Istoria chefirului.
Se zice că pe vremea
lui Mahomet, pe undeva prin unții Caucaz, oamenii au primit de la acesta în
dar primele granule de kefir; de aici si denumirea populara "meiul
profetului". În realitate a fost
foarte dificilă stabilirea originii primelor granule, întrucât acestea
reprezintă un cumul de bacterii și drojdii într-un amestec de proteine, lipide
și zaharuri. Se auzea versiunea în care se ipotiza că, în urma folosirii pe
timp îndelungat a aceluiași recipient pentru stocarea și fermentarea laptelui,
acestea fiind făcute din piele si era dificila spalarea lor, pe pereții
interiori s-ar fi format acest acumul care optimiza producerea unui iaurt cu
un gust mult mai plăcut și al cărui proprietăți erau deosebite. Lăsând
deoparte anumite povești, am putea totuși să afirmăm că consumul de chefir,
amintit și în prima carte a Pentateuhului (a celor Cinci Cărti ale lui Moise),
deci și a Vechiului Testament și Tanakhului, Geneza, face parte dintr- un
obicei alimentar antic.
În epoca modernă s-a
înmânat Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină lui Élie Metchnikoff,
acesta fiind interesat de chefir, studiind tulpinile bacteriene conținute de
acesta, era convins că este unul dintre motivele longevității populației
caucaziene, tocmai datorită prezenței acidului lactic, care ar ține la distanță
proliferarea bacteriilor din intestin.
Si revenind la această băutură răcoritoare, oricare ar fi povestea sa, chefirul are un gust puțin acidulat asemănător iaurtului comun, este foarte bogată în fermenți lactici probiotici , tocmai de ceea ce avem nevoie pentru a întreține într-un bun stat intestinul nostru. Original di Caucaz foarte prezent și azi în dietele populațiilor din acele regiuni și a celor din Rusia.
Si revenind la această băutură răcoritoare, oricare ar fi povestea sa, chefirul are un gust puțin acidulat asemănător iaurtului comun, este foarte bogată în fermenți lactici probiotici , tocmai de ceea ce avem nevoie pentru a întreține într-un bun stat intestinul nostru. Original di Caucaz foarte prezent și azi în dietele populațiilor din acele regiuni și a celor din Rusia.
În mod tradițional
această băutură se face din lapte proaspăt (de vacă, oaie sau capră) și aceste
granule de chefir, granule ce sunt formate de fapt dintr-un polizaharid numit
chefiran care găzduieste coloniile de bacterii și drojdii. Poate fi obținut și
prin utilizarea altor băuturi în care se găsesc zaharuri, cum ar fi laptele de
soia, de orez sau chiar apă și zahăr.
De ce să-l consumăm?
Această băutură este
considerată un aliment minune pentru organismul nostru, deoarece conține pe
lângă enzimele (care garantează buna funcționare a intestinelor, ajutând la
prevenirea alergiilor și a absorbției vitaminele necesare pentru sănătatea
noastră), minerale precum calciu, magneziu, fosfor și zinc, dar și aminoacizi
cum ar fi triptofan, care are efecte terapeutice asupra sistemului nervos
(foarte util pentru persoanele ce au tulburări de tipul hiperactivitate sau tulburări de somn).
Deci numim Chefir, laptele ce a fermentat prin adăugarea
granulelor de chefir. Acesta, ca și oricare alt iaurt comun, poate fi
consumat și de cei ce sunt intoleranți la lactoză.
Prin urmare, consumul
regulat de chefir ne ajută să avem o bună funcționare a intestinului, și nu
numai, a intregului aparat digestiv. Cum bine se știe, un intestin sănătos ce
conține o floră bacteriană echilibrată menține o imunitate puternică. Este
foarte indicat acelora ce se reprind în urma unui tratament de
antibiotice; persoanelor în vârstă și
mai ales gravidelor întrucât este foarte bogat în acid folic, foarte important
în dezvoltarea fătului.
Interesant si acest articol : MASCA PENTRU UN TEN STRALUCITOR - o masca in care puteti folosi chefirul
Dar cum se
prepară acest chefir
Am să va descriu cum trebuie sa aveti grija de el ca să aveti un preparat delicios in fiecare zi pe masă; cel mai important este să
ne procuram câteva granule și jocul e făcut.
- La un pahar de lapte cca. 200ml este de ajuns o lingură cca. de granule de chefir
- Laptele trebuie să fie proaspăt, cel mai bine dacă este crud (direct de la sursă), de vacă, oaie sau capră;
- Se ține la fermentat între 20 -24 ore într-un loc cald, sau până ce se încheagă și are consistență unui iaurt mai moale, după câteva încercări va veți da seama care este timpul necesar, care oricum variază în funcție de temperatură mediului și cantitățile de produse puse împreună;
- E bine de știut că, granulele de chefir vor adopta din încărcătura bacterica din ambient noi elemente cu trecerea timpului, este posibil să avem după o perioadă o sapoare lejer diversă față de cel pe care l-am primit prima data, sau față de cel cumpărat în supermarket, care oricum este cu totul altceva. Chefirul preparat într-o casă poate avea un gust divers față de cel preparat în altă casă, totul depinde de încărcătura bacterica din mediul în care se dezvoltă granulele noastre;
- Când este gata, și acest lucru poate fi relativ, în funcție de cum va place iaurtul, mai acru (îl lăsați câteva ore în plus) sau mai puțin acru, se separă granulele de chefir de laptele fermentat cu o lingură de plastic, lemn (niciodată să nu între în contact cu metale);
- Este gata de consum; se poate conserva la frigider pentru o zi două ;
- Granulele scoase din pahar se clătesc și se pun într-un alt pahar de lapte proaspăt;
- Granulele se conservă în frigider pentru câteva zile (adică fără să le schimbăm laptele) sau se pot congela;
- Dacă nu avem lapte la un moment dat, îl putem înlocui cu apa și zahăr pentru o zi, două;
- După o perioadă cantitatea de granule de chefir se mărește, prin urmare vom aumenta cantitatea de lapte. Recomand ca în momentul în care crește și este prea mult pentru necesitățile dumneavoastră, să nu-l aruncați, ci să-l dați, așa cum a făcut Profetul Mohamet în istoria noastră;
- Consumat dimineața pe stomacul gol nimerim momentul cel mai bun pentru a profita de maximul eficienței sale; de preferat să nu-l combinăm cu nimic.
Vă salut şi vă MULŢUMESC pentru abundenţa de informaţie,însă un singur luru nu am înţeles şi anume :GRANULELE DE KEFIR ,DE UNDE LE PRODUC-PROCUR,GĂSESC,FABRIC ? ?? ??? Încă odată vă mulţumesc şi aştept un răspuns mai coerent. GeorgedeDrobeta.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
Ștergerebuna ziua, va multumesc pentru apreciere :), granulele le puteti procura de la cineva care le are in casa, este singurul mod de a le avea, nu le veti gasi in vanzare la supermarket si nici macar la un magazin naturist. Sunt persoane care le vand sau altele care le ofera gratis,.... cautati pe google poate gasiti in zona dumneavoastra pe cineva. o zi buna.
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereEste foarte hrănitor chefirul
RăspundețiȘtergere