CEAPA între beneficii, istorie şi curiozităţi


Ceapa (Allium cepa) este o plantă a cărei origini antice le găsim în regiunile continentului  Asia.  Cu toate că descoperirile  arheologice au recuperat dovezile existenţei acestei legume încă din epoca bronzului (în 5000 i.Hr.) nu este clar dacă cultivarea sa datează tot din acele timpuri sau ceva mai târziu ( 2000 ani mai taraziu).
În Egiptul antic, arată unele studii arheologice, ceapa împreună cu ridichile făceau parte din dieta muncitorilor care au construit piramidele marilor faraoni. Din cauza formei sale sferice a fost, simbolic, asociată cu viaţă veşnică, devenită pentru egipteni un obiect de cult foarte important. Resturi de bulbi de ceapă au fost găsite în orbitele lui Ramsese II : se spunea pe atunci că mirosul puternic al cepei  ar putea da un nou suflu de energie vitală celor morţi.



Ceapa în perioada Evului Mediu  a fost folosită şi ca  formă de plată (de exemplu se putea  plăti chiria) şi era considerată un optim cadou. În această perioadă a fost utilizată pe scară largă şi  în scopuri terapeutice:  împotriva muşcăturilor de şarpe,  pentru a calma durerile de cap,  împotriva pierderii părului sau ca remediu pentru infertilitate (remediu folosit chiar şi la animale).
În Roma antică, gladiatorii o foloseau ca unguent pentru a întări muşchii inaintea luptelor.
Chiar dacă originile cepei se pierd în negura vremii, locul ei în cultura alimentară a omenirii rămâne acelaşi. Şi astăzi este larg folosită în toate colţurile pământului şi nu este cămară care să nu o depoziteze pentru lungile perioade de iarnă.

Valoarea nutritivă
Ceapă are o valoare nutritivă substanţială, datorită prezenţei sărurilor minerale, oligoelementelor, cum ar fi sulf, fier, potasiu, magneziu, fluor, calciu, mangan şi fosfor, diferitelor vitamine (A, complexul B, C, E); flavonoide ce au o acţiune diuretică; conţine glucochinina un hormon vegetal care are o puternică acţiune antidiabetică; conţine, de asemenea, mai multe enzime care ajută digestia şi stimulează metabolismul.

Valori* nutritionale la 100 gr ceapa

Fibra alimentara
1,7 g
Zharuri
4,2 g
Proteiene
1,1 g
Calciu
25 mg
Sodiu
10 mg
Potasiu
146 mg
Fier
0,4mg
Fosfor
35 mg
Vitamina A
2 IU
Vitamina C
5,4 mg
Vitamina B6
0,2 mg
Vitamina B2
0,03 mg
Vitamina B3
0,5 mg
Calorii
400



 Această super comună plantă, cum bine aţi intuit, are numeroase utilizări terapeutice**:

Dermatologie - sucul de ceapă este un optim dezinfectant, aplicat pe piele are acţiune antibiotică şi antibacteriană ; în cazul arsurilor uşoare, se aplică imediat pe piele o felie de ceapă, această  calmează şi previne infecţia;  util acest lucru şi în cazul înțepăturilor de insecte  ;

Piele uscată- in cazul acesta se face un decoct din ceapa și se aplica pe parte interesată;

Tuse - se face un ceai din ceapă folosind 2-3 cepe la cca. 1 litru de apă, la care se adaugă, după ce a scăzut apa la jumătate,  câteva frunze de mentă şi sucul de la o lămâie (sau lămâia tăiată felii ),  pentru a masca puţin gustul; se consumă  4 căni pe zi ;
- o altă metodă este acea de macerare, se taie ceapă rondele şi se acoperă cu suficient zahăr tos, după cca. 24 ore din siropul astfel obţinut se iau 4-5 linguriţe/zi; putem înlocui zahărul cu mierea, profităm astfel şi de calităţile mierii;

Inflamații ale căilor respiratorii -  în combinaţie cu mierea este un excelent decongestionant al faringelui, se fac gargarisme cu sucul de la ceapă amestecat cu miere ;
- optim şi în cazul amigdalitelor o gargară cu suc de ceapă şi miere este foarte indicată;

Adjuvant în astmul bronşic - zilnic se bea un sfert de pahar de lapte fierbinte, în care se pune o linguriţă de suc de ceapă şi câteva picături de suc de usturoi. Acest preparat favorizează eliberarea arborelui bronşic de secreţii, elimina în bună măsură senzaţia de sufocare, previne contractura spastică a cailor respiratorii.


Tromboză - recomandată acelora care suferă de tromboză şi ipertensiune, ceapa fiind un optim fluidificant facilitează circulaţia sângelui;

Iperglicemie - consumul abitual de ceapă crudă micşorează nivelul de glucoziu în sânge;

Digestie - recomandat consumul şi pentru cei ce au probleme de digestie,  stimulează  ficatul şi vezica biliară indicată în cazul meselor bogate în carne; de evitat crudă în caz de arsuri la stomac;

Abcese, degerături, foruncoli….Se aplica pe locul interesat decoct din ceapă sau sucul proaspat ;

Căderea părului – aplicând la baza firului de păr înainte de a vă spăla pe cap, decoctul sau sucul proaspăt revitalizează bulbul folicular ;

Purifică ambientul - O ceapă tăiată în două, atrage germenii patogeni purificând ambientul, (poate  fi pusă pe noptieră lângă cel bolnav);

Insomnie - este considerată un sedativ natural, a se folosi decoctul sau siropul din ceapă după procedeul descris mai sus;

Infecţii - aplicată crudă în cazul unei infecţii trage afară pusul format (bunica mesteca pâine şi o amesteca cu ceapă, amestecul format în acest fel îl ţinea o noapte peste infecţie, înfăşurat bine în tifon să nu se deplaseze în timpul somnului, în locul pâinii se mai pune şi  cartof răzuit)

*
Cantitățile prezente în tabel sunt aproximative, acest lucru fiind influențat de către calitate, proveniență, preparare.
**Informațiile prezentate în aceast articol sunt pur informative, nu înlocuiesc recomandările medicului de încredere personal . Dacă doriți să probați, informați-vă medicul, țineți cont de recomandările sale în legătură cu aceste informații. 




CLORURA DE MAGNEZIU - SAREA CARE FACE MINUNI - Cateodata organismul nostru isi pierde echilibrul si se imbolnaveste aparent fara nici o cauza anume. Pare ca, in spatele fiecarei boli , cauza sta intr-o inflamare. Descopera cum o substanta, de care nu prea se vorbeste, ne poate ajuta in cazuri diverse si diferite intre lee. -Clorura de magneziu, MgCl2 - Sare Nigari

ARDEIUL IUTE SI ACELE PROPRIETATI ALE SALE PE CARE NU LE CUNOASTETI -Pe lângă faptul că poate opri un atac de cord în 30 de secunde, ardeiul iute mai are multe alte beneficii. Cercetătorii care studiază ardeiul iute, spun că ar mai putea avea multe alte beneficii  ce nu au fost inca gasite si altele care nu au fost inca explicate.








ULTIMILE NOUTATI DE PE BLOG


Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK