Original din China și introdus în Europa în secolul al XV-lea, dudul alb aparține familiei Moraceem și este cultivat în Europa in principal în Italia și Spania dar il gasim si in partea de sud a Romaniei. Atât fructul cât și frunzele acestei plante sunt foarte apreciate în medicina tradițională chineză.
Cu un gust dulce acrișor dudele albe sunt foarte bogate în acid malic și citric, caroteni și vitamina C.
Cu un gust dulce acrișor dudele albe sunt foarte bogate în acid malic și citric, caroteni și vitamina C.
Arborele este cultivat pentru lemnul său, utilizat in tamplarie mai ales la construirea butoaielor, butoaie folosite in special la depozitarea si invechirea distilatelor. Rămurelele subtiri ale dudul alb sunt folosite la calmarea durerilor de articulatii. Scoarta arborelui era folosita inca din Evul Mediu pentru combaterea teniei si pentru proprietătile sale laxative in timp ce frunzele sunt folosite în principal pentru a alimenta viermii de mătase.
Dar puțini știu că fructele sunt folosite pentru tratarea multor boli, printre care se numără hipertensiunea, colesterolul ridicat și diabetul zaharat. Dudul alb conține compuși care înhibă metabolismul zahărului în tractul digestiv, determinând-ul să se absoarbă mai lent în sânge. Este bogat în acizi organici și vitamine diverse, dar și în fibre dietetice, beta-caroten, pectină și rășini. De asemenea, conține diferiţi antioxidanți și consumarea fructelor este utilă si pentru tratarea febrei, inflamației, durerii de cap, tusei și diareei. Alte beneficii ale acestei plante includ tratamentul îmbătrânirii premature, căderea părului și amețeli.
Când este însoțită de o dietă sănătoasă, consumul de dude albe ne ajută să menținem nivelul de colesterol sub control.
Un studiu efectuat de Universitatea din Texas (Statele Unite) a arătat că dudul alb, bogat în resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali cunoscuti, poate fi util în lupta împotriva cancerului și a bolilor de inimă.
Dudul alb reglează nivelul zahărului din sânge și datorită acestei proprietăți excelente evită riscul de a suferi de diabet și de obezitate.
VALORI NUTRITIONALE LA 100 GR | Cantitate | % |
Energie | 43,0 kcal | |
Carbohidrate | 9,8 g | |
Proteine | 1,44 g | |
Apa | 87,68 g | |
Vitamine | ||
Vitamina B1 | 0,029mg | 3% |
Vitamina B2 | 0,101 mg | 8% |
Vitamina B3 | 0,62 mg | 4% |
Vitamina B6 | 0,05 mg | 4% |
Colati | 6,0 μg | 2% |
Vitamina B1 | 0,029 mg | 3% |
Vitamina C | 36,4 mg | 44% |
Vitamina E | 0,87 mg | 6% |
Vitamina K | 7,8 μg | 7% |
Minerale | ||
Calciu | 39,0 mg | 4% |
Fier | 1,85 mg | 14% |
Magnesiu | 18,0 mg | 5% |
Manganese | - mg | |
Fosfor | 38,0 mg | 5% |
Potasiu | 194,0 mg | 4% |
Sodiu | 10,0 mg | 1% |
Zinc | 0,12 mg | 1% |
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK
Comentarii
Trimiteți un comentariu