Da, costă foarte mult să ierți .
Când ne gândim la cineva care ne-a înșelat, ne-a mințit sau ne-a rănit fizic sau psihologic, putem genera sentimente foarte puternice de furie și durere „justificate” dar și gânduri de răzbunare.
Este destul de greu să lași să treacă pe lângă tine mânia și dorința de răzbunare, deoarece în inimile noastre simțim că cealaltă persoană „și-o merită”. Negând iertarea acesteia, uneori, poate părea a fi singurul mod în care trebuie să ne „răzbunăm” și cu siguranță ne face să simțim durere și satisfacție în același timp, cam ca atunci când ai o rană care se vindecă, dar tu continui să o atingi pentru a nu o lăsa să se vindece.
Cu toate acestea, persistența cu care ne agățăm de sentimentele de furie, durere sau de gândul de răzbunare este echivalent cu consumul de otravă sperând că acest lucru va răni cealaltă persoană.
Mulți nu vor să ierte deoarece sigur au înțeles greșit ce este iertarea.
Putem da următoarea definiție verbului "a ierta":
Iertarea este procesul intenționat și voluntar prin care „victima” își schimbă sentimentele și atitudinea față de o oarecare acțiune negativă a cuiva; dând drumul emoțiilor negative, precum răzbunarea, demonstrează o mai mare capacitate de a vrea binele persoanei ce i-a provocat durerea. Iertarea nu înseamnă aprobare și nici nu înseamnă justificare sau scuză, de fapt nu trebuie neapărat să implice o reconciliere cu cealaltă parte.
Atunci de ce să te chinui să ierți?
Dr. Fred Luskin de la Universitatea Stanford ne învață iertarea ca fiind o abilitate de viață și afirmă că iertarea poate fi învățată, deoarece nu numai că este o puternică practică de a ne întări personalitatea, ci este excelentă pentru sănătate.
Trei studii diferite, inclusiv cercetări care au implicat catolici din Irlanda de Nord și protestanți ale căror rude au fost ucise din cauza violenței politice, au spus că oamenii care învață să ierte sunt mai puțin supărați, se simt mai puțin răniți, sunt mai optimiști, devin mai îngăduitori în fața multor situații, sunt mai plini de compasiune și au o mai mare încredere în ei.
Imaginează-ți următoarea situație: ești în vacanță; totul este perfect; ești complet relaxat, stai lângă piscină, temperatura este perfectă. Experimentezi un sentiment profund și plăcut de relaxare. Deodată îți amintești de acea persoană care te-a rănit. Corpul tău instant se contractă, totul se agită în interior și în exterior; acele sentimente familiare și puternice de durere, angoasă și furie se întorc. Te simți din ce în ce mai agitat și-ți dai seama că pentru a continua ziua relaxat pare imposibil din acel moment.
Ironia acestei situații este că persoana care te-a deteriorat, cel mai probabil, deja a uitat totul și în nici un caz nu se gândește la tine sau la ceea ce ți-a făcut. Suferi singur. De asemeni, este posibil să-ți dai seama că-ți este imposibil să o ierți , pur și simplu nu reușești, și nu numai că-ți va distruge vacanța dar și alte aspecte din viața ta, deoarece resentimentele și mânia se vor răspândi și vor afecta și alte relații. Și chiar dacă înțelegi că nu are sens să ții aprinsă dușmănia , că-ți dăunează nu doar sănătatea dar și fericirea și bunăstarea, totuși nu te simțiți capabil să o stingi, să o lași să plece.
Trecutul este trecut, nu îl putem schimba, dar, putem alege modul în care reacționăm la trecut. Nu sunt cine sunt din cauza a ceea ce mi s-a întâmplat, ci doar din cauza modului în care am decis să reacționez în fața a ceea ce mi s-a întâmplat.
Cea mai bună răzbunare este să îți trăiești bine viața: nu există o răzbunare mai bună decât să trăiești o viață productivă și fericită. Alternativa este de a oferi persoanei care v-a rănit mai multă putere. De fiecare dată când derulezi banda și-ți reamintești și de fiecare dată când retrăiești emoțiile pe care le-i simțit, oferi gratuit o parte din mintea ta persoanei care te-a rănit. A avea un astfel de „chiriaș” în minte te-ar putea face să devii o persoană amară, cinică și temătoare. Fă un efort și încercă să vezi dragostea, frumusețea și bunătatea care sunt prezente în viața ta. Adevărat, ai avut parte de un moment rău, dar ai depășit acel moment dificil, și datorită acestui fapt ești mai puternic.
Schimbă-te din victimă în erou: viața noastră este o colecție de povești. O parte a problemei este că atunci când simțim că ne-au făcut rău sau ne-au tratat prost, adoptăm rolul și povestea victimei. Dacă luăm în considerare orice situație în care ne-au tratat prost sau ne-au înșelat, tindem să oferim celeilalte persoane rolul de „om rău” iar noi ne însușim cel de victimă: „Uite ce mi-a făcut!”.
Este necesar să punem capăt acestei atitudini pentru a schimba povestea, pentru a deveni eroul vieții noastre.
Tu poți alege să faci o acțiune eroică, aceea de a ierta. Poți lua în mod curajos decizia de a ierta; poți asimila experiența devenind mai puternic.
Daca ti'a placut acest articol urmareste'ma si pe FACEBOOK
Daca ti'a placut acest articol urmareste'ma si pe FACEBOOK
Comentarii
Trimiteți un comentariu