CARDAMOMUL VERDE SI UTILIZĂRILE SALECardamomulsau cardamonul, cum apare în unele texte, este un condiment cunoscut încă din cele mai vechi timpuri. – Planta Elettaria cardamomum, cea din care se obtine cardamomul verde este raspandita intre Iran, India si Malaezia. Se zice că era cultivat şi îngrijit cu mare atenţie în celebrele Grădini suspendate ale Semiramidei. Din Orientul Apropiat, a fost dus în Egipt unde i-au fost descoperite şi virtuţile: era mestecat pentru albirea dinţilor şi pentru parfumarea respiraţiei. Cei care au descoperit însă însuşirile medicale ale cardamonului au fost indienii. Ei l-au descris în mai multe tratate de medicină tradiţională ayurvedică şi-l recomandau că leac potrivit în afecţiunile renale, pentru tratarea bolilor de piele şi pentru înlăturarea obezităţii. Romanii şi grecii l-au folosit atât în bucătărie cât şi la prepararea uleiurilor parfumate foarte folosite în băile lor foarte celebre. Celebrul bucătar Apicius l-a socotit însă cel mai bun leac împotriva moleşelii şi a lenei.
Cardamomul verde conţine multă vitamina C, potasiu şi magneziu, dar este bogat şi în mangan, mineralul ce ajută organismul în asimilarea vitaminelor.  Printre utilizările sale, amintesc:

Digestie – ajută în cazurile în care dorim să înlăturăm senzaţia de vomă sau meteorismul. Uleiul esenţial din cardamom ajută la producţia sucurilor gastrice şi stimulează apetitul.
Tuse şi răceală- o cană de ceai făcută din seminţe de cadamom, lăsată la infuzat şi strecurat, ne ajută şi în acest caz  prin eliberarea cailor respiratorii, furnizându-ne în acelaşi timp şi un plus de energie foarte utilă, dealtfel ,  aceste cazuri.

Alitoza –Mestecarea cardamomului ajută la înlăturarea mirosului urat al gurii, iar pe vremuri era folosit şi pentru albirea dinţilor. E necesar să folosim păstaia întreagă şi să nu consumămâ mai mult de 4-5 pe zi.
Metabolism lent – Consumul sau stimulează apetitul  dar accelerează şi metabolismul.
Antidepresiv – împreună cu ceaiul verde obţii  o ceaşcă de energie benefică cu efect imediat.
Probleme ale pelii- uleiul esenţial poate fi aplicat pe pielea afectată de psoriazis sau acnee iar folosit pe pielea matură, da un plus de vitalitate, tonificând şi revitalizând.
Probleme de cădere a părului – aplicat la rădăcina firului uleiul esenţial stimulează foliculul .
Fiind un condiment nu putea lipsi din bucătăriile tradiţionale arăbeşti sau orientale. Este optim adăugat la reţetele pe baza de carne, la supe , pâine făcută în casă şi chiar la dulciuri şi băuturi alcolice.
Cafea şi cardamom - De ce nu ? - combinaţie ce o regăsim în tradiţiile orientale, în faimoasa cafea turcească, cea arăbească sau în ceaiul iranian. Pe lângă un plus de sapoare beneficiem şi de un plus de energie. Cum se prepară puteţi citi în articolul dedicat.


Un articol oferit de InfoMix.
OREZUL ROSU SI DE CE AR TREBUI SA-L INTRODUCEM IN DIETA NOASTRA
Orezul roșu este o varietate de orez de o frumoasă culoare roșu cognac, denumit și orez sălbatic sau thailandez, foarte apreciat în bucătărie pentru sapoarea sa intensă și gustul sau dulceag, unic.--->CITITI MAI DEPARTE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te si vei primi toate noutatile.

Deja vrei sa pleci ??? Aici gasesti cateva postari care au avut cele mai multe vizionari.