Țelina (Apium graveolens), are originile în zona mediteraneană; este o plantă erbacee bienală ce aparține familiei Ombrellifere, la fel ca și faimosul pătrunjel. Patru sunt varietățile cele mai consumate : țelina de rădăcină la care se folosește doar rădăcina și frunzele ca condiment, țelina verde sau albă, cultivată la scară mai mare, de la care se folosește toată partea exterioară a plantei și țelina sălbatică.
La noi în țară, varietatea cea mai cunoscută este, fără indoială, țelina pentru rădăcină de la care se consumă bulbul ca rădăcinoasă și frunzele drept condiment. Recent se pot găsi pe piață și varietatea verde de la care se folosesc tulpinile, care au un gust dulceag cu aromă specifică țelinei dar ceva mai delicat, sunt sucoase și crocante, optime pentru a fi folosite în salate și nu numai. Țelina albă este foarte deschisă la culoare; este folosită ca și cea verde. Telină sălbatică, în schimb, are o aromă puternică; este folosită mai mult ca și condiment; nefiind foarte comercializată, nu prea se găsește pe piață.
Noi cunoaștem țelina exclusiv ca rădăcină, in alte țări
vestice situația este exact pe dos, tulpinile de țelină sunt cele mai mult
cunoscute și consumate, iar rădăcina este mai degrabă un mister pentru mulți.
Tulpinile se pot consuma proaspete în salate, sandwishuri
sau ca atare. Din ele se poate face suc; simplu sau în combinație cu alte fructe și
legume , prestându-se foarte bine și la gătit, în mâncare sau supe.
Țelina are foarte
puține calorii, doar 20 la 100 gr, dar în schimb conține multă apă si este
foarte bogată din punct de vedere nutrițional: conține potasiu, calciu, fosfor,
fier, mangan și vitamine A și C în cantități elevate, cea ce face din țelină o
plantă foarte prețioasă în dietele noastre.
Este bogată în fibre, această caracteristică a sa are ca rezultat
reducerea trigliceridelor și a colesterolului; conține sedanina, o substanță
aromatică stimulantă, și alte molecule precum fenol, manitol și inositol
(vitamina B7) ce întăresc capacitățile sale digestive și de absorbție a gazului
din aparatul digestiv. Dealtfel conține ftalidi, niște fitonutrienti particulari
care controlează hormonii răspunzători de reglarea tensiunii sângelui, de aceea
țelină își găsește utilitatea și în cazul hipertensiunii.
Minerale
|
Cantităţi (mg)
|
Calciu
|
31.00
|
Fier
|
0.50
|
Fosfor
|
45.00
|
Magnesiu
|
16.00
|
Potasiu
|
280.00
|
Cupru
|
0.11
|
Seleniu
|
3.00
|
Zinc
|
1.24
|
Vitamine
|
Cantităţi
|
|
Tiamina (B1)
|
0.06
|
mg
|
Riboflavina (B2)
|
0.19
|
mg
|
Niacina (B3)
|
0.20
|
mg
|
Vitamina A (Retinol)
|
207.00
|
µg
|
Vitamina C
|
32.00
|
mg
|
Ţelina în afecţiuni digestive
Atât frunzele și tulpinile dar şi rădăcinile prezintă o multitudine de proprietăţi terapeutice implicate în dereglări ale aparatului digestiv (gastrite, laxative, vermifuge, de drenare a ficatului), iar seminţele au virtuţi carminative şi tonic-aperitive, cu implicaţii în balonări şi aerofagie.
Interesant si articolul : OREZUL ROSU SI DE CE AR TREBUI SA-L INTRODUCEM IN DIETA NOASTRA
"Inamicul“ stresului
Având proprietăţi antiastmatice, emoliente, expectorante şi febrifuge, produsele din ţelină intervin în drenarea pulmonară, în traheobronşite cronice, astm bronşic, catar pulmonar, combaterea inflamaţiilor secreţiei bronhice, răguşeală, tuse cronică şi transpiraţie excesivă (hidropizie).
Ţelina diminuează senzaţia de foame
Prin efectele diuretice şi depurative, ţelina favorizează scăderea grăsimilor şi a apei din organism, cu acţiune directă asupra obezităţii şi celulitei. După consumul ţelinei se constată o diminuare a senzaţiei de foame.
Numită „mătura reumatismelor“, ţelina are efecte evidente în reumatismul infecţios, artroze, lumbago şi gută, având rol în eliminarea substanţelor toxice precum şi efecte antiinflamatoare, depurative şi uşor calmante în durerile articulare, mai ales la persoanele în vârstă.
Prin proprietăţile antiseptice, cicatrizante şi antipruriginoase, preparatele din ţelină sunt remedii excelente în profilaxia bolilor de piele, cu mare eficienţă în vindecarea de ulceraţii, plăgi tegumentare, degerături, contuzii, vânătăi, sclerodermie, dermatoze alergice, psoriazis şi acnee juvenilă. Pentru aceste afecţiuni sunt recomandate cure de 2-3 săptămâni cu salate bogate în frunze de ţelină sau cu suc din rădăcini (câte ˝ pahar de 2 ori pe zi, luate dimineaţa şi seara, la culcare). Pentru regenerarea ţesuturilor epidermice după răniri şi ulceraţii, la sucul de ţelină se adaugă şi suc de morcov.
Comentarii
Trimiteți un comentariu