Secretul de a trăi până la 500 de ani a fost descoperit: constă în pornirea a două „comutatoare” moleculare de longevitate, ale căror efecte se îmbunătățesc reciproc, prelungind durata de viață de 500%. Strategia, testată cu succes în viermii mici de nematode 'C. elegans '(viermele folosit mereu ca model pentru studierea îmbătrânirii în laborator), ar putea deschide calea către noi terapii anti-îmbătrânire și pentru om. Acest lucru este indicat de studiul publicat în Cell Reports de cercetătorii americani de la Mount Desert Biological Laborator și de la Institutul Buck pentru Cercetări asupra îmbătrânirii, în colaborare cu chinezii de la Universitatea din Nanjing.
În experimentele lor pe nematozi, biologii au modificat genetic două „comutatoare” de longevitate care activează două circuite moleculare în celule (păstrate în mod evolutiv și la om): cel legat de insulină și cel al proteinei Tor. Știind că reglarea primului circuit poate crește longevitatea viermelui cu 100%, în timp ce al doilea cu 30%, cercetătorii se așteptă că împreună vor prelungi viața cu 130% in schimb ei au obtinut o creștere de 500%.
"Extensia sinergica este cu adevarat salbatica", spune Jarod A. Rollins, care a condus studiul cu Jianfeng Lan de la Universitatea din Nanjing. "Efectul nu este unu plus unu egal cu doi, ci unu plus unu egal cu cinci. Pentru a dezvolta cele mai eficiente tratamente anti-îmbătrânire nu trebuie să privim circuitele individuale, ci rețelele pe care le formează." Acest efect sinergic ar putea explica de ce nu s-a găsit niciodată o genă care să explice longevitatea surprinzătoare a persoanelor super vârstnice, care reușesc să trăiască mai mult decât altele și să nu prezinte boli grave. Înțelegerea modului în care circuitele celulare de longevitate interacționează între ele va fi fundamentală pentru a dezvolta noi terapii, având în vedere că mai multe medicamente care urmăresc reglarea acestor cascade unice de semnale pentru a prelungi viața sunt deja testate.
Comentarii
Trimiteți un comentariu