
În Egiptul antic, arată unele studii arheologice, ceapa împreună cu
ridichile făceau parte din dieta muncitorilor care au construit piramidele
marilor faraoni. Din cauza formei sale sferice a fost, simbolic, asociată cu
viaţă veşnică, devenită pentru egipteni un obiect de cult foarte important.
Resturi de bulbi de ceapă au fost găsite în orbitele lui Ramsese II : se spunea
pe atunci că mirosul puternic al cepei
ar putea da un nou suflu de energie vitală celor morţi.
Ceapa în perioada Evului Mediu a fost folosită şi ca formă de plată (de exemplu se putea plăti chiria) şi era considerată un optim
cadou. În această perioadă a fost utilizată pe scară largă şi în scopuri terapeutice: împotriva muşcăturilor de şarpe, pentru a calma durerile de cap, împotriva pierderii părului sau ca remediu
pentru infertilitate (remediu folosit chiar şi la animale).
În Roma antică, gladiatorii o foloseau ca unguent pentru a
întări muşchii inaintea luptelor.
Chiar dacă originile cepei se pierd în negura vremii, locul
ei în cultura alimentară a omenirii rămâne acelaşi. Şi astăzi este larg folosită
în toate colţurile pământului şi nu este cămară care să nu o depoziteze pentru
lungile perioade de iarnă.
Valoarea nutritivă
Ceapă are o valoare nutritivă substanţială, datorită
prezenţei sărurilor minerale, oligoelementelor, cum ar fi sulf, fier, potasiu,
magneziu, fluor, calciu, mangan şi fosfor, diferitelor vitamine (A, complexul
B, C, E); flavonoide ce au o acţiune diuretică; conţine glucochinina un hormon
vegetal care are o puternică acţiune antidiabetică; conţine, de asemenea, mai
multe enzime care ajută digestia şi stimulează metabolismul.
Valori* nutritionale la 100 gr ceapa
|
|
Fibra alimentara
|
1,7 g
|
Zharuri
|
4,2 g
|
Proteiene
|
1,1 g
|
Calciu
|
25 mg
|
Sodiu
|
10 mg
|
Potasiu
|
146 mg
|
Fier
|
0,4mg
|
Fosfor
|
35 mg
|
Vitamina A
|
2 IU
|
Vitamina C
|
5,4 mg
|
Vitamina B6
|
0,2 mg
|
Vitamina B2
|
0,03 mg
|
Vitamina B3
|
0,5 mg
|
Calorii
|
400
|
Această super comună
plantă, cum bine aţi intuit, are numeroase utilizări terapeutice**:
Dermatologie - sucul de ceapă este un optim dezinfectant, aplicat pe piele are acţiune antibiotică şi antibacteriană ; în cazul arsurilor uşoare, se aplică imediat pe piele o felie de ceapă, această calmează şi previne infecţia; util acest lucru şi în cazul înțepăturilor de insecte ;
Piele uscată- in cazul acesta se face un decoct din ceapa și se aplica pe parte interesată;
Tuse - se face un ceai din ceapă folosind 2-3 cepe la cca. 1 litru de apă, la care se adaugă, după ce a scăzut apa la jumătate, câteva frunze de mentă şi sucul de la o lămâie (sau lămâia tăiată felii ), pentru a masca puţin gustul; se consumă 4 căni pe zi ;
- o altă metodă este acea de macerare, se taie ceapă rondele şi se acoperă cu suficient zahăr tos, după cca. 24 ore din siropul astfel obţinut se iau 4-5 linguriţe/zi; putem înlocui zahărul cu mierea, profităm astfel şi de calităţile mierii;
Inflamații ale căilor respiratorii - în combinaţie cu mierea este un excelent decongestionant al faringelui, se fac gargarisme cu sucul de la ceapă amestecat cu miere ;
- optim şi în cazul amigdalitelor o gargară cu suc de ceapă şi miere este foarte indicată;
Adjuvant în astmul bronşic - zilnic se bea un sfert de pahar de lapte fierbinte, în care se pune o linguriţă de suc de ceapă şi câteva picături de suc de usturoi. Acest preparat favorizează eliberarea arborelui bronşic de secreţii, elimina în bună măsură senzaţia de sufocare, previne contractura spastică a cailor respiratorii.
