Mereu în căutare de
noutăți de pus pe masa familiei mele, ultima care mi-a ieșit în cale a fost
orezul roșu. La o prima tentativă de a avea
informații, ce privesc acest aliment, m-au băgat în ceață. Sunt diverse
site-uri ce fac confuzie între orezul roșu ca varietate de orez și orezul roșu
fermentat.
Orezul roșu este o
varietate de orez sau este acel orez
roșu fermentat atât de apreciat pentru proprietățile sale în fitoterapie ?
Este o mică – mare
diferență între ele. Este drept că ambele au o culoare asemănătoare, dar, în timp ce orezul roșu este o varietate de
orez, orezul roșu fermentat este un orez simplu, care a trecut printr-un
proces de fermentare; drojdia numită
Monascus purpureus, folosită în acest proces, fiind cea care îi dă orezului,
atât culoarea cât și proprietățile care le are produsul finit. Dacă primul îl
găsim în magazin mult mai ușor, cel fermentat este mai greu să-l vedem în formă
de boabe, ci mai degrabă sub formă de făină sau extract concentrat în
capsule.
OREZ ROȘU
Orezul roșu este o
varietate de orez de o frumoasă culoare roșu cognac, denumit și orez sălbatic
sau thailandez, foarte apreciat în bucătărie pentru sapoarea sa intensă și
gustul sau dulceag, unic. Este cultivat în terenuri umede argiloase iar bobul
de orez este lungueţ si subţire; se găseşte numai integral, acest lucru face ca orezul să fie forte bogat
în fibre; dacă orezul alb nu conține deloc
iar cel integral mai puțin de 2
gr la sută de grame de orez, orezul roșu conține 3 gr la 100 gr de orez, o
cantitate ce face din acest aliment o a doua resursă de fibre în alimentație.
Valoarea nutritiva
Unul din motivele pentru care ar trebui să-l introducem in dieta noastră este că are o valoare nutritivă excelentă , cu
mult peste cea a orezului normal. In mod particular
este bogat in :
- Vitamine din grupul B, merita amintite vitaminele B1, B2 si B6
- Mangan
- Magneziu (cca 140mg la 100gr)
- Fier in cantitati mici
- Proteine, amilază (enzima care ajută la digestie o găsim și în sucul pancreatic și în salivă)
- Antioxidanti
NO OGM - un alt motiv important
Deoarece consumul său
nu este foarte răspândit, acest tip de orez nu este genetic modificat, așa cum
s-a întâmplat cu grâul, porumbul, orezul sau multe alte produse ale pământului,
acum cca 50 de ani când s-a introdus prima data OGM în producție.
Orezul roșu, ca și
celelalte tipuri de orez , nu conține gluten, ceea ce face să fie de ajutor
acelora care suferă de celiachie.
Timpul de fierbere
Orezul roșu, fiind un
orez integral, are nevoie de 40-45 minute de fierbere. Apa la fierbere se
colorează lejer în roșu. O data fiert se poate îmbina foarte bine cu orice:
peşte, carne albă sau roșie, dovlecei, ciuperci, etc...
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK
Intr-adevar este foarte sanatos. Magazinele naturiste il au mereu in stoc.
RăspundețiȘtergereeste si gustos :)
Ștergere