Albătrița, floarea ochilor sănătoși




Albăstrița, Centaurea Cyanus in denumire populară clopoțel, floarea-grâului, floarea paiului, floare-vânătă, iarba frigurilor, maturice, vinețica de camp. Florile plantei sunt albastre, iar tulpina este alburie. Este o plantă anuală întâlnită frecvent in câmpurile cultivate, mai ales în lanurile de cereale. 

De la albăstriță se recoltează florile culese în iulie-august. Acestea flori conțin antocian, mucilagii, tanin. Se întrebuințează intern ca diuretic usor, laxativ, iar extern se folosește la comprese pentru ochi (in conjunctivite), boli de piele, in vindecarea rănilor, în cosmetică. Afecțiunile în care este recomandat tratamentul cu albăstriță sunt: afecțiuni renale, anorexie, boli oculare, diskinezie biliară, dispepsie, edem, flebită, insuficiență cardiaca. Consumul intern al clopotelului nu este foarte uzual, dar, avand o actiune bland completeaza cu succes alte plante. Floarea sa fiind comestibila este folosita in salate cu scop estetic sau in ornamentul culinar, adaugata in ceai, pe langa actiunea blanda pe care o are, il coloreaza cu un frumos albastru.

Planta este recomandata sub forma de infuzie dintr-o lingura de flori uscate, peste care se toarna o cana cu apa clocotita si se mai da apoi putin in fiert. Cand se raceste, se strecoara si se bea. Se recomanda consumarea a trei cani de infuzie pe zi. 

Compresele cu ceai mai concentrat, din doua lingurite cu flori la o ceasca de apa, ajuta in tratarea conjunctivitei si a ochilor obositi. In tratamentele cosmetice, se face o infuzie slaba dintr-o lingurita de flori la doua cesti de apa. Cu aceasta se fac tamponari pentru tonifierea tenului si pentru evitarea pleoapelor zbircite. Maceratul se prepara astfel: se pune la macerat in vin sau bere o lingurita de flori de albastrite. Se lasa la temperatura  camerei 24 de ore. Se bea fractionat, inainte de mancare. Are actiune diuretica mai puternica decat infuzia.
 

Comentarii