Care este cel mai bun ulei pentru prajit ?


Cel mai bun ulei de prăjit este acel ulei care are punctul de fum cel mai mare. 




   Nutriționiștii recomandă  să nu exagerăm cu prajelile, dar nu numai pentru că, din punct de vedere nutrițional asimilăm multe grăsimi, lucru care dăunează sănătății, dar și deoarece temperaturile ridicate la care se realizează această metodă de gătit, modifică structura moleculară a grăsimilor folosite pentru această procedură, producând astfel deșeuri toxice pentru organismul nostru, printre care și acroleină, o substanță toxică pentru ficat și iritantă pentru mucoasa gastrică. Această substanță este ușor de individuat, deoarece când uleiul este încălzit peste temperatura maximă tolerată , se formează un fum  negru, adică a ajuns și a trecut de punctul de fum, semn că uleiul din acest moment este nociv. 
 Aceste alterări ale uleiului se manifestă și pe plan fizic, ceea ce ne dă posibilitatea să evaluăm imediat calitatea uleiului: un ulei expus la temperaturi ridicate va asuma o culoare din ce în ce mai inchisă, va produce un reziduu spumos și va avea o creștere a vâscozității. Acest lucru îl întâlnim la uleiurile care au fost folosite de mai multe ori, chiar dacă nu au ajuns la punctul de fum. 
  Dar cum să ne limităm la așa ceva?   Să nu mai mancăm cartofi prăjiti? -de exemplu.  Atunci, dacă ținem la sănătatea noastră, ar trebui să alegem cel mai bun ulei pentru prăjit, care să fie, în același timp, și unul dintre cele mai ieftine din categorie. 

  Printre numeroasele uleiuri prezente pe piată există unele mai stabile și rezistente la temperaturi ridicate și altele care se vor arde mai ușor. 
  Formarea substanțelor toxice depinde de trei factori principali: 
  1.  timpul de expunere la temperaturi mari; 
  2.  concentrația de acizi grași polisaturati; 
  3.  punctul de fum al uleiului.  
  Uleiurile care au în compoziția lor cantităti mari de acizi grași polisaturati nu trebuie utilizat pentru prăjit. Pe scurt, faimosul omega 3 despre care se tot aude că ar fi util în prevenirea bolilor cardiovasculare, dacă este expus la temperaturi ridicate poate deveni reziduu instabil ce va produce daune în organismul nostru; același lucru se poate spune și despre omega-6. 


  Punctul de fum este temperatura maximă la care poate ajunge uleiul fără a pierde din calităţile lui, peste această temperatură el se arde, creând astfel substanțele toxice menționate mai sus.  Este important să știți că în momentul prajelilor, că sunt cartofi sau ceapă, peşte împănat , gogoși...etc. temperatura grăsimii în care se coace oscilează între 150 și 180 de grade C. 
                     Produsul pentru prăjit
            Punctul de fum  
  Ulei de floarea soarelui 
  Mai puțin de 130 °C 
  Ulei de soia 
  130 °C 
  Ulei de porumb 
  160 °C 
  Ulei de arahide 
  180 °C 
  Ulei extravirgin de măsline cca.
  210 °C  cca. Depinde mult din ce măsline este extras
  Ulei de cocos
  180 °C  cca. 
  Ulei de palmier rafinat 
  240 °C  cca.
  Untură 
   Cca. 240°C
  Unt
   Cca. 200°C

Uleiurile rafinate au un punct de fum mult mai mare indiferent din ce sunt extrase.

 Recomandări practice pentru coacerea produselor în ulei 
  • folosiți mereu o cantitate abundantă de ulei în momentul în care doriți să coaceți cartofi sau gogoși, peşte împanat, șnițele, etc.; 
  • de preferat o tigaie mai mică și cu marginea mai înaltă decât una mai largă, astfel veți avea o temperatura constantă și uniform repartizată; 
  • îndepărtați umiditatea în exces de pe produsul ce doriți să-l prăjiți (atunci când este posibil); 
  • dacă inteționați să refolosiți uleiul, filtrați-l măcar de două ori folosind o hârtie specială pentru așa ceva 
  • adăugarea de ulei crud peste cel folosit nu va alunga timpul de folosire, 


 Un articol oferit de Infomix.

 Surse:


ULTIMILE NOUTATI DE PE BLOG


Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK





stile infomix-->