ACEL LAPTE FERMENTAT CE FACE MINUNI ORGANISMULUI NOSTRU



Istoria chefirului.

Se zice că pe vremea lui Mahomet, pe undeva prin unții Caucaz, oamenii au primit de la acesta în dar primele granule de kefir; de aici si denumirea populara "meiul profetului". În realitate a fost foarte dificilă stabilirea originii primelor granule, întrucât acestea reprezintă un cumul de bacterii și drojdii într-un amestec de proteine, lipide și zaharuri. Se auzea versiunea în care se ipotiza că, în urma folosirii pe timp îndelungat a aceluiași recipient pentru stocarea și fermentarea laptelui, acestea fiind făcute din piele si era dificila spalarea lor, pe pereții interiori s-ar fi format acest acumul care optimiza producerea unui  iaurt cu  un gust mult mai plăcut și al cărui proprietăți erau deosebite. Lăsând deoparte anumite povești, am putea totuși să afirmăm că consumul de chefir, amintit și în prima carte a Pentateuhului (a celor Cinci Cărti ale lui Moise), deci și a Vechiului Testament și Tanakhului, Geneza, face parte dintr- un obicei alimentar antic.
 În epoca modernă s-a înmânat Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină lui Élie Metchnikoff, acesta fiind interesat de chefir, studiind tulpinile bacteriene conținute de acesta, era convins că este unul dintre motivele longevității populației caucaziene, tocmai datorită prezenței acidului lactic, care ar ține la distanță proliferarea bacteriilor din intestin.


Si revenind la această băutură răcoritoare, oricare ar fi povestea sa, chefirul are un gust puțin acidulat asemănător iaurtului comun, este foarte bogată în fermenți lactici probiotici , tocmai de ceea ce avem nevoie pentru a întreține într-un bun stat intestinul nostru.  Original di Caucaz foarte prezent și azi în dietele populațiilor din acele regiuni și a celor din Rusia. 
 În mod tradițional această băutură se face din lapte proaspăt (de vacă, oaie sau capră) și aceste granule de chefir, granule ce sunt formate de fapt dintr-un polizaharid numit chefiran care găzduieste coloniile de bacterii și drojdii. Poate fi obținut și prin utilizarea altor băuturi în care se găsesc zaharuri, cum ar fi laptele de soia, de orez sau chiar apă și zahăr. 



 De ce să-l consumăm?
 Această băutură este considerată un aliment minune pentru organismul nostru, deoarece conține pe lângă enzimele (care garantează buna funcționare a intestinelor, ajutând la prevenirea alergiilor și a absorbției vitaminele necesare pentru sănătatea noastră), minerale precum calciu, magneziu, fosfor și zinc, dar și aminoacizi cum ar fi triptofan, care are efecte terapeutice asupra sistemului nervos (foarte util pentru persoanele ce au tulburări de tipul  hiperactivitate sau tulburări de somn). 
 Deci numim  Chefir, laptele ce a fermentat prin adăugarea granulelor de chefir. Acesta, ca și oricare alt iaurt comun, poate fi consumat și de cei ce sunt intoleranți la lactoză.
 Prin urmare, consumul regulat de chefir ne ajută să avem o bună funcționare a intestinului, și nu numai, a intregului aparat digestiv. Cum bine se știe, un intestin sănătos ce conține o floră bacteriană echilibrată menține o imunitate puternică. Este foarte indicat acelora ce se reprind în urma unui tratament de antibiotice; persoanelor în vârstă și mai ales gravidelor întrucât este foarte bogat în acid folic, foarte important în dezvoltarea fătului.

 Interesant si acest articol : MASCA PENTRU UN TEN STRALUCITOR - o masca in care puteti folosi chefirul

 Dar cum se prepară  acest chefir
 Am să va descriu cum trebuie sa aveti grija de el ca să aveti un preparat delicios in fiecare zi pe masă; cel mai important este să ne procuram câteva granule și jocul e făcut. 
  •  La un pahar de lapte cca. 200ml este de ajuns o lingură cca. de granule de chefir
  •  Laptele trebuie să fie proaspăt, cel mai bine dacă este crud (direct de la sursă), de vacă, oaie sau capră;
  •  Se ține la fermentat între 20 -24 ore într-un loc cald, sau până ce se încheagă și are consistență unui iaurt mai moale, după câteva încercări va veți da seama care este timpul necesar, care oricum variază în funcție de temperatură mediului și cantitățile de produse puse împreună;
  •  E bine de știut  că, granulele de chefir vor adopta din încărcătura bacterica din ambient noi elemente cu trecerea timpului, este posibil să avem după o perioadă o sapoare lejer diversă față de cel pe care l-am primit prima data, sau față de cel cumpărat în supermarket, care oricum este cu totul altceva. Chefirul preparat într-o casă poate avea un gust divers față de cel preparat în altă casă, totul depinde de încărcătura bacterica din mediul în care se dezvoltă granulele noastre;


  •  Când este gata, și acest lucru poate fi relativ, în funcție de cum va place iaurtul, mai acru (îl lăsați câteva ore în plus) sau mai puțin acru, se separă granulele de chefir de laptele fermentat cu o lingură de plastic, lemn (niciodată să nu între în contact cu metale);
  •  Este gata de consum; se poate conserva la frigider pentru o zi două ;
  •  Granulele scoase din pahar se clătesc și se pun într-un alt pahar de lapte proaspăt;
  •  Granulele se conservă în frigider pentru câteva zile (adică fără să le schimbăm laptele) sau se pot congela;
  •  Dacă nu avem lapte la un moment dat, îl putem înlocui cu apa și zahăr pentru o zi, două;
  •  După o perioadă cantitatea de granule de chefir se mărește, prin urmare vom aumenta cantitatea de lapte. Recomand ca în momentul în care crește și este prea mult pentru necesitățile dumneavoastră, să nu-l aruncați, ci să-l dați, așa cum a făcut Profetul Mohamet în istoria noastră; 
  •  Consumat dimineața pe stomacul gol nimerim momentul cel mai bun pentru a profita de maximul eficienței sale; de preferat să nu-l combinăm cu nimic. 



Comentarii

  1. Vă salut şi vă MULŢUMESC pentru abundenţa de informaţie,însă un singur luru nu am înţeles şi anume :GRANULELE DE KEFIR ,DE UNDE LE PRODUC-PROCUR,GĂSESC,FABRIC ? ?? ??? Încă odată vă mulţumesc şi aştept un răspuns mai coerent. GeorgedeDrobeta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. buna ziua, va multumesc pentru apreciere :), granulele le puteti procura de la cineva care le are in casa, este singurul mod de a le avea, nu le veti gasi in vanzare la supermarket si nici macar la un magazin naturist. Sunt persoane care le vand sau altele care le ofera gratis,.... cautati pe google poate gasiti in zona dumneavoastra pe cineva. o zi buna.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu