SEMINŢELE DE AMARANTH - O ALTERNATIVĂ PENTRU CEI CE SUNT INTOLERANŢI LA GLUTENSeminţele de Amaranth cine a mai auzit de ele? Acest extraordinar produs al pământului îşi are originile în îndepărtată America centrală, unde reprezenta alimentul de baza al populaţiilor băştinaşe în timpuri străvechi. Foarte mult timp a fost exclusă din dietele şi obiceiurile culinare, dar de curând, reevaluat , a fost reintrodusă în America şi Europa pe lista alimentelor alternative. Ceea ce face din seminţele de amaranth un aliment foarte căutat este lipsa de gluten, un aspect foarte important pentru acele persoane ce suferă de intoleranţă la această substanţă.  
Moţul curcanului

Amaranthus este o plantă cunoscută în ţară noastră sub denumirea populară “Moţul curcanului” sau “Trompa elefantului” fiind plantată în grădini ca şi plantă ornamentală.  Ceea ce mulţi nu cunosc este faptul că seminţele sunt comestibile, ba mai mult, pot înlocui cu succes oricare din cerealele folosite la momentul de faţă.
În cadrul genului Amaranthus, clasificată ca fiind o pseudocereală,  sunt trei specii mai importante : Amaranthus caudatus (L), Amaranthus hypochondriacus (L) şi Amaranthus cruentus (L). Interesul manifestat pentru aceste specii, este dat de calitatea seminţelor de Amaranthus, comparabilă şi chiar superioară cerealelor propriu-zise datorită conţinutului ridicat în carbohidraţi, proteine, grăsimi, fibre şi aminoacizi esenţiali. Din aceste seminţe se poate obţine făină pentru panificaţie (se foloseşte până la 20% la fabricarea pâinii sau 100%  pentru diferite produse de patiserie). De asemenea, se pot utiliza la diversificarea sortimentului de produse alimentare destinate persoanelor cu intoleranţă la gluten.

Un articol oferit de InfoMix
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te si vei primi toate noutatile.

Deja vrei sa pleci ??? Aici gasesti cateva postari care au avut cele mai multe vizionari.