BROCOLI - FLOAREA CE NE APĂRĂ DE TUMORI    Brocoli, această floare verde comestibilă, ce a apărut nu cu foarte mult timp în urmă pe piaţă românească, este un produs necunoscut încă. Probabil vor trece încă mulţi ani până v-a reuşi să ocupe un loc important în tradiţiile noastre din bucătărie şi să fie apreciată atât pentru calităţile sale culinar- gustative dar mai ales pentru proprietăţile care le deţine.
Brocoli este numele  plantei Brassica oleracea L., varietatea italică ce aparţine familiei Crucifere, familia din care fac parte şi varza, varza de Bruxelles, conopida, gulia, ridichea,  hreanul, muştarul, rapiţă şi lista ar putea continuă.

Proprietăţile sale sunt în principal legate de conţinutul mare de antioxidanţi clasificând brocoli pe primul loc în topul alimentelor din această categorie. Polifenolii, carotenoidele, indoli şi mai ales în Sulforafan, fac din brocoli un aliment foarte util în prevenirea tumorilor ce pot apărea de-a lungul aparatului digestiv şi nu numai. Acest grup de substanţe cu rol anticancerigen au efecte benefice şi în cazul bolilor cardiovasculare, a problemelor neurologice dar au şi efecte antiambatranire. 

Un grup de cercetători conduşi de Jed W. Fahey, au fost de părere că substanţa activă din brocolli, numită sulforafan, reduce clar nivelul bacteriei Helicobacter pylori despre care v-am vorbiti AICI. Conform datelor actuale, cele mai multe simptome ale ulcerului gastric sunt generate de bacteria Helicobacter pylori. Conform NIH ( Institutul National de Sanatate din S.U.A) se poate dovedi clar, ca de la bacteria mai sus mentionata si pana la ulcerul gastric exista o cale directa. Cert este ca, WHO (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a clasat Helicobacter pylori drept agent cancerigen, care afecteaza milioane de oameni la nivel mondial.


Se pare că sulforafanul stimulează producerea în intestine a unor enzime care asigura protecţie împotriva radicalilor liberi, împotriva substanţelor care deteriorează ADN-ul precum şi împotriva inflamaţiei. Dr.Fahey este de părere că "O doză de câteva grame de germeni de broccolli poate fi suficientă pentru ridicarea nivelului de enzime protectoare ale organismului.” "Suntem de părere că, datorită acestei substanţe am găsit cel mai promiţător mecanism de prevenire a cancerului.” Cum gătim brocoli?

Acest lucru depinde de care din substantele ce le contine vrem să beneficiem. În timp ce betacarotenul (carotenoidele), în care este bogat, este rezistent la temperaturi înalte, şi de fapt este indicat ca pentru acest element să fierbem la temperaturi mari, indoli sau sulforafanul , substanţe anticancerigene, sunt puţin rezistente la temperaturi mari, pierzându-si calitatile cu fierberea. Ideal ar trebuie să preparam această legumă la aburi pentru nu mai mult de 5 min, astfel obtinem un brocoli partial copt, inca putin crocant, in care s-au mentinut o mare parte a elementelor sale.

Poate fi folosit crud, revelandu-se un optim ingredient  şi în prepararea de smoothie, în acest mod profităm si de conţinutul foarte mare în Vitamina C (depaseste portocala ), care de altfel se stie ca este foarte instabilă la temperaturi mari.


Elemente ce contine brocoli/crud
/100gr
Apa
92,0g
Proteine
3,0g
Lipide
0,4g
Carbohidrati
3,1g
Fibre alimentare
3,1g
Sodiu
12 mg
Potasiu
340mg
Fier
0,8mg
Calciu
28,0mg
Fosfor
66,0mg
Vitamina B1
0,04mg
Vitamina B2
0,12mg
Vitamina B3
1,8mg
Vitamina A
2,0µg*
Vitamina C
54,0mg
Vitamina E
0,17mg
Energia
27,0kcal

Surse:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te si vei primi toate noutatile.

Deja vrei sa pleci ??? Aici gasesti cateva postari care au avut cele mai multe vizionari.