Tromboză - recomandată acelora care suferă de tromboză şi ipertensiune, ceapa fiind un optim fluidificant facilitează circulaţia sângelui;
Dermatologie - sucul de ceapă este un optim dezinfectant, aplicat pe piele are acţiune antibiotică şi antibacteriană ; în cazul arsurilor uşoare, se aplică imediat pe piele o felie de ceapă, această calmează şi previne infecţia; util acest lucru şi în cazul înțepăturilor de insecte ;
Piele uscată- in cazul acesta se face un decoct din ceapa și se aplica pe parte interesată;
Tuse - se face un ceai din ceapă folosind 2-3 cepe la cca. 1 litru de apă, la care se adaugă, după ce a scăzut apa la jumătate, câteva frunze de mentă şi sucul de la o lămâie (sau lămâia tăiată felii ), pentru a masca puţin gustul; se consumă 4 căni pe zi ;
- o altă metodă este acea de macerare, se taie ceapă rondele şi se acoperă cu suficient zahăr tos, după cca. 24 ore din siropul astfel obţinut se iau 4-5 linguriţe/zi; putem înlocui zahărul cu mierea, profităm astfel şi de calităţile mierii;
Inflamații ale căilor respiratorii - în combinaţie cu mierea este un excelent decongestionant al faringelui, se fac gargarisme cu sucul de la ceapă amestecat cu miere ;
- optim şi în cazul amigdalitelor o gargară cu suc de ceapă şi miere este foarte indicată;
Adjuvant în astmul bronşic - zilnic se bea un sfert de pahar de lapte fierbinte, în care se pune o linguriţă de suc de ceapă şi câteva picături de suc de usturoi. Acest preparat favorizează eliberarea arborelui bronşic de secreţii, elimina în bună măsură senzaţia de sufocare, previne contractura spastică a cailor respiratorii.
Tromboză - recomandată acelora care suferă de tromboză şi ipertensiune, ceapa fiind un optim fluidificant facilitează circulaţia sângelui;
Iperglicemie - consumul abitual de ceapă crudă micşorează nivelul de glucoziu în sânge;
Digestie - recomandat consumul şi pentru cei ce au probleme de digestie, stimulează ficatul şi vezica biliară indicată în cazul meselor bogate în carne; de evitat crudă în caz de arsuri la stomac;
Abcese, degerături, foruncoli….Se aplica pe locul interesat decoct din ceapă sau sucul proaspat ;
Căderea părului – aplicând la baza firului de păr înainte de a vă spăla pe cap, decoctul sau sucul proaspăt revitalizează bulbul folicular ;
Purifică ambientul - O ceapă tăiată în două, atrage germenii patogeni purificând ambientul, (poate fi pusă pe noptieră lângă cel bolnav);
Insomnie - este considerată un sedativ natural, a se folosi decoctul sau siropul din ceapă după procedeul descris mai sus;
Infecţii - aplicată crudă în cazul unei infecţii trage afară pusul format (bunica mesteca pâine şi o amesteca cu ceapă, amestecul format în acest fel îl ţinea o noapte peste infecţie, înfăşurat bine în tifon să nu se deplaseze în timpul somnului, în locul pâinii se mai pune şi cartof răzuit)
*Cantitățile prezente în tabel sunt aproximative, acest lucru fiind influențat de către calitate, proveniență, preparare.
**Informațiile prezentate în aceast articol sunt pur informative, nu înlocuiesc recomandările medicului de încredere personal . Dacă doriți să probați, informați-vă medicul, țineți cont de recomandările sale în legătură cu aceste informații.


ULTIMILE NOUTATI DE PE BLOG
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK
Comentarii
Trimiteți un comentariu