Brocoli, această floare verde comestibilă, ce a apărut nu cu
foarte mult timp în urmă pe piaţă românească, este un produs necunoscut încă.
Probabil vor trece încă mulţi ani până v-a reuşi să ocupe un loc important în
tradiţiile noastre din bucătărie şi să fie apreciată atât pentru calităţile
sale culinar- gustative dar mai ales pentru proprietăţile care le deţine.
Brocoli este numele
plantei Brassica oleracea L., varietatea italică ce aparţine familiei
Crucifere, familia din care fac parte şi varza, varza de Bruxelles, conopida,
gulia, ridichea, hreanul, muştarul,
rapiţă şi lista ar putea continuă.
Proprietăţile sale sunt în principal legate de conţinutul
mare de antioxidanţi clasificând brocoli pe primul loc în topul alimentelor din
această categorie. Polifenolii, carotenoidele, indoli şi mai ales în
Sulforafan, fac din brocoli un aliment foarte util în prevenirea tumorilor ce
pot apărea de-a lungul aparatului digestiv şi nu numai. Acest grup de substanţe cu rol anticancerigen au efecte benefice şi în cazul bolilor cardiovasculare, a problemelor
neurologice dar au şi efecte antiambatranire.
Un grup de cercetători conduşi de Jed W. Fahey, au fost de
părere că substanţa activă din brocolli, numită sulforafan, reduce clar nivelul
bacteriei Helicobacter pylori despre care v-am vorbiti AICI. Conform datelor actuale, cele mai multe simptome
ale ulcerului gastric sunt generate de bacteria Helicobacter pylori. Conform
NIH ( Institutul National de Sanatate din S.U.A) se poate dovedi clar, ca de la
bacteria mai sus mentionata si pana la ulcerul gastric exista o cale directa.
Cert este ca, WHO (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a clasat Helicobacter
pylori drept agent cancerigen, care afecteaza milioane de oameni la nivel
mondial.
Se pare că sulforafanul stimulează producerea în intestine a
unor enzime care asigura protecţie împotriva radicalilor liberi, împotriva
substanţelor care deteriorează ADN-ul precum şi împotriva inflamaţiei. Dr.Fahey
este de părere că "O doză de câteva grame de germeni de broccolli poate fi
suficientă pentru ridicarea nivelului de enzime protectoare ale organismului.”
"Suntem de părere că, datorită acestei substanţe am găsit cel mai promiţător
mecanism de prevenire a cancerului.”
Cum gătim
brocoli?
Acest lucru depinde de care din substantele ce le contine vrem să
beneficiem. În timp ce betacarotenul (carotenoidele), în care este bogat, este
rezistent la temperaturi înalte, şi de fapt este indicat ca pentru acest
element să fierbem la temperaturi mari, indoli sau sulforafanul , substanţe
anticancerigene, sunt puţin rezistente la temperaturi mari, pierzându-si calitatile cu
fierberea. Ideal ar trebuie să preparam această legumă la aburi pentru nu mai
mult de 5 min, astfel obtinem un brocoli partial copt, inca putin crocant, in
care s-au mentinut o mare parte a elementelor sale.
Poate fi folosit crud, revelandu-se un optim ingredient şi în prepararea de smoothie, în acest mod
profităm si de conţinutul foarte mare în Vitamina C (depaseste portocala ), care de altfel se stie ca este foarte
instabilă la temperaturi mari.
Elemente
ce contine brocoli/crud
|
/100gr
|
Apa
|
92,0g
|
Proteine
|
3,0g
|
Lipide
|
0,4g
|
Carbohidrati
|
3,1g
|
Fibre
alimentare
|
3,1g
|
Sodiu
|
12 mg
|
Potasiu
|
340mg
|
Fier
|
0,8mg
|
Calciu
|
28,0mg
|
Fosfor
|
66,0mg
|
Vitamina
B1
|
0,04mg
|
Vitamina
B2
|
0,12mg
|
Vitamina
B3
|
1,8mg
|
Vitamina
A
|
2,0µg*
|
Vitamina
C
|
54,0mg
|
Vitamina
E
|
0,17mg
|
Energia
|
27,0kcal
|
Surse:
Comentarii
Trimiteți un comentariu