Seminţele de Amaranth cine a mai auzit de ele?
Acest
extraordinar produs al pământului îşi are originile în îndepărtată America
centrală, unde reprezenta alimentul de baza al populaţiilor băştinaşe în
timpuri străvechi. Foarte mult timp a fost exclusă din dietele şi obic
Moţul curcanului |
eiurile
culinare, dar de curând, reevaluat, a fost reintrodusă în America şi Europa pe
lista alimentelor alternative.
Ceea ce face din seminţele de amaranth un
aliment foarte căutat este lipsa de gluten, un aspect foarte important pentru
acele persoane ce suferă de intoleranţă la această substanţă.
Amaranthus este o plantă cunoscută în ţară noastră sub
denumirea populară “Moţul curcanului” sau “Trompa elefantului” fiind plantată
în grădini ca şi plantă ornamentală.
Ceea ce mulţi nu cunosc este faptul că seminţele sunt comestibile, ba
mai mult, pot înlocui cu succes oricare din cerealele folosite la momentul de
faţă.
În cadrul genului Amaranthus, clasificată ca fiind o
pseudocereală, sunt trei specii mai
importante : Amaranthus caudatus (L), Amaranthus hypochondriacus (L) şi
Amaranthus cruentus (L).
Interesul manifestat pentru aceste specii, este dat de
calitatea seminţelor de Amaranthus, comparabilă şi chiar superioară cerealelor
propriu-zise datorită conţinutului ridicat în carbohidraţi, proteine, grăsimi,
fibre şi aminoacizi esenţiali.
Din aceste seminţe se poate obţine făină pentru
panificaţie (se foloseşte până la 20% la fabricarea pâinii sau 100% pentru diferite produse de patiserie). De
asemenea, se pot utiliza la diversificarea sortimentului de produse alimentare
destinate persoanelor cu intoleranţă la gluten.
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK
Comentarii
Trimiteți un comentariu