IMPORTANȚA BORULUI

Borul este un element subestimat și pentru majoritatea necunoscut în economia metabolismului calciului și a echilibrului hormonal. Este prezent în cantități mici în toate plantele și alimentele netratate, dar cantitatea este si mai mica in alimentele industriale, deoarece îngrășămintele chimice și pesticidele împiedică absorbția sa din sol. Mai mult, in procesul de gatire al alimentelor in combinatie cu acele alimente ce contin acid fitic (cereale, nuci, seminte uleioase..) este inhibata absorbtia sa.  Din toate aceste motive se poate deduce că detinem la un moment dat doar urme minime de bor, iar aceasta  disponibilitate este insuficienta in mentinerea funcțiilor fiziologice la nivel optimal al organismului nostru.


Dar care este utilitatea borului?

Pe lângă faptul că are bune proprietăți antiseptice, antifungice și antivirale, este esențial pentru garantarea integrității și funcționalității membranelor celulare și pentru transmiterea semnalelor între diferitele celule. De obicei acest element este introdus in dieta de zi cu zi pentru a intari oasele, a trata osteoartrita și a crește nivelul de testosteron. Borul se gaseste in tot organimul, dar, il regasim in concentratie mai mare in glandele paratiroide, in oase și in smalțul dentar. De aici putem deduce importanța acestuia pentru funcționarea sănătoasă a oaselor și articulațiilor deoarece reglează absorbția și metabolismul calciului, magneziului și fosforului prin reglarea paratiroidelor.

 Deficitul de bor provoacă o hiperactivitate a paratiroidelor cu un exces de productie al hormonului specific, hormonul paratiroidian, care duce la creșterea calciului din sânge prin transferul acestuia din oase și dinți. În plus, borul afectează reglarea tuturor hormonilor steroizi, inclusiv vitamina D (care, după cum știm, este mai mult un hormon decat o vitamina) și hormonii sexuali; reechilibrează nivelul scăzut de testosteron la bărbații în andropauză și de estrogen femeilor aflate la menopauză. În plus, acesta joacă un rol specific în transformarea vitaminei D în forma sa activă și are un efect antiosteoporotic.

S-a observat că suplimentările cu bor au facut ca fracturile osoase sa se vindece în jumătate din timpul necesar atât la om, cât și la animale. O observație interesantă este că la pacienții cu poliartrită reumatoidă, după administrarea unor doze adecvate de bor, au avut, cu o frecventă majora, o reacție Herxheimer adică o agravare a simptomelor datorită eliberării de toxine în urma morții candida și micoplasme și asta datorită efectului fungicid al borului. 

Suplimentele cu bor, pe lângă faptul că ajută la metabolismul osos, reglează, prin urmare, în mod eficient hormonii sexuali, în special testosteronul masculin, influențând reducerea antigenului prostatic specific (PSA).

 Rezultate pozitive similare apar și în candidoza vaginală pentru care sunt posibile spalaturi vaginale cu o solutie de acid boric.  

Dacă avem o deficiență de bor, cantitatea de calciu cetinde să intre în celulă este mai mare și magneziul este incapabil să-l expulzeze în mod adecvat. Din acest motiv, dupa o anumita varsta și în patologiile degenerative există întotdeauna un necesar crescut de bor și magneziu si mai putin de calciu.

De fapt, borul exercită efecte mai complete în prezența unor cantități adecvate de magneziu, chiar dacă acesta din urmă trebuie reglat individual datorită efectelor sale laxative frecvente Deși mulți medici insistă să recomande un aport mai mare de calciu pentru osteoporoză, adevarul este contrariul. deoarece prea mult calciu neutilizat poate crește contractura musculară, provocând crampe și spasme care sunt în schimb îmbunătățite prin aportul simultan de bor și magneziu. 


Multi nutritionisti recomanda, in functie de informatiile disponibile la momentul actual, o cantitate de bor  intre 0,5 si 3 mg pe zi ,  desi cantitatile suplimentate trebuiesc reglate in functie de necesarul fiecaruia. Se presupune că dozele letale de bor ar putea fi de 15 până la 20 g pe zi la adulți și de 3 până la 6 g pe zi la sugari. 

Spre deosebire de alte minerale, trebuie să ne amintim că borul nu a fost încă studiat în profunzime de către medici, specialiști și nutriționiști. În ultimii ani însă, interesul asupra acestui element a crescut, borul fiind privit ca un nutrient esențial pentru viață. 

Prin urmare, cantitățile zilnice recomandate de bor nu au fost încă definite.

Sursa

Comentarii