SPARANGHEL = DETOXIFIERE
A venit primăvara, cel puţin din punct de vedere astrologic, chiar dacă meteorologii încă ne mai  sperie cu vremea urâtă, pe masă , la prânz sau la cină, în sfârşit putem să variem meniurile. Salata, ridichi, ceapa verde, proaspete direct din grădina sau nu, devin  protagoniştii numărul unu, şi de ce nu, şi sparanghelul. Este exact vremea lui şi dacă nu-l consumăm acum, când ? 

Dacă cineva mă întreabă : cum este această legumă numită Sparanghel? - care de fapt nu este o leguma, nu este nici o verdeata, este partea inmugurita a plantei cu denumirea Asparagus simplu.
In fine, răspunsul meu nu poate fi altul decât: Sparanghelul are un gust fantastic şi o grămadă de efecte benefice asupra organismului nostru. 
Catalogat ca fiind o planta consumabila excepţională, denumită chiar hrana regilor, proprietăţile lui sunt extraordinare, motiv pentru care este foarte consumat în afară graniţelor ţării noastre.

Dar să vedem pe scurt despre ce-i vorba.

Sparanghelul, aceasta planta foarte cunoscuta si consumata inca de pe timpurile Egiptului antic, ajută la detoxifierea organismului, înbunătăţeşte funcţiile renale, este  bogat în vitamine şi minerale, ţine departe celulita şi depresia. Ca  să nu mai zic că pe vremuri era interzis femeilor şi mai ales măicuţelor, pentru faptul că este un afrodisiac natural. 
Sparanghelul este bogat în fibre vegetale, acid folic şi vitamine, mai ales A, C, E şi din grupul  B-urilor.  Această legumă conţine minerale precum fosfor, calciu şi potasiu.

Asparagus, în denumirea sa botanică,  este de asemenea bogat în glutation – ca şi varza sau avocado - substanţă care ajută la curăţarea corpului şi prin urmare, eliminarea substanţelor nocive şi a radicalilor liberi, printre altele, motiv pentru care consumul de sparanghel este recomandat în prevenirea cancerului  în special pulmonar, de san, de colon , laringe şi oase. 
Aminoacidul numit asparagina este un diuretic natural – ajută la eliminarea în mod natural a excesului de sodiu din organism care are că efect reglarea tensiunii arterială ajutând  în mod indirect inima : această caracteristică fiind optimă în  prevenirea bolilor sistemului nervos şi a celor cardiovasculare.

Dar proprietăţile benefice ale sparanghelului nu se termină aici: de fapt, fiind foarte bogat în antioxidanţi ajută la combaterea îmbătrânirii; este vorba despre faptul că acidul folic asociat cu vitamina B12, ajută la mentinera capacităţii cognitive o dată cu înaintarea în vârstă. 
În cele din urmă, conţinutul de inulină, un polizaharid al glucozei,  aduce beneficii sistemului digestiv şi a florei bacteriene, făcând astfel din sparanghel un natural anti-inflamator.

CONTRAINDICAŢII - Consumul de sparanghel trebuie evitat de către persoanele cu probleme renale sau de cele care suferă de reumatism sau gotă.
Conţinutului bogat în asparagină şi prezenţa semnificativă a compuşilor sulfurici face ca mirosul urinei să se altereze imediat după consum .

Elementele cele mai semnificative continute*  in

100g
Proteine         
2,2 g
Vitamina A    
756 IU
Vitamina B1
0,12 mg
Vitamina B2
0,12mg
Vitamina B3
1,03 mg
Vitamina B5
0,20 mg
Vitamina B6
0,09 mg
Vitamina C    
5,6 mg
Potasiu           
202 mg
Sodiu
     8 mg
Magnesiu      
     14 mg
Calciu              
     24 mg
Fier   
     1,5 mg
Zinc
0,59 mg
Cupru
0,15 mg
Mangan
0,203 mg
Seleniu
2,92 mcg*continutul variaza in functie de:  modul de conservare, gatire, calitatea solului in care s-a dezvoltat, varietatea plantei, momentul in care s-a cules.

Cum pregătim sparanghelul pentru a-l găti? În primul rând eliminăm partea lemnoasă. Ținând de extremități un sparanghel curbaţi-l până se rupe. Punctul în care s-a rupt este limita părții lemnose, care de obicei se aruncă.

Un articol oferit de InfoMix
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK
Acid HyaluronicAliExpress.com Product - BIOAQUA Silk Protein Hyaluronic Acid Liquid Skin Care Moisturizing Anti Wrinkle Anti Aging Collagen Essence Cream 10ml S1

Un comentariu:

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te si vei primi toate noutatile.

Deja vrei sa pleci ??? Aici gasesti cateva postari care au avut cele mai multe vizionari.