CASTANELE COMESTIBILE - UN DELICIU AL TOAMNEI PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ

De întâlniţi un castan în plimbările voastre prin pădure nu ezitaţi să-i culegeţi fructele.
În perioada octombrie - noiembrie, când toamna parfumează aerul cu mirosuri specifice perioadei , castanul  ne dăruieşte fructele sale delicioase. Pentru mult timp castanele au fost considerate “pâinea celor săraci”, fiind un produs natural bogat în nutrienţi şi uşor de conservat, acestea erau adunate pentru perioadele lungi de iarnă şi reprezentau o sursă importantă de carbohidraţi în acele zone muntoase unde populaţia nu avea acces aşa uşor la produsele oferite de câmpie.
Castanul (Castanea sativa = Castanea vulgaris = Castanea vesca)  face parte din familia Fagacee şi poate ajunge până la 25 metri de înălţime. Este un copac longeviv ce-l întâlnim între 400 – 700 metri altitudine.
Fructele sale au o valoare nutritivă excelentă. Pe lângă conţinutul bogat în carbohidraţi complecşi, reprezintă o sursă importantă de fibre, potasiu şi vitamine din grupul B.
 Acestea nu contin gluten, ceea ce face din castane o sursa excelenta de carbohidrati pentru cei ce sunt celiaci.


Cum recunoaştem castanele comestibile ?

Castanele comestibile au un înveliş exterior spinos asemănător unui arici de mare, care se deschide numai atunci când fructele sunt coapte. În interiorul acestui înveliş vom găsi 3 castane. Castanele sălbatice nu au codiţă şi sunt mai mari şi mai rotunde decât cele comestibile, iar învelişul lor exterior are ţepi rari şi mici iar în interior vom găsi 1- 2 castane. Castanele sălbatice nu sunt bune de mâncat din cauza prezenţei esculinei, o substanţă toxică cu potenţial anticoagulant. Acestea se folosesc la fabricarea săpunului foarte indicat pentru micoze ale pielii sau în diverse produse de cosmetică.
Cele comestibile se consumă coapte, fierte sau sub formă de făină.

Cumparati aici aceasta tigae

Coacerea castanelor se face direct pe foc într-o tigae prevăzută cu găuri, după ce le-am crestat una câte una. În cazul în care o castană nu este crestată aceasta exploadeaza în adevăratul sens al cuvântului. Se ţin pe foc până sunt rumenite pe toate părţile sau până coaja se desprinde uşor de pe miez. Odată coapte se consumă calde sau reci, simple, fără a le combina cu altceva. Au un gust delicat şi dulce, datorat conţinutului mare în carbohidraţi.

Fierberea castanelor – şi în acest caz este necesar să le crestăm, sau dacă aveţi răbdare, se mai pot decoji  astfel se pune numai miezul la fiert. Se ţin pe foc circa 35 min. în funcţie şi de soiul şi mărimea lor. Odată fierte se pot consumă simple sau se pot folosi în diverse reţete.

Piure de castane, un energizant natural - Datorită conţinutului lor de fosfor, lipide, vitamina C, magneziu, zinc, potasiu şi calciu, castanele comestibile sunt indicate persoanelor aflate în convalescenţă, vârstnicilor, copiilor şi sportivilor.
Sunt un adevărat tonic natural pentru muşchi şi pentru sistemul nervos. Bogate în fier şi în vitaminele B1 şi B2, castanele ajută şi la tratarea stărilor de anemie. 
Piureul de castane amestecat cu brânză de vaci, la care se adaugă puţină miere, este o hrană sănătoasă, uşor digerabilă şi foarte energizantă.

Sunt gustarea ideală între mese Pentru cei mici dar şi pentru cei mari, o mâna de castane coapte reuşesc să înlocuiască cu succes orice altă gustare dintre mese.  Foarte hrănitoare, sunt ideale pentru cei ce ţin o dietă de slăbire, 100 gr de castane conţin numai cca. 200 calorii.


ULEIUL DE PALMIER ESTE SAU NU NOCIV PENTRU SANATATEA NOASTEA?
 Este posibil să fi auzit de acest ulei.
 De fapt ceea ce cunoaștem este faptul că nu este optim  pentru sănătate, dar din păcate, îl găsim peste tot:  în snacks-uri, produse de patiserie și cofetărie, etc. 
    Dar uleiul de palmier de unde vine?  Care este istoria lui? Este într-adevăr cancerigen?  De ce este rău pentru sănătate și ce prejudiciu creează?  În ce alimente se găsește?  Și,  mai presus de toate, de ce este unul dintre uleiurile cele mai utilizate în industria alimentară? --->CITESTE MAI DEPARTE AICI


Un articol oferit de InfoMix
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te si vei primi toate noutatile.

Deja vrei sa pleci ??? Aici gasesti cateva postari care au avut cele mai multe vizionari.