acetobacter
A. fabarum
A. orientalis
Specia Streptococcus
S. lactis

Ciuperci:
Hanseniaospora valbyensis
Lachancea fermentati
Saccharomyces cerevisiae
Zygotorulaspora florentina




ALIMENTELE SI CONTINUTUL LOR PROTEICProteinele le găsim atât în alimente de origine animală cât şi în cele de origine vegetală. Cantitatea necesară unui adult ce nu face efort fizic deosebit sau sport de întreţinere sau performanţă, este de 0,8 gr/kg , ceea ce înseamnă că ... CITITI MAI DEPARE AICI


PEPENELE - PROTAGONISTUL NR. 1 AL VERII IN DIETELE DE SLĂBIT - Nu se ştie  perioada exactă de când a fost cultivat prima dată, dar avem cea mai veche documentaţie a unei producţii de pepeni  în câteva hieroglife de pe mormintele din Egiptul antic de acum 5000 de ani ..... Ipocaloric şi diuretic, pepenele se îmbină excelent cu dietele de slăbit estive, ajutând pierderea kilogramelor în plus într-un timp record. CITITI MAI DEPARTE AICI

Comentarii