A venit primăvara, cel puţin din punct de vedere
astrologic, chiar dacă meteorologii încă
ne mai sperie cu vremea urâtă, pe masă ,
la prânz sau la cină, în sfârşit putem să variem meniurile. Salată, ridichi,
ceapă verde, proaspete direct din grădină sau nu, devin protagoniştii numărul unu, şi de ce nu, şi
sparanghelul. Este exact vremea lui şi dacă nu-l consumăm acum, când ?
Dacă cineva mă întreabă : cum este această legumă numită
Sparanghel? - care de fapt nu este o leguma, nu este nici o verdeață, este partea înmugurită a plantei cu denumirea Asparagus simplu.
În fine, răspunsul meu nu poate fi altul decât: Sparanghelul are un gust fantastic şi o grămadă de efecte benefice asupra organismului nostru.
În fine, răspunsul meu nu poate fi altul decât: Sparanghelul are un gust fantastic şi o grămadă de efecte benefice asupra organismului nostru.
Catalogat ca fiind o plantă consumabilă excepţională, denumită chiar
hrana regilor, proprietăţile lui sunt extraordinare, motiv pentru care este
foarte consumat în afară graniţelor ţării noastre.
Dar să vedem pe scurt despre ce-i vorba.
Sparanghelul, această plantă foarte cunoscută si consumată încă de pe timpurile Egiptului antic, ajută la detoxifierea organismului, înbunătăţeşte
funcţiile renale, este bogat în vitamine
şi minerale, ţine departe celulita şi depresia. Ca să nu mai zic că pe vremuri era interzis
femeilor şi mai ales măicuţelor, pentru faptul că este un afrodisiac natural.
Sparanghelul este bogat în fibre vegetale, acid folic şi
vitamine, mai ales A, C, E şi din grupul
B-urilor. Această 'legumă' conţine
minerale precum fosfor, calciu şi potasiu.
Asparagus, în denumirea sa botanică, este de asemenea bogat în glutation – ca şi varza sau avocado - substanţă care ajută la curăţarea corpului şi prin urmare, eliminarea substanţelor nocive şi a radicalilor liberi, printre altele, motiv pentru care consumul de sparanghel este recomandat în prevenirea cancerului în special pulmonar, de sân, de colon , laringe şi oase.
Aminoacidul numit
asparagina este un diuretic natural – ajută la eliminarea în mod natural a
excesului de sodiu din organism care are că efect reglarea tensiunii arterială
ajutând în mod indirect inima : această
caracteristică fiind optimă în
prevenirea bolilor sistemului nervos şi a celor cardiovasculare.
Dar proprietăţile benefice ale sparanghelului nu se termină
aici: de fapt, fiind foarte bogat în antioxidanţi ajută la combaterea
îmbătrânirii; este vorba despre faptul că acidul folic asociat cu vitamina B12,
ajută la mentinera capacităţii cognitive o dată cu înaintarea în vârstă.
În cele din urmă, conţinutul de inulină, un polizaharid
al glucozei, aduce beneficii sistemului
digestiv şi a florei bacteriene, făcând astfel din sparanghel un natural
anti-inflamator.
CONTRAINDICAŢII - Consumul de sparanghel trebuie evitat de către persoanele cu probleme renale sau de cele care suferă de reumatism sau gotă.
Conţinutului bogat în asparagină şi prezenţa semnificativă a compuşilor sulfurici face ca mirosul urinei să se altereze imediat după consum .
Cum pregătim sparanghelul pentru a-l găti?
CONTRAINDICAŢII - Consumul de sparanghel trebuie evitat de către persoanele cu probleme renale sau de cele care suferă de reumatism sau gotă.
Conţinutului bogat în asparagină şi prezenţa semnificativă a compuşilor sulfurici face ca mirosul urinei să se altereze imediat după consum .
Elementele
cele mai semnificative continute* in
|
100g
|
Proteine
|
2,2 g
|
Vitamina A
|
756 IU
|
Vitamina B1
|
0,12 mg
|
Vitamina B2
|
0,12mg
|
Vitamina B3
|
1,03 mg
|
Vitamina B5
|
0,20 mg
|
Vitamina B6
|
0,09 mg
|
Vitamina C
|
5,6 mg
|
Potasiu
|
202 mg
|
Sodiu
|
8 mg
|
Magnesiu
|
14
mg
|
Calciu
|
24 mg
|
Fier
|
1,5
mg
|
Zinc
|
0,59 mg
|
Cupru
|
0,15 mg
|
Mangan
|
0,203 mg
|
Seleniu
|
2,92 mcg
|
*conținutul variază în funcție de: modul de conservare, gătire, calitatea solului in care s-a dezvoltat,
varietatea plantei, momentul in care s-a cules.
Cum pregătim sparanghelul pentru a-l găti?
În primul rând eliminăm partea lemnoasă. Ținând de extremități un sparanghel curbaţi-l până se rupe. Punctul în care s-a rupt este limita părții lemnose, care de obicei se aruncă.
Bun
RăspundețiȘtergere