OREZUL ROSU SI DE CE AR TREBUI SA-L INTRODUCEM IN DIETA NOASTRA
 Mereu în căutare de noutăți de pus pe masa familiei mele, ultima care mi-a ieșit în cale a fost orezul roșu. La o prima tentativă de a avea  informații, ce privesc acest aliment, m-au băgat în ceață. Sunt diverse site-uri ce fac confuzie între orezul roșu ca varietate de orez și orezul roșu fermentat. 

 Orezul roșu este o varietate de orez  sau este acel orez roșu fermentat atât de apreciat pentru proprietățile sale în fitoterapie ?

  Este o mică – mare diferență între ele. Este drept că ambele au o culoare asemănătoare, dar, în timp ce orezul roșu este o varietate de orez, orezul roșu fermentat este un orez simplu, care a trecut printr-un proces de fermentare; drojdia numită Monascus purpureus, folosită în acest proces, fiind cea care îi dă orezului, atât culoarea cât și proprietățile care le are produsul finit. Dacă primul îl găsim în magazin mult mai ușor, cel fermentat este mai greu să-l vedem în formă de boabe, ci mai degrabă sub formă de făină sau extract concentrat în capsule. 
 
 OREZ ROȘU

 Orezul roșu este o varietate de orez de o frumoasă culoare roșu cognac, denumit și orez sălbatic sau thailandez, foarte apreciat în bucătărie pentru sapoarea sa intensă și gustul sau dulceag, unic. Este cultivat în terenuri umede argiloase iar bobul de orez este lungueţ si subţire; se găseşte numai integral,  acest lucru face ca orezul să fie forte bogat în fibre; dacă orezul alb nu conține deloc  iar cel  integral mai puțin de 2 gr la sută de grame de orez, orezul roșu conține 3 gr la 100 gr de orez, o cantitate ce face din acest aliment o a doua resursă de fibre în alimentație. 
Valoarea nutritiva
Unul din motivele pentru care ar trebui să-l introducem in dieta noastră este că are o valoare nutritivă excelentă , cu  mult peste cea a orezului normal. In mod particular este bogat in  :
  • Vitamine din grupul B, merita amintite vitaminele  B1, B2 si B6
  • Mangan
  • Magneziu (cca 140mg la 100gr)
  • Fier in cantitati mici
  • Proteine, amilază (enzima care ajută la digestie o găsim și în sucul pancreatic și în salivă)
  • Antioxidanti
Interesant si articolul : Ardeiul iute - si acele proprietăți ale sale pe care nu le cunoasteti

NO OGM - un alt motiv important 
 Deoarece consumul său nu este foarte răspândit, acest tip de orez nu este genetic modificat, așa cum s-a întâmplat cu grâul, porumbul, orezul sau multe alte produse ale pământului, acum cca 50 de ani când s-a introdus prima data OGM în producție.
 Orezul roșu, ca și celelalte tipuri de orez , nu conține gluten, ceea ce face să fie de ajutor acelora care suferă de celiachie. 

 Timpul de fierbere

 Orezul roșu, fiind un orez integral, are nevoie de 40-45 minute de fierbere. Apa la fierbere se colorează lejer în roșu. O data fiert se poate îmbina foarte bine cu orice: peşte, carne albă sau roșie, dovlecei, ciuperci, etc...   Orezul roşu se poate achiziționa din magazinele naturiste dar  şi on-line.  Accesand acest link  găsiţi o ofertă de unde puteți alege in funcţie de preferinţele dumneavoastre.

Un articol oferit de InfoMix
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK


2 comentarii:

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te si vei primi toate noutatile.

Deja vrei sa pleci ??? Aici gasesti cateva postari care au avut cele mai multe vizionari.